Ενα βρώμικο keyboard είναι βλαβερό για την υγεία, αφού επάνω του στοιβάζεται πλήθος μικροοργανισμών. Καθαρίστε το και κάντε την πληκτρολόγηση ευχάριστη!

clean-keyboardΤο πληκτρολόγιο είναι αναπόσπαστο κομμάτι του υπολογιστή. Όμως, με τη χρήση και με το πέρασμα του χρόνου, είναι βέβαιο ότι θα πιάσει βρωμιά. Διαβάστε μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς να το καθαρίσετε μόνοι σας, χωρίς να του προκαλέσετε ζημιές.

 

Αποσυνδέστε το και ξεσκονίστε
Ξεκινώντας τη διαδικασία, θυμηθείτε: θέστε το πληκτρολόγιο εκτός λειτουργίας, γιατί αν δεν το κάνετε είναι πιθανό να το καταστρέψετε! Μετά πάρτε ένα μαλακό βουρτσάκι και απομακρύνετε τη σκόνη με απαλές κινήσεις ή χρησιμοποιείστε ένα σπρέι με συμπιεσμένο αέρα για να απομακρύνετε την (επιφανειακή) σκόνη γρήγορα. Επειτα, χρησιμοποιήστε μια ημίσκληρη βούρτσα και τρίψτε με προσοχή την επιφάνεια των πλήκτρων.

 

Κολλημένη βρωμιά
Ενα πληκτρολόγιο πολυχρησιμοποιημένο φέρει επάνω του κάτι παραπάνω από σκόνη: κολλημένη βρωμιά. Για να την καθαρίσετε, αγοράστε ένα διάλυμα ισοπροπυλικής αιθανόλης (isopropyl alcohol) 60% βαθμών και άνω, μερικές μπατονέτες και ξεκινήστε!Μην αγοράσετε διάλυμα αιθυλικής αλκοόλης (ethyl alcohol), γιατί είναι αρκετά διαβρωτικό και μπορεί να σβήσει τα γράμματα. Βάλτε μια μικρή ποσότητα από το υγρό στη μπατονέτα και καθαρίστε τα πλήκτρα από πάνω, αλλά και ανάμεσα. Μη ρίξετε το υγρό απευθείας επάνω στο πληκτρολόγιο, διότι μπορεί να το καταστρέψετε.

 

Κολλώδη πλήκτρα
Τι χειρότερο από τα κολλώδη πλήκτρα; Για να απομακρύνετε τη βρωμιά, πάρτε ένα μαχαιράκι και ξεκολλήστε τα πλήκτρα. Τοποθετήστε το αιχμηρό αντικείμενο στις γωνίες και με πολύ προσοχή βγάλτε τα όλα. Δεν χρειάζεται να βάλετε δύναμη, απαλές κινήσεις και υπομονή χρειάζεται.

 

Όσο για τα πληκτρολόγια των laptop είναι ακόμα πιο απλό: τα δάχτυλά σας αρκούν για να τα βγάλετε. Πάρτε το διάλυμα που χρησιμοποιήσατε προηγουμένως και καθαρίστε τη βάση του πληκτρολογίου σας και μετά ένα-ένα τα πλήκτρα. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα ξανά στη θέση τους (καλό θα ήταν, για να μην κάνετε λάθη, να έχετε τραβήξει μια φωτογραφία για να τα βάλετε με τη σωστή σειρά).

 

Υπολείμματα φαγητού
Είτε εργάζεστε και τρώτε παρέα με τον υπολογιστή, είτε βλέπετε ταινίες με πατατάκια αγκαλιά, το πληκτρολόγιό σας θα γεμίσει ψίχουλα και υπολείμματα. Κάποια στιγμή πρέπει να τα βγάλετε γιατί, πέρα από το αισθητικό κομμάτι, θα κάνει και την πληκτρολόγηση δυσκολότερη. Η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτήν που ακολουθήσαμε για τα κολλώδη πλήκτρα: βγάλτε όλα τα πλήκτρα και καθαρίστε τα, όπως και τη βάση, πρώτα με ένα απαλό πανί και μετά με το διάλυμα. Καλή… φασίνα!