Εταιρεία «ομπρέλα» που ακολουθείται από το όνομα Alphabet ιδρύει η Google, με απώτερο σκοπό την βαθιά αναδιοργάνωση του κολοσσού. Όλες οι μετοχές της θα περάσουν στη νέα εταιρεία.

googleΑιφνιδιάστηκε ο κόσμος της τεχνολογίας μετά την «έκπληξη» που έκρυβε ο κολοσσός του χώρου μηχανών αναζήτησης, Google. Στόχος του ομίλου η βαθιά αναδιοργάνωσή του, γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία μιας νέας μητρικής εταιρείας που φέρει το όνομα Alphabet Inc. Ουσιαστικά, δηλαδή, πρόκειται για μια εταιρεία συμμετοχών (holding company).

 

Πλέον ως θυγατρική της Alphabet, η Google, θα συνεχίσει να έχει υπό την ευθύνη της την ομώνυμη μηχανή αναζήτησης ή τις «κλασσικές» εφαρμογές της, όπως είναι το Google Maps, το YouTube και το λογισμικό Android. Η Alphabet θα πάρει στους ώμους της τις νεότερες δραστηριότητες του ομίλου, όπως είναι: τα τμήματα επενδύσεων (Google Ventures) και έρευνας (Google X), τη μονάδα Nest για το έξυπνο σπίτι και τη μονάδα ανάπτυξης του αυτόνομου αεροπλάνου (drone).

 

Σε επίπεδο μάνατζμεντ, ο Λάρι Πέιτζ θα γίνει διευθύνων σύμβουλος της Alphabet και ο ινδικής καταγωγής πρώτος αντιπρόεδρος Σουντάρ Πιτσάι θα γίνει διευθύνων σύμβουλος της Google Inc. Ο έτερος συνιδρυτής της Google Σεργκέι Μπριν θα γίνει πρόεδρος της Alphabet και ο τωρινός πρόεδρος της Google Έρικ Σμιτ θα γίνει εκτελεστικός πρόεδρος της νέας μητρικής εταιρείας.

 

Το νέο εταιρικό σχήμα θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2015 και εκτιμάται ότι θα χαρίσει… έξτρα διαφάνεια στους επενδυτές της Wall Street, αποκαλύπτοντας το πόσα χρήματα ξοδεύει η Google στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Google ιδρύθηκε το 1998 από δύο συμφοιτητές, τον Λάρι Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν, και μετατράπηκε σε έναν επιχειρηματικό γίγαντα με περισσότερους από 40.000 εργαζόμενους. Ο πρώτος θα γίνει διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, ενώ ο Μρπιν θα γίνει πρόεδρος της Alphabet.