Με το θρυλικό μενού «Έναρξη» να επιστρέφει με κάθε επισημότητα στα Windows 10, ρίχνουμε μια ματιά στο παρελθόν και θυμόμαστε την ιστορία του. Μην το γελάτε καθόλου!

 
windows-start-buttonΈνα από τα νέα χαρακτηριστικά των Windows 10, απ’ αυτά δηλαδή που διαφημίζει η Microsoft προκειμένου να πείσει το καταναλωτικό κοινό να επενδύσει στο νέο της λειτουργικό σύστημα, είναι και το μενού «Έναρξη» ή “Start” menu/button, όπως λέγεται και στα αγγλικά. Μέχρι τώρα, οι τελευταίες εκδόσεις των Windows, με το πάτημα του λογοτύπου τους στην κάτω αριστερή γωνία της οθόνης, εμφάνιζαν ένα καλαίσθητο μεν, απόλυτα δύσχρηστο δε, tiles menu, μέσω του οποίου ο χρήστης μπορούσε να έχει πρόσβαση σε κάθε πρόγραμμα και εφαρμογή. Το κακό ήταν πως παρ’ ότι σε mobile συσκευές με οθόνες αφής το εν λόγω στοιχείο έδειχνε να δουλεύει, στα PC ήταν μια σκέτη αποτυχία. Δεδομένου δε του ότι οι χρήστες ήταν συνηθισμένοι στο «παλιό, καλό Start μενού», το αντίστοιχο tiles έριξε την παραγωγικότητά τους κατακόρυφα.

 
Έτσι, η Microsoft αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών και εν τέλει να επαναφέρει στα ολοκαίνουρια Windows 10 το περιβόητο Start menu, κίνηση μάλιστα που έσπευσε να προβάλλει ιδιαίτερα. Το «καινούριο» αυτό μενού βέβαια, μόνο καινούριο δεν είναι καθώς φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια ζωής! Ω ναι, 20 αφού το γνωρίσαμε για πρώτη φορά στα Windows 95! Μάλιστα, τότε, η Microsoft, το είχε προμοτάρει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και σήμερα, ενημερώνοντας τους χρήστες πως θα μπορούσαν να έχουν άμεση πρόσβαση σε προγράμματα και λειτουργίες. Για να τονίσει μάλιστα το νέο χαρακτηριστικό, η Microsoft είχε πάρει μέχρι και τα δικαιώματα του “Start Me Up” των Ρόλινγκ Στόουνς προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως το επίσημο τραγούδι του λειτουργικού συστήματος!

 

Screenshot-2

 

Ο… πατέρας του Start menu

 
Η πατέντα για το Start menu και την taskbar των Windows 95 πάντως δημιουργήθηκε από τον Ντάνι Όραν, πρώην υπάλληλο της Microsoft. Όχι, δεν πρόκειται για προγραμματιστή αλλά για ψυχολόγο με εξειδίκευση σε θέματα συμπεριφοράς! Προσελήφθη προκειμένου να βρει τρόπο να κάνει τα Windows πιο φιλικά στους χρήστες που δεν ήταν εξοικειωμένοι με την Τεχνολογία. Απόφοιτος του Χάρβαρντ, ο Όραν είχε πραγματοποιήσει τη διατριβή του πάνω στην εκπαίδευση χιμπατζήδων στην ομιλία (!) και μολονότι τα προγράμματά του είχαν αποτύχει, ο ίδιος είχε συντάξει ολόκληρη πρόταση για ένα software που θα είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 
Όσο για το πώς «γεννήθηκε» το Start menu; Ουσιαστικά μετά από πολλές δοκιμές και πειράματα, ο Όραν κατέληξε πως ο χρήστης θα έπρεπε να έχει ένα σημείο αναφοράς στην επιφάνεια εργασίας, ένα σημείο απ’ όπου να ξέρει ότι μπορεί να αρχίσει κάθε του αναζήτηση ή δραστηριότητα. Αντί λοιπόν να συνεχίσει να δουλεύει με τα πολλά παραθυράκια των Windows 3.1, ο Όραν αποφάσισε πως η προσοχή των χρηστών θα έπρεπε να εστιάζεται σε ένα και μόνο σημείο. Το αρχικό όνομα του πλήκτρου ήταν System, μόνο που ουδείς αντιλαμβανόταν τη σημασία και τον ρόλο του. Όταν αυτό μετονομάστηκε σε Start, τα πάντα πήραν τον δρόμο τους.

 

windows-10-1

 

To Start menu και οι άλλοι

 
Το πλήκτρο Start όμως ήταν μόνο η αρχή. Πλάι σε αυτό, στην έκταση δηλαδή της υπόλοιπης taskbar, η Microsoft αποφάσισε να στριμώξει τα υπόλοιπα προγράμματα που ήταν ανοιχτά. Παλαιότερα εμφανίζονταν ως tabs, ωστόσο καταλάμβαναν πολύτιμο χώρο στην οθόνη, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι τότε μιλούσαμε για αναλύσεις που δεν ξεπερνούσαν τα 640×480 pixels! Κάπως έτσι λοιπόν, τα tabs έγιναν μικρά εικονίδια και τοποθετήθηκαν σε έναν χώρο που ούτως ή άλλως θα πήγαινε χαμένος. Όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει από τότε μάλιστα, η θέση του πλήκτρου Έναρξη και τα ανοιχτά προγράμματα από δίπλα, έχουν παραμείνει ως έχουν. Μάλιστα, ήταν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ελέγχων πριν το λανσάρισμα της taskbar, που η Microsoft αποφάσισε να την τοποθετήσει στο κάτω μέρος της οθόνης και όχι στο επάνω, πιθανότατα θέλοντας η λύση της να διαφέρει από εκείνη της Apple και του Mac OS –μην ξεχνάτε πως δεν μιλάμε μόνο για εντυπώσεις αλλά και για πατέντες.

 

Screenshot-2015-07-21-08.28.03-980x729

 

Σήμερα;

 
Τι έχει κερδίσει όμως ο Ντάνι Όραν όλα αυτά τα χρόνια που το μενού Έναρξη μπήκε για τα καλά στις ζωές και την καθημερινότητα όλων μας; Αναγνώριση και… αυτό ήταν όλο, μιας που δεν έχει το παραμικρό δικαίωμα εκμετάλλευσης της όλης κατάστασης ή μερίδιο επί των πωλήσεων/κερδών. Ο ίδιος έχει ευχηθεί να είχε κρατήσει κάτι απ’ όλη αυτή την ιστορία αλλά… Παρ’ όλα αυτά με αφορμή τη μεγάλη επιστροφή του Start menu, δήλωσε απογοητευμένος αφού περίμενε πως μέσα σε δύο δεκαετίες και βάλε, όλο και κάτι πιο καινοτόμο θα είχε εμφανιστεί. Φευ…

 
Ο Όραν αποτέλεσε παρελθόν από τη Microsoft το 1994, έχοντας δουλέψει πάνω στο πρότζεκτ του Start menu δηλαδή και πριν κυκλοφορήσουν τα Windows 95 για να επιστρέψει στο Χάρβαντ. Πλέον δραστηριοποιείται στον κλάδο της υγείας, βελτιστοποιώντας λύσεις που σκοπό έχουν να προλάβουν τις αυτοκτονίες. Όπως λέει μάλιστα, στη Microsoft ασχολιόταν με κάτι διασκεδαστικό, τώρα όμως, δουλεύει πάνω σε κάτι που είναι στην κυριολεξία ζήτημα ζωής και θανάτου.

 

windows10

 
Όπου κι αν βρεθεί ωστόσο ο Ντάνι Όραν, ό,τι κι αν κάνει, πάντα θα υπάρχει κάτι να μας θυμίζει την παρουσία και τη δουλειά του. Κι αν ακόμα κάποια στιγμή περάσει στο παρασκήνιο, η Ιστορία μας έχει μάθει ότι αργά ή γρήγορα, θα επιστρέψει.