Η ΕΙΤΗΣΕΕ (Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας) σχολιάζει σε συνέντευξη Τύπου ότι το σχέδιο νόμου για τα κανάλια καταστρατηγεί την πολυφωνία.

enosi-idiotikon-tileoptikon-stathmon-ethnikis-embeleiasΗ ΕΙΤΗΣΕΕ (Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας) σε συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε σε διαβούλευση σχέδιο νόμου «Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης – Ρύθμιση θεμάτων Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ)». Με αυτό θα περιοριστεί ο αριθμός των καναλιών που θα λάβουν άδειες τηλεοπτικού περιεχομένου, γεγονός που καταστρατηγεί τη βασική αρχή της πολυφωνίας.

 

Η παραπάνω άποψη αποτελεί το βασικό επιχείρημα κατά του προαναφερόμενου σχεδίου νόμου της κυβέρνησης την οποία διατύπωσε η ΕΙΤΗΣΕΕ (Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Όπως ελέχθη από τα μέλη της Ένωσης (εκπροσωπεί Mega, Antenna, Star, Skai, Alpha και Μακεδονία TV) δεν έχει γίνει σε άλλη χώρα, ούτε σχεδιάζεται, διαγωνισμός για το περιεχόμενο αφού η τεχνολογία επιτρέπει το τηλεοπτικό πρόγραμμα να μεταφέρεται και με άλλους τρόπους (διαδίκτυο) πέραν της κλασικής οδού και ως εκ τούτου δεν δύναται να περιοριστεί. Για την ΕΙΤΗΣΕΕ «διαγωνισμός για το τηλεοπτικό περιεχόμενο θα είχε νόημα στην εποχή της αναλογικής τηλεόρασης όπου τα κανάλια για να εκπέμψουν χρειάζονταν τον σπάνιο πόρο που είναι οι συχνότητες».

 

Η Ένωση έδωσε επίσης στη δημοσιότητα τα ευρήματα μελέτης που πραγματοποίησε η PWC με θέμα τα Αδειοδοτικά Πλαίσια της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και τις Εξελίξεις και τις Τάσεις της Διαφημιστικής Δαπάνης στη χώρα μας. Μεταξύ άλλων η μελέτη αναφέρει ότι η επιβάρυνση του ελληνικού παρόχου δικτύου (Digea) για τη χρήση των συχνοτήτων είναι πάνω από 3,5 φορές υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

 

Ακόμη, όπως σημειώνεται την περίοδο 2008-2013, τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ υπέστησαν συρρίκνωση του κύκλου εργασιών κατά 48%, η οποία ήταν πολλαπλάσια της μείωσης του ΑΕΠ (18%). Το ίδιο διάστημα οι σωρευτικές ζημιές τους υπερέβησαν τα 500 εκατ. Βάσει επίσης της μελέτης το διαφημιστικό έσοδο της τηλεόρασης μειώθηκε 43%, ενώ ο γραπτός τύπος και το ραδιόφωνο υπέστησαν σημαντική συρρίκνωση καθώς τα διαφημιστικά τους έσοδα μειώθηκαν περισσότερο από 65%. Όπως ελέχθη η τηλεοπτική αγορά για να φθάσει στο επίπεδο του 2009 με βάση τα στοιχεία του 2014 (δεν λαμβάνονται υπόψη οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών) θα πρέπει να αναπτυχθεί κατά 324%.

 

Οι ιδιοκτήτες καναλιών εθνικής εμβέλειας ζητούν να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος επί του σχεδίου νόμου πριν κατατεθεί στη Βουλή. Σε αντίθετη περίπτωση όπου το νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει, η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας με βασικό επιχείρημα πως ο περιορισμός του αριθμού των τηλεοπτικών καναλιών είναι αντίθετος στην πολυφωνία και προσκρούει στα άρθρα 14 και 15 του Συντάγματος, καθώς και στην κοινοτική νομοθεσία, σκοπεύει να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

 

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ Πάνος Κυριακόπουλος απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφων για το αν οι ιδιοκτήτες των υφιστάμενων καναλιών, σε περίπτωση που το νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει, θα θέσουν τις σημερινές εταιρείες σε εκκαθάριση και θα ιδρύσουν νέες για να συμμετέχουν στον διαγωνισμό που προβλέπει το επίμαχο σχέδιο νόμου, ώστε να ανταγωνιστούν τους πιθανούς νεοεισερχόμενους με ίσους όρους, δεν το απέκλεισε. Όπως είπε «αυτό είναι απόφαση της κάθε εταιρείας. Ως Ένωση η θέση μας είναι ότι θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες προκειμένου το νομοσχέδιο να βελτιωθεί και από κει και πέρα ο κάθε επενδυτής θα κάνει τους υπολογισμούς του για να δει πως θα προχωρήσει.»