Νέα εποχή για τα Windows και τους υπολογιστές γενικότερα με το λανσάρισμα των Windows 10. Πώς θα τα κατεβάσετε και θα τα εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας όμως;

 
windows-10_01Μεγάλη μέρα σήμερα! Η Microsoft διέθεσε τα Windows 10, την τελευταία έκδοση των θρυλικών Windows που θα δούμε ποτέ, μιας που από εδώ και πέρα θα λανσάρονται για αυτά ενημερώσεις –και όχι ολόκληρες νέες εκδόσεις. Τα Windows 10 λοιπόν είναι εδώ, με τους ταχύτερους χρόνους απόκρισής τους, το μενού «Έναρξη», την ενιαία φιλοσοφία τους σε mobile συσκευές και υπολογιστές, την Cortana και τον ολοκαινούριο browser. Πώς όμως θα τα κατεβάσετε στον υπολογιστή σας;

 
Όπως έχουμε ξαναπεί, οι έχοντες τα Windows 7/8/8.1 μπορούν να τα αναβαθμίσουν δωρεάν στα Windows 10 από σήμερα και για έναν χρόνο. Οι πιο προνοητικοί είχαν φροντίσει να «κλείσουν» μέρες ή και βδομάδες πριν τη δικιά τους έκδοση. Αν εσείς δεν έχετε κάνει τίποτα, φτάνει ένα «κλικ» στο εικονίδιο των νέων Windows στη μπάρα εργασίας, δίπλα από εκεί που εμφανίζονται η γλώσσα και η ημερομηνία με την ώρα. Ο εύχρηστος wizard θα ζητήσει από εσάς μερικά μόνο «κλικ» και ελάχιστα λεπτά της ώρας προκειμένου να σας οδηγήσει στα νέα Windows.

 
Θυμηθείτε: για την εγκατάστασή τους σε PC που διαθέτει ήδη Windows 7/8/8.1, δεν είναι ανάγκη να διαμορφώσετε τον δίσκο σας, να κάνετε δηλαδή format. Τα δεδομένα σας δεν θα χαθούν, απλά τα καινούρια Windows θα αντικαταστήσουν τα παλιά. Πρόκειται για μια διαδικασία πανεύκολη που δεν απαιτεί σχεδόν τίποτε από εσάς («πατάει» στις ρυθμίσεις των υπαρχόντων Windows) και διαρκεί ανάλογα με την ισχύ του κάθε υπολογιστή. Εννοείται πως μπορείτε να ξεκινήσετε και διαφορετικά την όλη διαδικασία, μπαίνοντας δηλαδή στο Windows Update.

 

windows-10

 
Παράλληλα, για τους πιο… παραδοσιακούς, αυτούς που ακόμα θέλουν το δισκάκι τους, η Microsoft προσφέρει ISO images των νέων Windows, αρχεία δηλαδή που άπαξ και τα «κάψετε» σε ένα DVD, θα εγκαταστήσετε το λειτουργικό από εκεί. Μεταξύ μας, δεν υπάρχει ανάγκη για να καταφύγετε σε αυτή τη λύση αλλά όπως και να ‘χει, εκεί είναι.

 

Σε ό,τι αφορά εσάς που σκέφτεστε να αγοράσετε καινούριο υπολογιστή, πρέπει να γνωρίζετε δυο πράγματα. Τα συστήματα που υπήρχαν ήδη στην αγορά, όπως είναι φυσιολογικό έρχονται με τα Windows 8.1 μέσα. Εν τοιαύτη περιπτώσει, μπορείτε να ζητήσετε από τους υπαλλήλους τους καταστήματος από το οποίο σκοπεύετε να αγοράσετε το νέο σας PC να σας αναβαθμίσουν κατ’ ευθείαν τα Windows για να μην ασχολείστε εσείς, αν και να ξέρετε πως απαιτείται η παρουσία σας στο κατάστημα (registration κλπ). Τα PC που θα διατεθούν από τις επόμενες ημέρες/εβδομάδες κι έπειτα, θα έρχονται με Windows 10, οπότε και δεν θα χρειαστεί η παραμικρή κίνηση από μέρους σας.