Μπορεί η Apple να οδηγήθηκε σε νέο ρεκόρ στα έσοδα του γ’ τριμήνου, αλλά έχασε $62 δισ. χρηματιστηριακής αξίας, με τη μετοχή της να πέφτει περίπου κατά 7%.

RTX1L7Q0-660x440Δεν ικανοποίησαν τα αποτελέσματα της Apple για το τρίμηνο που έληξε τέλη Ιουνίου παρά το γεγονός ότι ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε νέο ρεκόρ στα έσοδα για μία ακόμη φορά. Περίπου 62 δισ. δολάρια διαγράφηκαν από τη χρηματιστηριακή αξία της Apple εν μέσω της χθεσινής συνεδρίασης στη Wall Street αφού οι απώλειες της τιμής της μετοχής του τεχνολογικού κολοσσού προσέγγισαν το 7%, συμπαρασύροντας τον υπόλοιπο κλάδο τεχνολογίας.

 

Παρ’ όλα αυτά, τα καθαρά κέρδη της Apple διαμορφώθηκαν στα 10,7 δισ. δολάρια ή 1,85 δολάρια ανά μετοχή το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 33%, στα 49,6 δισ. δολάρια.

 

Η Κίνα διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στα αποτελέσματα του τεχνολογικού κολοσσού. Τα έσοδα υπερδιπλασιάστηκαν στα 13,2 δισ. δολάρια παρά την υποχώρηση των επιδόσεων στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Τη μερίδα του λέοντος στα έσοδα της Apple είχε το iPhone στην Κίνα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Κάλυψε το 63% των καθαρών πωλήσεων του ομίλου και απορροφήθηκαν 47,5 εκατ. συσκευές από την αγορά, με άνοδο 35% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι αναλυτές της αγοράς, ωστόσο, προέβλεπαν την πώληση 48,8 εκατ. συσκευών iPhone, στόχος υψηλότερος συγκριτικά με τα αποτελέσματα. Στα 4,8 εκατ. ανήλθαν οι πωλήσεις των υπολογιστών iMac, αντανακλώντας αύξηση 9%.

 

Οι επενδυτές φαίνεται να απογοητεύθηκαν από την πτώση των πωλήσεων κατά 18% που καταγράφηκε στις ψηφιακές ταμπλέτες iPad, αλλά και την απόφαση της διοίκησης να μη δώσει στη δημοσιότητα τον συγκεκριμένο αριθμό των ψηφιακών ρολογιών της Apple που πουλήθηκαν μέσα στο 2ο τρίμηνο του έτους. Ετσι διατηρήθηκε το μυστήριο πάνω στην επιτυχία του νέου προϊόντος της Apple, προκαλώντας την επιφυλακτικότητα των επενδυτών. Ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple, δικαιολόγησε την απόφαση αυτή με την εξής δήλωση:

 

«Αποφασίσαμε τον Σεπτέμβριο να μην αποκαλύψουμε τις παραγγελίες για το ρολόι και δεν ήταν ζήτημα διαφάνειας, απλά δεν θεωρήσαμε σκόπιμο να παραδώσουμε πολύτιμες πληροφορίες στους ανταγωνιστές μας για ένα προϊόν για το οποίο έχουμε εργαστεί τόσο σκληρά». Ο ίδιος δήλωσε πως οι πωλήσεις του Apple Watch έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες της διοίκησης.

 

Οι πωλήσεις του Apple Watch εντάχθηκαν σε μια ευρύτερη κατηγορία προϊόντων όπου συμπεριλαμβάνεται και τα iPods. Τα έσοδα από αυτήν την κατηγορία ενισχύθηκαν κατά 49% στα 2,64 δισ. δολάρια.

 

«Συγκριτικά με ανάλογες περιόδους πωλήσεων των iPhone και iPad, το Apple Watch παρουσιάζει υψηλότερες πωλήσεις από τον Απρίλιο, όταν κυκλοφόρησε πρώτη φορά», συμπλήρωσε ο Λούκα Μαέστρι, οικονομικός διευθυντής του τεχνολογικού κολοσσού. Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Bloomberg, οι πωλήσεις του Apple Watch προβλέπεται να έχουν φθάσει τα 3,4 εκατ. ρολόγια.

 

Ενα ακόμη ζήτημα που απασχολεί τους κύκλους της αγοράς είναι η διάρκεια της επιτυχίας του iPhone. Το νέο μοντέλο αναμένεται να παρουσιαστεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. «Θα αξιολογηθεί αρκετά αυστηρά από τους καταναλωτές», σχολίασε ο Αμπεϊ Λάμπα, αναλυτής της Mizuno Securities USA. «Πολλοί ενθουσιάστηκαν από τις μεγάλες οθόνες του iPhone 6 και πλέον έχουμε φθάσει σε ένα σημείο που τα χαρακτηριστικά της καινοτομίας στο νέο μοντέλο δεν θα μπορεί να έχουν τόση μεγάλη απήχηση στο καταναλωτικό κοινό», συμπληρώνει ο κ. Λάμπα.

 

Τον Φεβρουάριο του 2015, η κεφαλαιοποίηση της Apple υπερέβη τα 700 δισ. δολάρια, προσεγγίζοντας τα 774,7 δισ. δολάρια. Παράγοντες των αγορών προσδοκούν να ξεπεράσει ακόμη και αυτό το όριο, φθάνοντας το ένα τρισ. δολάρια. Ενας από αυτούς είναι ο μεγαλοεπενδυτήες Καρλ Ικαν, ο οποίος υποστηρίζει πως η σωστή αποτίμηση της εταιρείας, η οποία διατηρεί την έδρα της στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνιας, κυμαίνεται στο 1,3 τρισ. δολάρια. Αναλυτικότερα, η τιμή της μετοχής της θα έπρεπε να είναι στα 216 δολάρια αντί των 124 δολαρίων που κυμαίνεται αυτές τις ημέρες.