Ιστορικό χαμηλό 12ετίας για τα spam emails σύμφωνα με μετρήσεις, με τους επιτήδειους να έχουν στρέψει αλλού το ενδιαφέρον τους, αφήνοντας ήσυχο το inbox μας!

 
Εντυπωσιακές είναι οι μετρήσεις της εταιρείας Symantec, σύμφωνα με τις οποίες τα spam emails που εστάλησαν μέσα στον Ιούνιο ήταν τα λιγότερα της τελευταίας 12ετίας. Συγκεκριμένα, το 49,7% από τα δισεκατομμύρια μηνύματα που εποπτεύει η Symantec θεωρήθηκαν ως spam, με το ποσοστό αυτό να πέφτει κάτω από το 50% για πρώτη φορά μετά το 2003. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως αν οι τάσεις αυτές συνεχιστούν, τον Ιούλιο θα είναι ακόμα χαμηλότερο –ήδη στις 14 του μήνα βρισκόμασταν στο 46,4%!

 

spam

 
Αυτό σημαίνει πως αρχίζουμε και απαλλασσόμαστε από το ενοχλητικό spam που συχνά καταλήγει να γίνεται και scam; Όχι απαραίτητα. Απλά όλοι εκείνοι που… ασχολούνται με το εν λόγω «άθλημα», βλέποντας ότι το email προσφέρει πλέον χαμηλή απόδοση, αρχίζουν και επεξεργάζονται άλλες τακτικές, χρησιμοποιώντας άλλα κανάλια. Το παραπάνω είναι απόλυτα λογικό αφού το spam μέσω email αποτελεί πρακτική που έχει τις ρίζες της στα πρώτα βήματα του διαδικτύου, οπότε ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών του, είναι εξοικειωμένο μαζί της.

 
Το ερώτημα του εκατομμυρίου βέβαια είναι ποιοι είναι αυτοί οι νέοι τρόποι προσέγγισης που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες spammers; Η απάντηση είναι μάλλον εύκολη: τα social media! Πόσες φορές δεν σας έχουν προσεγγίσει μυστήριοι τύποι ή τύπισσες με ξενικά ονόματα, με τους οποίους δεν έχετε ούτε έναν κοινό γνωστό; Αν τους δώσετε μια ευκαιρία, αργά ή γρήγορα θα σας ξεφουρνίσουν το παραμύθι. Λίγο δραστήριοι να είστε απλά στα κοινωνικά δίκτυα και όλο και κάποιος θα σας προσεγγίσει. Εδώ βέβαια ο περιορισμός τους είναι πολύ πιο εύκολος αφού με ένα “report” τους τελειώνετε, όμως εκείνοι με έναν μαγικό τρόπο καταφέρνουν και παραμένουν μονίμως στον αφρό.
Μέχρι κάποιος να ασχοληθεί πραγματικά σοβαρά με τις περιπτώσεις τους. Μην ξεχνάτε, ενεργοί χρήστες είναι κι αυτοί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…