“Ιδανική η ευκαιρία, με το ανπτυξιακό πακέτο της συμφωνίας, να επενδύσει η κυβέρνηση στο χώρο της Πληροφορικής”, αναφέρει ο Β.Νικολαϊδης του CEPIS.

27-thumb-mediumΤην ικανοποίησή τους για την επίτευξη της συμφωνίας με τους εταίρους μας στις Βρυξέλλες, που κρατά τη χώρα στο ευρώ, εκφράζουν εκπρόσωποι της αγοράς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της πληροφορικής και της τεχνολογίας, οι οποίοι, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δηλώνουν ότι ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα.

 

Σύμφωνα με υπολογισμούς της IDC, μία έξοδος της Ελλάδας από το κοινόνόμισμα θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις επενδύσεις σε πληροφορική και τηλεπικοινωνίες στη χώρα κατά 18% το 2016, εκτιμώντας ότι η σωρευτική μείωση της σχετικής δαπάνης θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα 3,7 δισ. δολάρια, μέχρι το 2019.

 

Αντίστοιχα, για την υπόλοιπη Ευρώπη, ο διεθνής οίκος μετρήσεων αναφέρει ότι οι αντίστοιχες δαπάνες θα επηρεάζονταν, επίσης, αρνητικά, αλλά σε πολύ μικρότερο και «ελεγχόμενο» βαθμό από ό,τι στην Ελλάδα.

 

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS) και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Peoplecert, Βύρων Νικολαΐδης, χαιρετίζει την επίτευξη της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας: «Έχουμε μία καινούργια πραγματικότητα. Η συμφωνία που επετεύχθη με τους δανειστές είναι αδιαμφισβήτητα μία δύσκολη συμφωνία. Είναι όμως, θέμα οπτικής γωνίας πόσο καλή ή κακή μπορεί να είναι για τη χώρα.

 

Αν το δει κανείς ότι θα ληφθούν κάποια αυστηρά φορολογικά και δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία θα είναι κατ’ ανάγκην υφεσιακού χαρακτήρα, αυτή είναι η κακή πλευρά. Από την άλλη, όμως, η θετική πλευρά είναι ότι αποφεύχθηκε το Grexit, το οποίο θα ήταν καταστροφικό. Η καινούργια συμφωνία δίνει προοπτική εξόδου από την κρίση, καθώς εμπεριέχει αρκετά μέτρα τα οποία είναι αναπτυξιακού χαρακτήρα, αρκεί να χρησιμοποιηθούν σωστά. Μεταξύ αυτών, είναι σίγουρα η απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων, αν γίνει και στο βαθμό που θα γίνει».
Επίσης, όπως επισημαίνει ο κ. Νικολαϊδης το αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ , «που λέγεται ότι μπορεί να φθάσει μέχρι και 35 δισ. ευρώ και βέβαια η ίδια η συμφωνία αυτή καθεαυτή, η οποία προβλέπει ένα δάνειο 80 δισ. ευρώ, μπορούν να βάλουν μπροστά την οικονομία και, παράλληλα, να άρουν την αβεβαιότητα και να τονώσουν την ψυχολογία, που είναι ο σημαντικότερος παράγοντας ο οποίος επηρεάζει τις επενδύσεις».

 

Ειδικά, για τον κλάδο της πληροφορικής, ο κ. Νικολαΐδης σημειώνει ότι, σήμερα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρείται έλλειψη πάνω από 500.000 ανθρώπους, για να καλύψουν θέσεις πληροφορικής, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Έχουμε, λοιπόν, μία ιδανική ευκαιρία μπροστά μας, χρησιμοποιώντας σωστά τα χρήματα του αναπτυξιακού πακέτου και επενδύοντας στο χώρο της πληροφορικής και της τεχνολογίας, όχι, όμως, σε μηχανήματα, αλλά σε ανθρώπους, κυρίως, να έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα αφενός μεν στην ανάπτυξη, αφετέρου στη μείωση της ανεργίας, καθώς και να τοποθετήσουμε στρατηγικά τη χώρα στους πρωτοπόρους τεχνολογικά εντός της Ευρώπης, με όλα τα καλά που αυτό συνεπάγεται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Νικολαΐδης. Επενδύοντας στην καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία μπορούμε ως χώρα να γίνουμε από ουραγοί πρωτοπόροι, λέει με έμφαση ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής.

 

Kώστας. Χαμαλίδης, Founder & CEO της Digital Minds, startup εταιρεία που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα YouTube Network.

 

«Με την αποφυγή του σεναρίου του Grexit, οι IT επενδύσεις στην ευρωζώνη θα ενισχυθούν μακροπρόθεσμα», επισημαίνει, από την πλευρά του, ο Kώστας Χαμαλίδης, Founder & CEO της Digital Minds, startup εταιρεία που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα YouTube Network, ο οποίος θεωρεί ότι η τραπεζική κρίση στην Ελλάδα διακόπτει την ομαλή λειτουργία νεοσύστατων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και αποτελεί τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου. «Για το λόγο αυτό, η επικείμενη συμφωνία οφείλει να προσδιορίσει βιώσιμες και μακροχρόνιες λύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας και να διαμορφώσει ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον που θα παρέχει τη βεβαιότητα για την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χαμαλίδης.

 

Και προσθέτει: «Από την ίδρυση της Digital Minds, στόχος μας ήταν να διαμορφώσουμε μία πολυτισμική ομάδα, που θα αναπτύσσει την επιχειρηματικότητα της σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον. Μετά από τρία χρόνια λειτουργίας, σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, το γεγονός ότι αποτελούμε το μεγαλύτερο YouTube Network στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με περισσότερους από 2000 YouTube Partners, όπου το 65% δραστηριοποιείται εκτός Ελλάδος, μας δίνει τα εχέγγυα, για να διατηρούμε την αισιοδοξία μας για μία ανοδική και συνεχώς αναπτυσσόμενη πορεία».

 

Από την πλευρά του, ο managing director του kariera.gr, Αλέξανδρος Φουρλής, επισημαίνει ότι το τελικό ζητούμενο της συμφωνίας είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους και της οικονομίας, καθώς και η ανάπτυξη νέων παραγωγικών, εξωστρεφών επιχειρήσεων. «Οπότε, η πληροφορική μακροπρόθεσμα έχει μόνο να κερδίσει από την προώθηση της συμφωνίας», συμπληρώνει ο κ. Φουρλής και συνεχίζει: «Ήδη, τα τελευταία δύο χρόνια ο κλάδος πρωτοστατούσε σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ως νο1 πηγή εύρεσης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στο kariera.gr είδαμε το πρώτο εξάμηνο του 2015 περισσότερες από 3.918 νέες θέσεις εργασίας στην πληροφορική να δημοσιεύονται, αύξηση σχεδόν 40% από τις 2.814 του πρώτου εξαμήνου του 2014 και 90% σε σχέση με το 2013. Ρυθμός αύξησης που διακόπηκε απότομα τον Ιούνιο, όσο οι διαπραγματεύσεις οδηγούνταν σε αδιέξοδο. Ελπίζουμε ότι αυτή η διακοπή θα είναι προσωρινή.

 

Βλέπαμε το τελευταίο διάστημα πολύ ενθαρρυντικά σημάδια στην αγορά εργασίας της πληροφορικής, όπου, για πρώτη φορά, μετά την κρίση, οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν και λάμβαναν αμοιβές πολύ καλύτερες από τον εθνικό μέσο όρο.

 

Βραχυπρόθεσμα, το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η πληροφορική, είναι η διαρροή ικανών επιστημόνων στο εξωτερικό, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί και λόγω του γεγονότος ότι οι software developers-engineers είναι η νο1 ειδικότητα σε ζήτηση στην αγορά εργασίας, διεθνώς. Για να το πω ωμά, όσο διαρκεί η αβεβαιότητα, τόσο περισσότερο θα «αιμορραγούμε» σε εργαζομένους και νέους επιχειρηματίες του κλάδου πληροφορικής που θα κινούνται προς το εξωτερικό».