Ο άνθρωπος που οδήγησε τη Ninty σε αλλεπάλληλες επιτυχίες δεν είναι πλέον μαζί μας. Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο.

 
even_big_brothers_cry_by_marios_friend9-d6k4xeqΟ Σατόρου Ιγουάτα, ο τέταρτος κατά σειρά πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Nintendo, απεβίωσε αργά το Σάββατο σε ηλικία 55 ετών νικημένος από την επάρατη νόσο. Τα τελευταία χρόνια έδινε τον δικό του αγώνα, έχοντας διαγνωστεί με όγκο στη χοληδόχο κύστη, προσπαθώντας παράλληλα να οδηγήσει ξανά τη Nintendo στον δρόμο των επιτυχιών.

 
Ο Ιγουάτα κατείχε το ανώτατο αξίωμα στον ιαπωνικό γίγαντα από το 2002, όταν και παρέλαβε τα σκήπτρα από τον προκάτοχό του, Χιρόσι Γιαμαούτσι. Ήταν μάλιστα ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της εταιρείας που δεν είχε συγγενική σχέση με την οικογένεια Γιαμαούτσι!

 
Ο χαρισματικός απόφοιτος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Τόκιο παρέλαβε χάος: το GameCube φυτοζωούσε, την ώρα που οι ανταγωνιστές της Ninty έδειχναν να ξεμακραίνουν. Ο Ιγουάτα δεν δίστασε να καινοτομήσει και δικαιώθηκε απόλυτα για τις επιλογές του: το DS και το Wii εξελίχθηκαν σε παγκόσμια φαινόμενα, γεμίζοντας τα ταμεία της εταιρείας με γιεν, δολάρια και ευρώ. Το 3DS συνέχισε με τους ίδιους ρυθμούς και μολονότι το Wii U δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, η Nintendo έβγαλε νέο «λαγό απ’ το καπέλο» με τα Amiibo.

 

iwata(1)

 
Η τεχνογνωσία του Ιγουάτα τόσο πάνω σε τεχνικά θέματα, όσο και γύρω από το game development, του επέτρεψαν να διοικήσει ακόμα πιο αποτελεσματικά τη Nintendo και να συνεισφέρει ενεργά στην ανάπτυξη των νέων της προϊόντων. Πέραν των άλλων, διέθετε τη δικιά του εκπομπή: στα διάφορα επεισόδια των Iwata Asks, δεκάδες σπουδαίες προσωπικότητες της βιομηχανίας απάντησαν στις ερωτήσεις του. Δικιά του έμπνευση ήταν τα Nintendo Direct, δικιά του και οι «εναλλακτικές» παρουσίες της εταιρείας του στην E3.

 
Με τις πωλήσεις να ακολουθούν πτωτική πορεία φέτος, ο Ιγουάτα μείωσε στο πλαίσιο γενικότερων περικοπών στο μισό τον μισθό του σε μία κίνηση που συζητήθηκε. Κατείχε σταθερά θέση στο top30 των CEO παγκοσμίως στις λίστες του περιοδικού Barron’s την περίοδο 2007-2009. Στο άκουσμα των δυσάρεστων νέων, ολόκληρη η βιομηχανία του gaming, μηδενός εξαιρουμένου, έσπευσε να εκφράσει τη λύπη της. Ο Σατόρου Ιγουάτα δεν αφήνει πίσω του μόνο τη σύζυγό του, Καγιόκο, αλλά ένα μεγάλο έργο και μια ακόμα μεγαλύτερη παρακαταθήκη.

 
Η κηδεία του θα γίνει στις 17 Ιουλίου.