Το σκηνικό στην κατασκευή κινητών τηλεφώνων της Nokia στη Φινλανδίας άλλαξε ριζικά από τη στιγμή που η Microsoft αποφάσισε περικοπές.

An illustration picture shows Nokia logo through a broken glassΜετά την απόφαση της Microsoft να περικόψει τον αριθμό των εργαζομένων της, το σκηνικό στις φινλανδικές δραστηριότητες κατασκευής smartphones της Nokia άλλαξε ταχέως.

 

Μπορεί ο πανίσχυρος όμιλος το 2000 να παρήγε το 4% του ΑΕΠ της Φινλανδίας, απασχολώντας 24.000 άτομα, αλλά σήμερα εργάζονται μόνο 900 άτομα. Αξίζει να αναφερθεί ότι πέρυσι η Microsoft αγόρασε τον κλάδο κατασκευής τηλεφώνων, με απώτερο στόχο να εισχωρήσει περαιτέρω στην αγορά.

 

Aνήσυχος δηλώνει ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιούχα Σίπιλα, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου εξηγεί ότι η απόφαση του αμερικάνικου κολοσσού οδηγεί στο τέλος της κατασκευής κινητών τηλεφώνων της παλιάς Nokia στη Φινλανδία.

 

Εδώ και τρία χρόνια έχουν κλεισει και τα εργοστάσια κατασκευής συσκευών στην πόλη Σάλο της Φινλανδίας, το Ουλμ της Γερμανίας και το Μπάρναμπι του Καναδά. Βέβαια, παρά τις περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας, η κερδοφορία συνεχιζόταν να μειώνεται, καθώς στην αντίθετη μεριά βρίσκονταν η Apple, η Samsung και οι εταιρείες της Κίνας που φέρνουν στην αγορά πιο προσιτά smartphones.