YouTuber: μία από τις ενασχολήσεις που έχουν ξεπεταχτεί τα τελευταία χρόνια. Μπορείτε να φανταστείτε πόσα χρήματα μπορείτε να βγάλετε όμως απ’ αυτό;

 

pewdiepieΗ λέξη YouTuber είναι απ’ αυτές που μας έχουν προκύψει τώρα τελευταία. Συνήθως τη χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε κάποιον που ασχολείται με την παραγωγή βίντεο (συνήθως vlogs που έχουν υποστεί ελάχιστη επεξεργασία) στο YouTube, είτε αυτή γίνεται ερασιτεχνικά, είτε επαγγελματικά. Το YouTube (η Google δηλαδή) προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους όσοι ανεβάζουν πρωτότυπο περιεχόμενο, να γίνουν συνεργάτες της, αποκομίζοντας έσοδα από τις διαφημίσεις που προβάλλονται πριν και κατά τη διάρκεια κάθε προβολής των βίντεό τους. Συνήθως βέβαια τα ποσά που δίνονται για καθεμία εξ αυτών είναι ελάχιστα (έως ανύπαρκτα θα μπορούσε να πει κανείς) όμως εκεί που ποντάρουν άπαντες είναι στο πλήθος των προβολών.
Πόσα όμως μπορεί να βγάλει ένας YouTuber; Ας πάρουμε ένα παράδειγμα ακραίο μεν, πραγματικό δε. Ο PewDiePie, κατά κόσμο Φέλιξ Κιέλμπεργκ, αποτελεί «τον θεό του YouTube». Πρόκειται για τον διασημότερο και γνωστότερο YouTuber, η φήμη του οποίου έχει ξεπεράσει όχι απλά το ίδιο το YouTube αλλά ακόμα και τα πλαίσια του διαδικτύου ολάκερου. Η δημοτικότητά του βρίσκεται σταθερά σε δυσθεώρητα επίπεδα και, εδώ που τα λέμε, πώς να μη συμβαίνει κάτι τέτοιο με σχεδόν 38 εκατ. συνδρομητές και 9,4 δις. προβολές για τα βίντεό του;!; Ο PewDiePie λοιπόν αναφέρθηκε για πρώτη φορά στα έσοδά του τα οποία για το 2014 ανήλθαν στο εξωφρενικό ποσό των $7,4 εκατ.! Με άλλα λόγια, ο καθένας από τους συνδρομητές του, του απέφερε πέρυσι περί τα $0,19! Κι όμως, με ένα τόσο μικρό ποσό, ο PewDiePie έβγαλε μια περιουσία σε έναν μόλις χρόνο!

 

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το εισόδημά του το 2013, ήτοι έναν χρόνο πριν, ήταν γύρω στα $4 εκατ., στοιχείο που εφ’ όσον ισχύει θα σημαίνει πως ο τύπος κατάφερε να διπλασιάσει τα έσοδά του μέσα σε μια χρονιά. Φυσικά και ο PewDiePie κάνει πολλά περισσότερα από το να πατά το “REC” στην κάμερά του: όταν δεν μοντάρει ή δεν σχεδιάζει τα βίντεό του, ασχολείται με την κοινότητα και τη διαχείριση της δημόσιας εικόνας του. Σίγουρα πρόκειται για «εκείνο το ένα» παράδειγμα, το πιο πετυχημένο, το πιο αστραφτερό και παράλληλα το πιο προσοδοφόρο, αφού υπάρχουν εκατομμύρια άλλοι YouTubers που παλεύουν να βγάλουν τα… ψιλά του μήνα.

 

Όσο υπάρχει όμως ο PewDiePie, θα αποδεικνύει σε όλους πως το YouTube προσφέρει ευκαιρίες καριέρας. Φτάνει όποιος ασχοληθεί μαζί του, να το κάνει σοβαρά, έξυπνα και μεθοδικά.