Κατά 25,1% – μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία – αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2015 οι δαπάνες για υποδομές υπολογιστικού σύννεφου σε σχέση με έναν χρόνο πιο νωρίς.

Businessman drawing a Cloud Computing diagramΕξαιρετική δυναμική, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς Πληροφορικής, εμφανίζει το οικοσύστημα του Cloud, με τις δαπάνες για υποδομές υπολογιστικού σύννεφου να αυξάνονται κατά 25,1% το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με το sepe.gr.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της International Data Corporation (IDC), τους τρεις πρώτους μήνες της τρέχουσας χρήσης, οι συνολικές δαπάνες cloud IT υποδομών (server, disk storage και ethernet switch), σε διεθνές επίπεδο, διαμορφώθηκαν στα $6,3 δις. Πρόκειται για τη δεύτερη καλύτερη επίδοση της αγοράς των υποδομών Cloud τα πέντε τελευταία τρίμηνα όσον αφορά τα έσοδα των κατασκευαστών και τη δεύτερη καλύτερη όσον αφορά τις συνολικές δαπάνες για υποδομές υπολογιστικού σύννεφου.

 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρείας, πλέον οι υποδομές Πληροφορικής για το Cloud αντιπροσωπεύουν το 30% των συνολικών δαπανών IT υποδομών, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα η συμμετοχή τους αντιστοιχούσε στο 26,4%. Από τα στοιχεία της IDC προκύπτει ότι οι δαπάνες για υποδομές private cloud ενισχύθηκαν, κατά το πρώτο τρίμηνο 2015, σε $2,4 δις, αυξημένες κατά 24,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες για τον τομέα του public cloud διαμορφώθηκαν σε $3,9 δις, ενισχυμένες κατά 22,5% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2014.

 

Και οι τρεις υποκατηγορίες της αγοράς των υποδομών για Cloud (server, disk storage και ethernet switch) ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, με τον κλάδο των servers να απολαμβάνει τη μεγαλύτερη άνοδο και στις δυο περιπτώσεις – ιδιωτικό και Δημόσιο – κατά 28% και 33%, αντίστοιχα.

 

Ενδεικτικό της δυναμικής του Cloud είναι ότι ο τομέας των υποδομών, που δεν σχετίζονται με το υπολογιστικό σύννεφο, ενισχύθηκαν κατα μόλις 6,1% το πρώτο τρίμηνο του 2015.

 

Εξαιρέσεις
Οσον αφορά τις επιδόσεις του κλάδου των υποδομών Πληροφορικής για το Cloud ανά τον πλανήτη, η μόνη περιοχή που αποτέλεσε την εξαίρεση στον κανόνα της πολύ καλής πορείας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, ήταν αυτή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Στη συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη, τα έσοδα των παρόχων από τις υποδομές ΙΤ για το Cloud μειώθηκαν, γεγονός το οποίο δεν αποδίδεται από τους αναλυτές σε δομικά προβλήματα της αγοράς, αλλά σε ειδικές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, που επικράτησαν στην περιοχή. Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη οι δαπάνες για τον εξεταζόμενο κλαδο ηταν σαφέστατα ενισχυμένες.

 

Οι αναλυτές της εταιρείας εκτιμούν ότι κομβικό ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών cloud θα αποτελέσει η αναμενόμενη διεύρυνση της αγοράς του Internet of Things, η οποία απαιτεί επίπεδα ευελιξίας, που μόνο οι cloud λύσεις μπορούν να παρέχουν.

 

Κορυφαίες εταιρείες
Την πρώτη θέση στο “top five” των κορυφαίων παρόχων υποδομών cloud ΙΤ για το πρώτο τρίμηνο του 2015 καταλαμβάνει η HP με μερίδιο αγοράς 15,7%, με τη Dell να βρίσκεται στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας αγοράς με μερίδιο 11,9%, τη Cisco να ακολουθεί με 9,3% και την EMC να έπεται με 7,2% στην τέταρτη θέση.

 

Οι κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο στις υποδομές IT για το cloud το πρώτο τρίμηνο το 2015