Η Nikon  κυκλοφορεί δύο νέους υπερ-τηλεφακούς με το ιδιαίτερα μικρό βάρος στην κατηγορία τους: τον AF-S NIKKOR 600mm f/4E FL ED VR και τον AF-S NIKKOR 500mm f/4E FL ED VR.

nikon_af_s_nikkor_500mm_f_4e_1166858Χάρη στους νέους φακούς AF-S NIKKOR 600mm f/4E FL ED VR και AF-S NIKKOR 500mm f/4E FL ED VR, η Nikon βελτιώνει την απόδοση και μειώνει σημαντικά το βάρος των δύο φημισμένων υπερ-τηλεφακών εξαιρετικής αντοχής και απόδοσης. Οι νέοι φακοί 500 mm f/4E και 600 mm f/4E είναι κατά 20% και 25% ελαφρύτεροι από τους αντίστοιχους προκατόχους τους. Απίστευτο!

 

Και οι δύο φακοί έχουν νέο οπτικό σχεδιασμό όπου χρησιμοποιούνται ελαφριά γυάλινα στοιχεία με φθορίτη, νανοκρυσταλλική επίστρωση και γυαλί εξαιρετικά χαμηλής διασποράς (ED). Η εντυπωσιακή μείωση του βάρους επιτυγχάνεται χάρη στη χρήση των στοιχείων φθορίτη και στην κατασκευή από κράμα μαγνησίου. Και στους δύο φακούς χρησιμοποιούνται νέες τεχνολογίες, όπως ηλεκτρομαγνητικό διάφραγμα για συνεχείς, πιο ακριβείς εκθέσεις κατά τη λειτουργία με ριπές υψηλής ταχύτητας, χαρακτηριστικό που θα εκτιμήσουν όλοι όσοι φωτογραφίζουν σπορ γρήγορης δράσης.

 

Επίσης, ο κάθε φακός ενσωματώνει την πιο προηγμένη τεχνολογία απόσβεσης κραδασμών της Nikon, που προσφέρει εντυπωσιακό πλεονέκτημα τεσσάρων στοπ και περιλαμβάνει τη λειτουργία SPORT για την καταγραφή γρήγορης δράσης. Στα υπόλοιπα νέα χαρακτηριστικά περιλαμβάνεται ένα περιστρεφόμενο κολάρο για τρίποδο με υποδοχή κλειδαριάς Kensington και τα νέα ρουλεμάν για ομαλή εναλλαγή μεταξύ των συνθέσεων. Επιπλέον, και στους δύο φακούς έχει ενσωματωθεί η αποκλειστική τεχνολογία επίστρωσης φθορίου της Nikon, η οποία τους προστατεύει από το νερό, τη σκόνη και τη βρωμιά.

 

Ο Zurab Kiknadze, Διευθυντής προϊόντων, φακών, εξαρτημάτων και λογισμικού της Nikon Europe, δήλωσε: «Αυτή η ολοκαίνουργια οπτική τεχνολογία των φακών NIKKOR απαντά σε ένα από τα βασικά ζητήματα των υπερ-τηλεφακών, το βάρος. Και στους δύο αυτούς υπερ-τηλεφακούς το βάρος έχει μειωθεί θεαματικά, ενώ ταυτόχρονα έχει βελτιωθεί η απόδοση χάρη στη νέα οπτική κατασκευή και τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες φακών. Η ελαφριά κατασκευή θα κάνει τρομερή διαφορά την ώρα της δουλειάς, μειώνοντας την καταπόνηση του σώματος και επιτρέποντας πιο ισορροπημένο χειρισμό».

 

Ταράζοντας την ισορροπία
Όσοι περνούν χρόνο στο πεδίο της δράσης με έναν μεγάλο υπερ-τηλεφακό γνωρίζουν ότι κάθε γραμμάριο μετράει, ενώ η ταχύτητα είναι αυτή που κάνει την πραγματική διαφορά. Χάρη στη χρήση γυαλιού φθορίτη, η ελαφριά κατασκευή αυτών των νέων φακών δεν επηρεάζει καθόλου την ποιότητα της εικόνας. Με βάρος 3.090 g (περίπου), ο νέος φακός 500 mm είναι κατά 790 g ελαφρύτερος από τον προκάτοχό του και, μάλιστα, ζυγίζει λιγότερο από το φακό 200-400 mm f/4 VR II.

 

Ο νέος φακός 600 mm ζυγίζει περίπου 3.810 g με εντυπωσιακή διαφορά από τον προηγούμενο κατά 1.250 g. Και οι δύο φακοί είναι λιγότερο «εμπροσθοβαρείς» και η χρήση στοιχείων φθορίτη συμβάλλει επίσης στη βελτιωμένη οπτική απόδοση. Σε συνδυασμό με το γρήγορο μέγιστο διάφραγμα f/4 και στους δύο φακούς, καθώς και την εντυπωσιακή τεχνολογία απόσβεσης κραδασμών της Nikon, αυτοί οι νέοι υπερ-τηλεφακοί προσφέρουν συγκλονιστική ευκρίνεια και ακρίβεια. Λιγότερο βάρος πλέον για τους επαγγελματίες φωτογράφους αθλητικών εκδηλώσεων και άγριας ζωής και καλύτερος εξοπλισμός φωτογράφισης.

 

Σταθερότητα και αξιοπιστία
Μια σειρά νέων χαρακτηριστικών διασφαλίζουν ότι οι νέοι φακοί Nikon 500 mm και 600 mm προσφέρουν εξαιρετική σταθερότητα κατά τη φωτογράφιση. Η πιο σύγχρονη τεχνολογία απόσβεσης κραδασμών της Nikon χαρίζει και στους δύο φακούς εντυπωσιακό πλεονέκτημα τεσσάρων στοπ, ελαχιστοποιώντας αποτελεσματικά το θάμπωμα που μπορεί να προκύψει από το κούνημα της φωτογραφικής μηχανής. Η λειτουργία απόσβεσης κραδασμών (VR) είναι αθόρυβη, ενώ και οι δύο φακοί διαθέτουν τη λειτουργία SPORTS VR της Nikon, καθώς και αυτόματη ανίχνευση τριπόδου.

 

Η λειτουργία SPORT VR προσφέρει σταθερή εικόνα στο σκόπευτρο κατά την αποτύπωση στιγμιοτύπων υψηλής ταχύτητας, ενώ επιτρέπει συνεχή ταχύτητα καρέ και χρονικό περιθώριο απελευθέρωσης παρόμοια με αυτά που επιτυγχάνονται όταν είναι απενεργοποιημένη η απόσβεση κραδασμών. Οι φακοί διαθέτουν, επίσης, ηλεκτρομαγνητικό διάφραγμα. Αυτός ο εξειδικευμένος μηχανισμός επιτρέπει ανώτερη ανίχνευση AF και σταθερό έλεγχο αυτόματης έκθεσης, ειδικά κατά τη λήψη με υψηλές ταχύτητες καρέ.

 

Γρήγορη εστίαση
Η τεχνολογία αθόρυβου μοτέρ της Nikon προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη και αθόρυβη αυτόματη εστίαση με απρόσκοπτη παράκαμψη της χειροκίνητης εστίασης. Εκτός από τη χειροκίνητη λειτουργία, υπάρχουν δύο ακόμα λειτουργίες αυτόματης εστίασης: η λειτουργία A/M δίνει προτεραιότητα στην αυτόματη εστίαση, ακόμα και όταν χρησιμοποιείται ο δακτύλιος εστίασης, ενώ η λειτουργία M/A επιτρέπει τη στιγμιαία αλλαγή από την αυτόματη εστίαση στον χειροκίνητο χειρισμό σε λειτουργία AF.

 

Ένα νέο όριο εστίασης που υπάρχει και στους δύο φακούς επιτρέπει στους φωτογράφους να περιορίζουν την περιοχή εστίασης, έτσι ώστε ο φακός να μπορεί να εστιάσει ακόμα πιο γρήγορα. Ο διακόπτης έχει δύο θέσεις: FULL και ∞ – 10 m στο φακό 600 mm και FULL και ∞ – 8 m στο φακό 500 mm. Επιπλέον, η ελάχιστη απόσταση εστίασης είναι πλέον 3,6 m για το φακό 500 mm και 4,4 m για το φακό 600 mm.

 

Ενισχυμένη οπτική απόδοση
Κάθε φακός έχει οπτικά στοιχεία με εντελώς νέο σχεδιασμό, συνολικά 16 στοιχεία σε 12 ομάδες. Ο φακός 600 mm ενσωματώνει τέσσερα στοιχεία γυαλιού εξαιρετικά χαμηλής διασποράς (ED), ενώ ο φακός 500 mm διαθέτει τρία από αυτά. Και στους δύο φακούς χρησιμοποιείται νανοκρυσταλλική επίστρωση και δύο στοιχεία φακού φθορίτη. Ελαχιστοποιείται η χρωματική εκτροπή και ταυτόχρονα ελέγχονται αποτελεσματικά η αντανάκλαση και τα διπλά είδωλα. Επιπλέον, και οι δύο φακοί διαθέτουν στρογγυλό διάφραγμα εννέα λεπίδων που δημιουργεί φυσική απεικόνιση των περιοχών που βρίσκονται εκτός εστίασης για καθαρό διαχωρισμό μεταξύ του θέματος και του φόντου.

 

Βελτιωμένη εργονομία
Χάρη σε μια σειρά εργονομικών βελτιώσεων, ο χειρισμός αυτών των νέων φακών έχει βελτιωθεί σημαντικά. Τα νέα στοιχεία γυαλιού με φθορίτη δεν βοηθούν απλώς στη μείωση του συνολικού βάρους, αλλά κάνουν το μπροστινό μέρος κάθε φακού πιο ελαφρύ, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους προς τα πίσω για μεγαλύτερη σταθερότητα.

 

Και οι δύο φακοί διαθέτουν περιστρεφόμενα κολάρα για τρίποδο με νέα ρουλεμάν για ομαλότερη εναλλαγή μεταξύ του οριζόντιου και κάθετου προσανατολισμού. Για μεγαλύτερη ευκολία στη μεταφορά του φακού, η βάση για το τρίποδο επανατοποθετήθηκε πιο κοντά στο πίσω μέρος, μια αλλαγή που επιτρέπει την εύκολη αναστροφή του σκίαστρου. Επιπλέον, τα κολάρα μονόποδου που παρέχονται με κάθε φακό προσφέρουν αυξημένη σταθερότητα κατά τη λήψη σε μονόποδο. Και οι δύο φακοί διαθέτουν την ίδια υποδοχή για το συρταρωτό φίλτρο 40,5 mm.

 

Αντοχή και απόδοση
Από αγώνες αυτοκινήτων μέχρι αγώνες σε γήπεδα και από μεγάλα θηράματα μέχρι πουλιά, οι φακοί αυτοί καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις, αποδίδουν καλά σχεδόν σε οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού και χαρίζουν εικόνες εκπληκτικής ευκρίνειας και αντίθεσης. Καθώς η άγρια ζωή και η δράση συχνά συνυπάρχουν με αντίξοες συνθήκες, τα μοντέλα 500 mm και 600 mm πλέον διαθέτουν προστατευτικό στοιχείο γυαλιού με επίστρωση φθορίου στο μπροστινό μέρος του φακού. Η επίστρωση προστατεύει το φακό από το νερό, τη σκόνη και τη βρωμιά, διευκολύνοντας επίσης τον καθαρισμό του γυαλιού εξαλείφοντας τον κίνδυνο καταστροφής της επιφάνειάς του. Αν σε αυτό προστεθεί η γερή τους κατασκευή και η κλειδαριά Kensington στο κολάρο του τρίποδου, οι φακοί αυτοί έχουν ό,τι χρειάζεται για να ανταποκριθούν στις δυσκολίες της επαγγελματικής χρήσης.

 

Αξεσουάρ
Οι φακοί AF-S NIKKOR 600mm f/4 E FL ED VR και AF-S NIKKOR 500mm f/4 E FL ED VR είναι συμβατοί με μεγάλη γκάμα τηλεμετατροπέων AF-I/AF-S, μέχρι και τη σειρά TC-20E, επιτρέποντας τη λειτουργία AF όταν υπάρχει σύνδεση με σώμα φωτογραφικής μηχανής συμβατό με f/8. Και οι δύο φακοί είναι επίσης συμβατοί με το νέο (προαιρετικό) κυκλικό φίλτρο πόλωσης C-PL405, το οποίο περιλαμβάνει ένα τροχό φίλτρου που καθιστά ευκολότερη την περιστροφή του φίλτρου μετά την εισαγωγή του στο φακό.

 

Η Nikon λανσάρει επίσης δύο νέες θήκες. Η θήκη CT-505 έχει σχεδιαστεί για το φακό 500 mm, ενώ η CT-608 προστατεύει το φακό 600 mm. Και οι δύο αυτές σκληρές αλλά ελαφριές θήκες διαθέτουν πτυσσόμενη λαβή για εύκολη τοποθέτηση και ένα επιπλέον χώρισμα για τα φίλτρα και τους τηλεμετατροπείς.

 

Επιπλέον, ο φακός 600 mm περιλαμβάνει και το νέο σκίαστρο φακού HK-40, ενώ το υπάρχον σκίαστρο φακού HK-34 συνοδεύει το φακό 500 mm. Άλλα αξεσουάρ που παρέχονται και με τους δύο φακούς είναι το κολάρο μονόποδου της Nikon, καθώς και το συρταρωτό φίλτρο NC 40,5 mm, ένα συρόμενο μπροστινό καπάκι φακού και το λουράκι LN-2.