Έρευνα της ESET στην Αγγλία αποκαλύπτει ότι το 84%των εταιριών θα καταστρεφόταν σε περίπτωση μόλυνσης από ransomware και το 31% θα πλήρωνε τους hackers.

hackers_4996108_lrgΠάνω από το ένα τρίτο των εταιριών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπάρξει θύμα απαγωγής για λύτρα από χάκερ ή γνωρίζει κάποια εταιρία που το δίκτυο της έχει μολυνθεί από ransomware, αποκαλύπτει νέα έρευνα της ESET.

 

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο Infosecurity Europe τον Ιούνιο του 2015 σε δείγμα 200 επαγγελματιών του χώρου της ασφάλειας IT, αποκάλυψε επίσης ότι το 84 τοις εκατό των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η εταιρία τους θα πληγεί σοβαρά σε περίπτωση μόλυνσης από ransomware. Ωστόσο, το 31 τοις εκατό των ερωτηθέντων παραδέχθηκε ότι αν είχαν μολυνθεί από ransomware δεν θα είχαν άλλη επιλογή από το να πληρώσουν τα λύτρα, διότι, εναλλακτικά, θα έχαναν όλα τα δεδομένα στον υπολογιστή τους.

 

O Mark James, Ειδικός σε θέματα ασφαλείας της ESET, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, σημειώνει: «Το ransomware αποτελεί ένα από τα πιο τρομακτικά είδη malware λόγω της καταστροφικής δύναμής του. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πολύ ανησυχητικά, καθώς φαίνεται ότι οι επαγγελματίες της ασφάλειας εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν πώς να διαχειριστούν σωστά το ransomware. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε όλες τις μολύνσεις ransomware είναι η απόφαση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την επίθεση. Οι επιλογές μας είναι περιορισμένες: είτε πληρώνουμε τα λύτρα, το οποίο σίγουρα δεν συνιστάται, ή προχωρούμε σε επαναφορά από backup, ωστόσο, ανάλογα με το πόσο συχνά πραγματοποιείται back up των αρχείων, αυτό μπορεί να σημαίνει και απώλεια πολλών δεδομένων.»

 

Το ransomware μπορεί να συγκαταλεχθεί μεταξύ των πιο τρομακτικών μορφών εισβολής ενός υπολογιστή. Η επίθεση περιλαμβάνει την αντικατάσταση της οθόνη του υπολογιστή από ένα μήνυμα που φαίνεται να έχει σταλθεί από την αστυνομία, απαιτώντας χρήματα, ή ένα μήνυμα που λέει ότι τα αρχεία έχουν χαθεί, εκτός αν καταβληθούν λύτρα οπότε θα ξεκλειδωθούν. Τον τελευταίο χρόνο οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν αναπτύξει μια σειρά από νέες παραλλαγές ransomware που έχουν επιτρέψει σε χάκερ να κρυπτογραφήσουν τα δεδομένα των θυμάτων τους, γεγονός που έχει αναγκάσει περισσότερους ανθρώπους να πληρώσουν τα λύτρα.

 

«Αν πέσετε θύμα μόλυνσης και όλα τα αρχεία σας είναι κρυπτογραφημένα τότε έχετε μόνο μία επιλογή, θα πρέπει να προχωρήσετε σε αποκατάσταση από το backup. Με το τεράστιο όγκο των λύσεων που διατίθενται σήμερα το backup είναι πραγματικά πολύ φθηνό και μπορεί κυριολεκτικά να σώσει την επιχείρησή σας. Κάθε εταιρεία που πληρώνει τα λύτρα χρηματοδοτεί εγκληματίες, και εφόσον για τους χάκερ το ransomware αποδεικνύεται κερδοφόρο, θα καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια να δημιουργούν ακόμη πιο εξελιγμένες παραλλαγές, που θα είναι όλο και πιο δύσκολο να καταπολεμηθούν», ολοκληρώνει ο James.