Το Eternal Sonata ήταν ένα παιχνίδι – έκπληξη στο Xbox 360 που εντυπωσίασε με την αισθητική του. Πλέον ήρθε η ώρα να το απολαύσουμε και σε PS3.

eternalsonataΚάθε τόσο, βγαίνει ένα παιχνίδι που -χωρίς να είναι τέλειο- μας εκπλήσει και μας προσφέρει μια αναζωογονητική εμπειρία για τους νέους αλλά και τους παλιούς παίκτες. Πριν λίγο καιρό ένα τέτοιο παιχνίδι έκανε την εμφάνισή του για το Xbox 360 και έκανε τους κατόχους PS3 να περιμένουν με αγωνία κάποιο Port. Το Eternal Sonata, ήταν ένα πραγματικό διαμάντι και η έκδοση για PS3 δεν αποτελεί εξαίρεση, προσφέροντας ανάλογη εμπειρία, προσθέτοντας όμως περισσότερα cutscenes, χαρακτήρες, dungeons αλλά και… πρόκληση.

Ο λόγος που το Eternal Sonata ήταν τόσο ξεχωριστό ήταν η θεματολογία του. Ο θρυλικός συνθέτης Frederic Francois Chopin βρίσκεται στο κρεβάτι του λίγο πριν πεθάνει, και καθώς η ζωή του τελειώνει, τα όνειρά του παίρνουν τη μορφή ενός ζωντανού κόσμου στον οποίο μπορεί να περάσει τις εναπομείνασες στιγμές του. Γρήγορα θα βρεθεί σε μία περιπέτεια γεμάτη με ενδιαφέροντες χαρακτήρες, σε έναν πολύχρωμο γοητευτικό κόσμο.


Το πρώτο που θα παρατηρήσει κάποιος στο Eternal Sonata είναι το πόσο ενδιαφέρουσα και εθιστική είναι η αφήγηση της ιστορίας. Αν και το παιχνίδι ξεκινάει με έναν μάλλον συμβατικό τρόπο, αργότερα η πλοκή γίνεται τόσο ενδιαφέρουσα που δύσκολα κάποιος θα μπορέσει να ξεκολλήσει από την τηλεόρασή του, μπερδεύοντας μαεστρικά την πραγματικότητα με το όνειρο. Σε αυτό βοηθάει το εκπληκτικό από κάθε άποψη soundtrack του παιχνιδιού, στο οποίο βρίσκονται και συνθέσεις του Chopin.


Η δομή του gameplay του τίτλου είναι μεν γραμμική αλλά τα περισσότερα dungeons δίνουν στον παίκτη την δυνατότητα της εξερεύνησης προσφέροντας πολλά μονοπάτια τα οποία μπορεί να ακολουθήσει. Οι εχθροί στο παιχνίδι θα επιτεθούν αν ο χαρακτήρας πλησιάσει πολύ κοντά τους και τότε το παιχνίδι αλλάζει οπτική και μεταφέρεται σε ένα ξεχωριστό πεδίο μάχης όπως σε παραδοσιακά παιχνίδια του είδους. Εκεί, ο κάθε χαρακτήρας επιτίθεται με τη σειρά, χρησιμοποιώντας είτε την «βασική» του επίθεση με το κουμπί Χ είτε τις ειδικές επιθέσεις του με το τρίγωνο.


Ένα άλλο ξεχωριστό χαρακτηριστικό του Eternal Sonata είναι η δυναμική φωτός και σκοταδιού κατά τη διάρκεια της μάχης. Πολλές από τις επιθέσεις των χαρακτήρων διαφέρουν ανάλογα με το αν αυτοί βρίσκονται σε μέρος με φως ή με σκιά. Αυτό κάνει τους παίκτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της μάχης, αφού ανάλογα με το πού αυτοί βρίσκονται, μπορεί να καθοριστεί το τελικό αποτέλεσμά της.


Βέβαια, η έκδοση για PS3 έχει όπως αναφέραμε περισσότερα quests αλλά και dungeons. Αυτές οι προσθήκες «κολλάνε» πολύ όμορφα στο παιχνίδι επεκτείνοντας την συνολική εμπειρία. Επιπροσθέτως, δύο χαρακτήρες που πριν ήταν unplayable είναι τώρα στη διάθεση του παίκτη (ο Price Crescendo και η Princess Serenade). Παρόλο που είναι διαθέσιμοι αργότερα στο παιχνίδι, είναι ωραίο να βλέπουμε το «cast» του Eternal Sonata να επεκτείνεται ακόμα περισσότερο.


Τα γραφικά του τίτλου είναι πραγματικά μαγευτικά, και ο κόσμος των ονείρων του Chopin είναι πολύχρωμος, και γεμάτος από καλοσχεδιασμένα πλάσματα. Το παιχνίδι ακολουθεί μια anime προσέγγιση για την απεικόνιση των χαρακτήρων και το όλο μείγμα έχει ταιριάξει απόλυτα με την ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι συνθέσεις του Chopin αλλά και οι πολύπλοκοι χαρακτήρες του. Για τον ήχο αναφερθήκαμε ήδη. Απλά μαγικός!


Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω για ένα πραγματικά καλό παιχνίδι και ένα εξαιρετικό RPG. Οι κάτοχοι PS3 που δεν είχαν τη δυνατότητα να το απολαύσουν θα πρέπει αμέσως να τρέξουν και να το προμηθευτούν. Πρόκειται για μια εκπληκτική εμπειρία.


ΣΥΣΤΗΜΑ

PS3


ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΓΡΑΦΙΚΑ: 8

ΗΧΟΣ: 9

GAMEPLAY: 9

ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ: 8

ΣΥΝΟΛΙΚΑ: 9


ΔΙΑΘΕΣΗ

Atari