Ποιες είναι εκείνες οι πόλεις του κόσμου που ευνοούν την καινοτομία και τις “out of the box” σκέψεις; Πού θα έπρεπε να βρίσκεστε εσείς οι startuppers; Για δείτε…

 
startup-citiesΜε την κατάσταση να είναι… έτσι όπως είναι, ολοένα και περισσότεροι νέοι αποφασίζουν να κυνηγήσουν το όνειρό τους και μαζί μ’ αυτό την τύχη τους, πραγματοποιώντας το όνειρό τους και υλοποιώντας τις ιδέες τους με τη μορφή ενός startup. Δεν είναι όμως όλες οι πόλεις του κόσμου το ίδιο δεκτικές και υποστηρικτικές με τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Έρευνα των Accenture, Nesta και Future Cities Catapult, λαμβάνοντας υπ’ όψιν της πλήθος παραμέτρων και στοιχείων (περί τα 1.400 διαφορετικά δεδομένα!), κατέταξε 40 πόλεις του πλανήτη βάσει της συμπεριφοράς τους απέναντι στα startups!

 
Έτσι λοιπόν, μας προέκυψαν οι καλύτερες πόλεις για να ξεκινήσει τη λειτουργία του ένα startup. Για την κατανομή των 40 πόλεων σε 4 γκρουπ, έπαιξε ρόλο η γεωγραφική τους τοποθεσία, οι προοπτικές διασύνδεσης που παρείχαν με άλλες πόλεις ή/και κράτη και γενικότερα ο στρατηγικός τους ρόλος σε οτιδήποτε μπορεί να αφορά το μέλλον ενός startup. Εντύπωση προκαλεί η παρουσία «φαβορί» όπως τα Σαν Φρανσίσκο και Ντουμπάι στο 2ο γκρουπ, την ώρα που στο 1ο έχουν βρει θέση πόλεις όπως το Τελ Αβίβ, το Ελσίνκι και το Σικάγο.

 

cities-1

 
Είχαμε επίσης κατάταξη των πόλεων και βάσει των επενδυτικών τους προοπτικών και δυνατοτήτων, του κατά πόσο δηλαδή η ίδια η πόλη μπορεί να επενδύσει και να χρηματοδοτήσει ένα startup. Υπάρχουν funds, υπηρεσίες στήριξης, σεμινάρια προς επίδοξους startuppers, ακόμα και περιοχές που ευνοούν το “smart socializing” και co-working χώρους. Εδώ είναι που πρωτεύουν οι «συνήθεις ύποπτοι» Σαν Φρανσίσκο, Νέα Υόρκη, Παρίσι και Λονδίνο μεταξύ άλλων (οι 5/10 πόλεις της 1ης κατηγορίας είναι στις ΗΠΑ…).

 

cities-2

 
Τέλος έχουμε και την κατάταξη βάσει πελατειακής βάσης. Ένα startup χρειάζεται πελατεία, οπότε αν η πόλη στην οποία βασίζεται μπορεί να του την προσφέρει, ακόμα καλύτερα. Οι πόλεις ξοδεύουν έναν σημαντικό αριθμό χρημάτων ετησίως (μιλάμε για αρκετά τρισ.), οπότε αν αυτό μπορεί να γίνει ευνοώντας startups, τότε αυτόματα τα τελευταία διευκολύνονται. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ρόλο δεν παίζει μόνο ο πληθυσμός μιας πόλης (Μόσχα, Σεούλ, Λος Άντζελες π.χ. είναι στο 2ο γκρουπ) αλλά η οικονομική άνεση & συμπεριφορά των κατοίκων της.

 

cities-3

 
Στις πόλεις που συμμετείχαν στην έρευνα και κατ’ επέκταση εξετάστηκαν, δεν συμπεριλαμβανόταν η Αθήνα. Αναλυτικά η 40άδα: Άμστερνταμ (Ολλανδία), Βανκούβερ (Καναδάς), Βαρκελώνη (Ισπανία), Βερολίνο (Γερμανία), Βοστώνη (ΗΠΑ), Βρυξέλλες (Βέλγιο), Γιοχάνεσμπουργκ (Νότιος Αφρική), Ελσίνκι (Φινλανδία), Κοπεγχάγη (Δανία), Κωνσταντινούπολη (Τουρκία), Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο), Λος Άντζελες (ΗΠΑ), Μελβούρνη (Αυστραλία), Μόσχα (Ρωσία), Μπανγκαλόρ (Ινδία), Μπογκοτά (Κολομβία), Μπουένος Άιρες (Αργεντινή), Ναϊρόμπι (Κένυα), Νέα Υόρκη (ΗΠΑ), Νέο Δελχί (Ινδία), Ντουμπάι (ΗΑΕ), Ντόχα (Κατάρ), Παρίσι (Γαλλία), Πεκίνο (Κίνα), Πράγα (Τσεχία), Ριάντ (Σαουδική Αραβία), Σαν Φρανσίσκο (ΗΠΑ), Σάο Πάολο (Βραζιλία), Σεούλ (Νότιος Κορέα), Σηάτλ (ΗΠΑ), Σιγκαπούρη (Σιγκαπούρη), Σικάγο (ΗΠΑ), Σύδνεϋ (Αυστραλία), Ταλίν (Εσθονία), Τελ Αβίβ (Ισραήλ), Τζακάρτα (Ινδονησία), Τόκιο (Ιαπωνία), Τορόντο (Καναδάς), Χονγκ Κονγκ (Χονγκ Κονγκ).