Μια γρήγορη γνωριμία με το Steam, τη No.1 υπηρεσία ψηφιακής διανομής στα PC. Δείτε πώς θα βρείτε τα παιχνίδια που θέλετε, εύκολα και πάμφθηνα!

 
2849647-6803049559-27465Οι περισσότεροι είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα να επισκεπτόμαστε ένα κατάστημα, να χαζεύουμε τα ράφια και έχοντας βρει αυτό που ψάχναμε, να φύγουμε «καρφί» για το ταμείο. Στην πορεία μας προέκυψε και το e-commerce ή e-shopping: η διαφορά του σε σχέση με το σκέτο shopping ήταν πως αντί να τρέχουμε στο κατάστημα, επισκεπτόμασταν την ηλεκτρονική του έκδοση και περιπλανιόμασταν στους ψηφιακούς του διαδρόμους. Τα τελευταία χρόνια όμως, ακόμα κι αυτό έχει καταστεί παρωχημένο. Στο gaming, βλέπετε έχει αναδυθεί μία νέα τάση, ένα trend που άπαντες συμφωνούν πως συνιστά το μέλλον: η ψηφιακή διανομή ή digital distribution.

 
Σε αυτή δεν περιλαμβάνεται τίποτε υλικό. Η συναλλαγή γίνεται online με τον καταναλωτή όμως να μην αγοράζει φυσικό αντίτυπο ενός παιχνιδιού (το κουτί με τα δισκάκια δηλαδή) αλλά ψηφιακή την οποία μπορεί να κατεβάσει στον υπολογιστή του. Το μοντέλο αυτό υπάρχει εδώ και κάμποσα χρόνια, όμως μόλις την τελευταία τετραετία έχει αρχίσει να αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Στις κονσόλες, Sony και Microsoft κάνουν συχνά-πυκνά προσφορές μέσα από τα PlayStation Network και Xbox LIVE, παροτρύνοντας τους παίκτες να κατεβάσουν από εκεί κατ’ ευθείαν στους λογαριασμούς τους τα παιχνίδια που θέλουν. Εννοείται πως μπορούν ανά πάσα στιγμή να τα διαγράψουν απ’ τις κονσόλες τους και να τα κατεβάσουν εκ νέου.

 

steam_deal.0.0

 
Στα PC η κατάσταση είναι κομματάκι διαφορετική. Το μοντέλο της ψηφιακής διανομής υφίσταται ακριβώς ολόιδιο, μόνο που εδώ δεν υπάρχει ένα δίκτυο αλλά πολλά. Και πάλι όμως, ένα είναι αυτό που ξεχωρίζει σαν τη μύγα μεσ’ στο γάλα: το Steam. Δημιουργείτε τον λογαριασμό σας και αμέσως έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε παιχνίδια. Μέσα από αυτό, μπορείτε μάλιστα να ενεργοποιήσετε τίτλους που προμηθευτήκατε είτε από κάποιο φυσικό κατάστημα, είτε από κάποιο άλλο, ψηφιακό! Αριθμεί άλλωστε 125 εκατ. ενεργούς χρήστες, οπότε αντιλαμβάνεστε πως αποτελεί κάτι σαν “hub” για το PC gaming. Μέσα από το Steam προσφέρεται και DLC, πρόσθετο περιεχόμενο για παιχνίδια δηλαδή ενώ η Valve, η εταιρεία στην οποία ανήκει η πλατφόρμα, βοηθά indie δημιουργούς να εκδώσουν τους τίτλους τους βάσει ψηφοφοριών που διεξάγονται ανάμεσα στα μέλη της κοινότητάς της.

 
Όλα τα λεφτά όμως, μεταφορικά και κυριολεκτικά, είναι οι προσφορές του Steam. Η αφορμή δεν παίζει ρόλο: Χριστούγεννα, καλοκαίρι, άνοιξη, φθινόπωρο, Μαύρη Παρασκευή, Πάσχα, το Steam πραγματοποιεί εκπτώσεις «σφάζοντας» τις τιμές παλαιότερων αλλά και καινούριων παιχνιδιών! Πολλοί είναι εκείνοι οι χρήστες που περιμένουν αυτές τις «μαγικές» περιόδους ώστε με ένα ποσό της τάξης των 30-40€, να αγοράσουν παιχνίδια ΑΑΑ που θα τους κρατήσουν συντροφιά για μήνες! Το Steam έχει καταστήσει το PC gaming προσιτό σε όλους. Δεν είναι, βλέπετε, οι οικονομικές του τιμές μόνο αλλά και το όλο κόνσεπτ του: εγκαθιστώντας το στον υπολογιστή σας, θα φροντίσει ώστε τόσο τα παιχνίδια που παίζετε, όσο και οι drivers της κάρτας γραφικών σας, να είναι πάντα ενημερωμένα χωρίς εσείς να χρειαστεί να κάνετε το παραμικρό. Μιλάμε για την επιτομή της ευχρηστίας!

 

KH05WT21

 
Αν λοιπόν είστε φανατικός PC gamer και δεν γνωρίζατε το Steam μέχρι τώρα (έγκλημα!), δώστε του μια ευκαιρία. Δοκιμάστε την ψηφιακή διανομή με έναν-δυο τίτλους και σε τελική ανάλυση, δείτε αν ταιριάζει στο προφίλ σας. Αν ναι, τότε μαζέψτε χρήματα και περιμένετε υπομονετικά τις πρώτες εκπτώσεις που θα βρείτε και ο ελεύθερος χρόνος σας θα μειωθεί δραματικά. Γκαραντί.