Θέλετε οι φωτογραφίες σας σε Facebook και Instagram να παίρνουν τα “like” και τα σχόλια, το ένα μετά το άλλο; Ιδού τι πρέπει να κάνετε!

 
nolikesyet_01Είστε από ‘κείνους που τα απανωτά “like” και σχόλια στις φωτογραφίες σας σε Facebook και Instagram, κάνουν τη μέρα σας καλύτερη; Δεν σας επικρίνουμε: εφ’ όσον αυτό σας κάνει να αισθάνεστε καλά, με γεια σας και χαρά σας! Ίσα-ίσα που λέμε να σας βοηθήσουμε κιόλας! Τι θα λέγατε να βλέπαμε τους «χρυσούς» κανόνες, βάσει των οποίων οι φωτογραφίες σας θα τραβήξουν το ενδιαφέρον (και μαζί μ’ αυτό, τα “like” και τα σχόλια των φίλων και γνωστών σας) όλων όσων σας ακολουθούν;

 
Οι οδηγίες μπορεί να αφορούν κατά βάση Facebook και Instagram, ωστόσο βρίσκουν εφαρμογή σε κάθε social δίκτυο που έχει να κάνει με φωτογραφίες: από το Flickr και το Pinterest μέχρι το Twitter και το Swarm –στο τελευταίο π.χ. δοκιμάστε να κάνετε check in με φωτογραφία και θα δείτε τι έχει να γίνει…

 

Εστιάστε στα πρόσωπα

 
Μελέτες έχουν αποδείξει πως οι φωτογραφίες που περιέχουν πρόσωπα είναι πιο πιθανό να πάρουν “like” σε σχέση με ‘κείνες που δεν έχουν ούτε ένα. Σοβαρά! Έρευνα που διεξήχθη πέρυσι σε πάνω από 1 εκατ. φωτογραφίες στο Instagram από τη Σαϊντέ Μπακτσί του Τζόρτζια Τεκ, έδειξε πως αυτές με πρόσωπα είναι πιθανότερο κατά 38% να πάρουν “like” και κατά 32% σχόλια! Τι καταλαβαίνουμε λοιπόν; Πρόσωπα, πρόσωπα, πρόσωπα. Μην ταράξετε τις selfies φυσικά: βρείτε μια καλή ισορροπία και σε τελική ανάλυση πραγματοποιήστε και τις δικές σας έρευνες! Πού ξέρετε; Μπορεί το κοινό σας να ‘ναι «μυστήριο τρένο»…

 

instagram-willow-filter

 

Μην το παρακάνετε με τα hashtags

 
#Summer #in #the #city #yeah. Για το δικό σας καλό, ελπίζουμε να μην ανήκετε σε εκείνους τους κατάπτυστους που πριν από κάθε λέξη στην περιγραφή της εικόνας τους βάζουν και το χαρακτηριστικό “hash” (#). Εντάξει, το να βάλει κανείς hashtags όπως #summer #Greece #sun #sea, πάει στα κομμάτια, έχει νόημα. Το να χρησιμοποιήσει όμως το #and, το #in ή το #the, αποτελεί ξεκάθαρο σύμπτωμα διανοητικής καθυστέρησης! Προσέξτε με τα tags που χρησιμοποιείτε: μελέτη με τη συμμετοχή των 500 κορυφαίων εταιρειών του κόσμου κατά το Forbes, έδειξε ότι οι φωτογραφίες με τον περισσότερο μ.ο. κινήσεων αλληλεπίδρασης (21,21 “like” ή/και σχόλια) είναι αυτές με πέντε hashtags όλα κι όλα. Επιλέξτε σοφά λοιπόν και με σύνεση.

 

Κάντε τις λήψεις σας «ζεστές»

 
Το Instagram σας δίνει τη δυνατότητα με μερικά αγγίγματα της οθόνης σας να μεταμορφώσετε άρδην μια φωτογραφία. Δεν είναι υπερβολή να πούμε εξ άλλου πως από τότε που εμφανίστηκε το δίκτυο με τα πολλά φίλτρα, έχασαν την ουσία τους οι σχολές Φωτογραφίας –ναι, ΟΚ, υπερβολή είναι αλλά τρόπον τινά, καταλαβαίνετε. Εν πάση περιπτώσει, από όλα αυτά τα φίλτρα που σας προσφέρει το Instagram ή οποιοδήποτε παρεμφερές app, επιλέξτε εκείνα που θα αυξήσουν την αντίθεση των χρωμάτων (contrast) και θα προσδώσουν περισσότερη «ζεστασιά» (warmth) στη φωτογραφία σας. Αυτή ακριβώς η «ζεστασιά» είναι που θα εμπνεύσει τον κόσμο να ασχοληθεί περισσότερο μαζί της, όπως άλλωστε κατέδειξε και έρευνα που έγινε σε 7,6 εκατ. φωτογραφίες στο Flickr –και πάλι από τη Σαϊντέ Μακτσί.

 

Hashtag-101

 

Μη spammάρετε

 
Σε κανέναν δεν αρέσει να βλέπει κάποιον άλλον να «βομβαρδίζει» το News Feed/Timeline του με φωτογραφίες “back-to-back”. Ναι, ωραίο το ταξίδι σας, το νέο σας αυτοκίνητο, τα φαγιά που παραγγείλατε, όμως μια φωτογραφία τους είναι αρκετή. Το να “scrollάρουμε” εμείς και να μη λέμε να ξεκολλήσουμε από τις φωτογραφίες σας όμως, αφ’ ενός σας καθιστά attention whores και αφ’ ετέρου είναι εκνευριστικό. Πολύ. Φροντίστε οι δημοσιεύσεις σας ιδανικά να μην ξεπερνούν τη μία/ημέρα και εφ’ όσον ξεπεράσετε το νούμερο αυτό, τουλάχιστον να μεσολαβεί ικανοποιητικό χρονικό διάστημα ανάμεσά τους. Ενδεικτικά πάντως, έως και 1 δημοσίευση έχει ποσοστό αλληλεπίδρασης 7,3%, οι 1-2 δημοσιεύσεις βγάζουν 5% ενώ οι 3 επιτυγχάνουν ένα ισχνό 2,4%.

 

Το μέγεθος (κειμένου δεν) μετράει

 
Το Instagram είναι ένα από ‘κείνα τα δίκτυα που δεν σας περιορίζει ως προς το μέγεθος της «λεζάντας» σε κάθε σας φωτογραφία, εν αντιθέσει με το Twitter π.χ. που βάζει «φρένο» στους 140 χαρακτήρες (καλά, και το Instagram έχει όριο 2.220 χαρ/ρων αλλά ανάθεμα κι αν θα τους πιάσει κανείς!). Υπάρχει κάποιο ιδανικό μέγεθος για αυτή όμως; Όχι. Μπορείτε να γράψετε ό,τι θέλετε, όσο μεγάλο κι αν είναι αυτό. Εξ’ άλλου μια φωτογραφία θα πρέπει να «μιλάει» από μόνη της, δίχως να ‘χει την ανάγκη της λεζάντας για να περάσει το μήνυμά σας. Οπότε, με άλλα λόγια, αν η φωτογραφία σας είναι καλή και τα hashtags εντάξει, δεν θα πρέπει να σας απασχολεί τίποτε άλλο.