Διαβάζετε στο Techpress κάθε μέρα τόσα και τόσα άρθρα και ειδήσεις αναφορικά μ’ αυτό το cloud. Έχετε αναρωτηθεί όμως τι ακριβώς είναι αυτό και πώς σας ωφελεί;

424782-cloud-computingCloud. Ένας από τους πλέον «πολυφορεμένους» τεχνολογικούς όρους τη δεκαετία που διανύουμε και συνάμα, μία τεχνολογία ικανή να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση την Τεχνολογία. Θα μπορούσε κανείς να «βαφτίσει» το cloud ένα γνήσιο «τέκνο» της ψηφιακής εποχής, της κουλτούρας του ίντερνετ. Αποτυπώνει εξ άλλου με τον καλύτερο τρόπο όσα αυτές πρεσβεύουν, εστιάζοντας στα δεδομένα και την πληροφορία και βασιζόμενο συνάμα όσο το δυνατόν λιγότερο σε φυσικά αντικείμενα.

 

Καλά όλα αυτά. Τι είναι όμως;

 

Το cloud είναι μία ολόκληρη τεχνολογία, μία τάση βάσει της οποίας η αποθήκευση των δεδομένων δεν γίνεται τοπικά αλλά διαδικτυακά. Αντί να έχουμε δηλαδή τα δεδομένα μας σε έναν σκληρό δίσκο ή ένα USB flash, τα αποθηκεύουμε σε έναν σέρβερ κάπου online. Τη δυνατότητα αυτή μας την προσφέρουν ειδικές υπηρεσίες που διαθέτουν την υποδομή, την τεχνογνωσία αλλά είναι παράλληλα και σε θέση να μας προσφέρουν και τις πάντα απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια των πληροφοριών μας. Αποθηκεύοντας τα δεδομένα μας κάπου κεντρικά, αποκτούμε αυτόματα το πλεονέκτημα πως μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτά από παντού, ανεξάρτητα τι συσκευή χρησιμοποιούμε.

 

Με άλλα λόγια, μπορούμε να αποθηκεύσουμε τις εικόνες μας σε μία τέτοια, cloud υπηρεσία από το laptop μας στο σπίτι, και να έχουμε πρόσβαση σε αυτές από το PC στη δουλειά, από το tablet στις διακοπές ή από το smartphone στον δρόμο. Οι πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην αγορά του cloud, φροντίζουν να διαθέτουν και τις κατάλληλες εφαρμογές που μας επιτρέπουν να πλοηγούμαστε άνετα στα δεδομένα μας και να «ανεβοκατεβάζουμε» υλικό χωρίς δυσκολία.

 

Εν μέρει, κάτι παρεμφερές (με την πολύ ευρεία έννοια του πράγματος) κάνουν τα social media: Facebook, Flickr, Instagram, μας επιτρέπουν να ανεβάζουμε φωτογραφίες, τις οποίες μπορούμε να επεξεργαστούμε ή να «κατεβάσουμε» από άλλες συσκευές φτάνει να συνδεθούμε με τον λογαριασμό μας. Βέβαια εδώ μιλάμε για πολύ πιο οργανωμένες καταστάσεις αφού δεν περιοριζόμαστε σε φωτογραφίες και απλή επεξεργασία λεζαντών αλλά πολύ πιο απαιτητικές διεργασίες με αρχεία κάθε είδους.

 

cloud-computing-image

 

Ποιοι προσφέρουν cloud υπηρεσίες;

 

Όλες οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου της Πληροφορικής δραστηριοποιούνται στο cloud και μάλιστα –σχεδόν- όλες τους προσφέρουν τα βασικά πακέτα υπηρεσιών τους δωρεάν. Η Microsoft ας πούμε διαθέτει το OneDrive με 15 GB αποθηκευτικού χώρου για τα δεδομένα σας, την ώρα που τον ίδιο χώρο προσφέρει χωρίς καμία χρέωση και η Google με το Google Drive. Υπάρχουν κι άλλοι μεγάλοι παίκτες στον χώρο του cloud (Apple, Dropbox, Box, IDrive κ.α.) όμως στ’ αλήθεια, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να πειραματίζεστε άσκοπα όταν μπορείτε να εμπιστευτείτε έναν από τους δύο προαναφερθέντες «κολοσσούς». Ειδικά στην περίπτωση της Microsoft, εκμεταλλευόμενοι κάποιες προσφορές της, μπορείτε να φτάσετε τον δωρεάν χώρο σας ακόμα και στα 40 GB! Εννοείται φυσικά πως άπασες οι προαναφερθείσες εταιρείες διαθέτουν έξτρα GB που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και τα TB επί πληρωμή.

 

Η λογική λέει πως δοκιμάζετε κάποια από τις δωρεάν υπηρεσίες κατ’ αρχάς. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αρκούν για να βολέψουν έναν τυπικό, καθημερινό χρήστη. Συν τοις άλλοις διαθέτουν και εφαρμογές για iOS, Android και Windows Phone, οπότε θα μπορείτε να μεταφέρετε και να επεξεργαστείτε τα αρχεία σας, ό,τι συσκευή κι αν έχετε. Αν δείτε ότι οι cloud υπηρεσίες που απολαμβάνετε σας βολεύουν αλλά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες σας, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να δοκιμάσετε κάποιο συνδρομητικό πακέτο. Εν τοιαύτη περιπτώσει φροντίστε τουλάχιστον τον πρώτο καιρό η πληρωμή να γίνεται σε μηνιαία βάση ή έστω τμηματικά, έτσι ώστε σε περίπτωση που το μετανιώσετε, να το διακόψετε κατ’ ευθείαν, δίχως να έχετε δεσμευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Cloud πέρα απ’ τα αρχεία

 

Αν πάντως έχετε κατά νου πως το cloud computing αφορά αποκλειστικά τα αρχεία σας, καλύτερα να το βγάλετε από το μυαλό σας, μιας που σε πολλές περιπτώσεις οι cloud υπηρεσίες έχουν να κάνουν με προγράμματα και εφαρμογές. Το Office Online και το Google Docs αποτελούν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα και μη νομίζετε ότι η λίστα σταματά στις απλοϊκές εφαρμογές: εδώ η Adobe δεν δίστασε να λανσάρει ως cloud υπηρεσία ολόκληρο Photoshop! Οι εφαρμογές που διατίθενται μέσω cloud λειτουργούν όπως ακριβώς και τα αρχεία που έχετε αποθηκεύσει στο «σύννεφο»: δεν χρειάζεται να κατεβάσετε το παραμικρό στο PC ή τη συσκευή σας. Αντιθέτως τα πάντα γίνονται μέσω κεντρικών σέρβερ και ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό, το πρόγραμμα μετατρέπεται σε υπηρεσία.

 

office-365

 

Ασφάλεια ώρα μηδέν

 

Έχοντας αναλύσει όλα τα παραπάνω, ας κάνουμε και δύο επισημάνσεις για να σας λυθεί κάθε απορία σχετικά με το cloud. Ξεκινώντας από το προφανές, ναι, θα χρειαστείτε πρόσβαση στο ίντερνετ. Το cloud αποτελεί το τέλειο παράδειγμα της διείσδυσης του διαδικτύου στην καθημερινότητά μας. Μπορεί να γλιτώνετε αποθηκευτικό χώρο τοπικά, ωστόσο το τίμημα για την 24/7 πρόσβαση στα δεδομένα σας απ’ όπου κι αν βρίσκεστε, είναι η σύνδεση στο ίντερνετ.

 

Έχοντας ξεκαθαρίσει αυτό, ένα ζήτημα που απασχολεί πάρα μα πάρα πολύ κόσμο, είναι η ασφάλεια των δεδομένων του online. Οι εταιρείες που ασχολούνται με το «σπορ» δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία πως αυτά δεν διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο και πως είναι απόλυτα ασφαλή με τις ίδιες να εγγυώνται γι’ αυτό. Και εδώ όμως καλό είναι να επικρατήσει το προφανές: αν διαθέτετε άκρως απόρρητες πληροφορίες που δεν πρέπει επ’ ουδενί να πέσουν σε χέρια τρίτων, τότε μην τις ανεβάσετε πουθενά. Τις κρατάτε για εσάς σε μέρος ασφαλές και τελειώνετε. Για όλα τα υπόλοιπα, το cloud σας περιμένει.