H Sony κατάλαβε ότι εν έτει 2015 τα 500 GB δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω» και αποφάσισε να λανσάρει μια νέα έκδοση του PS4 με σκληρό δίσκο χωρητικότητας 1 TB.

 
2824860-ps4Όταν μας πρωτοσυστήθηκαν, Xbox One και PS4 είχαν σκληρούς δίσκους 500 GB. Το πρώτο φρόντισε και έκανε σιγά-σιγά την εμφάνισή του και στο 1 TB και όπως όλα δείχνουν το ίδιο αναμένεται να κάνει και το δεύτερο. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Sony ετοιμάζεται να παρουσιάσει σε λίγες μέρες, κατά τη διάρκεια της έκθεσης E3 στο Λος Άντζελες, τουλάχιστον μία νέα έκδοση του PS4 η οποία ωστόσο θα διαθέτει τον διπλάσιο σε χωρητικότητα σκληρό δίσκο συγκριτικά με την ήδη υπάρχουσα.

 
Η εξέλιξη αυτή έρχεται με απόλυτα φυσικό τρόπο. Η νέα γενιά κονσολών ενθάρρυνε από την αρχή τους παίκτες να κατεβάζουν τα παιχνίδια τους από το εκάστοτε δίκτυο (Xbox LIVE για το Xbox One, PlayStation Network για το PS4), προωθώντας σε κάθε ευκαιρία (εκπτώσεις & προσφορές, προπαραγγελίες κλπ) την ψηφιακή διανομή. Πρόκειται εξ άλλου για μία τάση που με τον καιρό κερδίζει έδαφος έναντι της «παραδοσιακής» φυσικής διανομής, με τις προσφορές που κάνουν οι εταιρείες να δελεάζουν ακόμα περισσότερο τους παίκτες. Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς και τη διαρκώς αυξανόμενη δημοτικότητα του Steam, του βασικού δικτύου ψηφιακής διανομής videogames στα PC, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται τη δύναμη του νόμιμου downloading.

 
Όσο τα παιχνίδια κατεβαίνουν όμως, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι απαιτήσεις σε χωρητικότητα και ιδίως στη νέα γενιά συστημάτων που οι τίτλοι «ζυγίζουν» κάμποσα TB (τα 20-30 TB είναι πλέον δεδομένα), είναι απόλυτα λογικό να υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη για διαθέσιμο χώρο. Για την ιστορία, το πρώτο PlayStation δεν διέθετε καν δίσκο (έπαιρνε memory cards), το PS2 απέκτησε σκληρό 40 GB ως πρόσθετο αξεσουάρ αρκετά μετά την κυκλοφορία του ενώ το PS3 ερχόταν με ενσωματωμένο δίσκο που ξεκινούσε από τα 20 GB και έφτανε τα 500 GB, ανάλογα την έκδοση.