Η παγκόσμια αγορά των smartphones είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα… κέφια αυτής της Κίνας. Όταν η τελευταία πέφτει όμως, τότε ο πλανήτης είναι σε κατάσταση συναγερμού!

 
smartphoneΗ Κίνα αποτελεί ένα τεράστιο μέγεθος σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι τάσεις που επικρατούν στην αχανή της αγορά είναι σε θέση να επηρεάσουν τις παγκόσμιες εξελίξεις, κάτι που φερ’ ειπείν συμβαίνει στα smartphones. Η αγορά τους αναπτυσσόταν παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια και μάλιστα με αξιοζήλευτους ρυθμούς (το 20% ήταν δεδομένο). Κάτι παρόμοιο αναμένεται να συμβεί και φέτος με τη διαφορά όμως ότι το περυσινό ποσοστό ανάπτυξης του 27,6% αναμένεται να διαδεχθεί ένα «ισχνό» 11,3%. Όπως ήταν λογικό, η εξέλιξη αυτή έχει θορυβήσει άπαντες παγκοσμίως καθώς του χρόνου (βλ. 2016) αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, η κατάσταση θα μπορούσε να ‘ναι ακόμα χειρότερη.

 
Ο λόγος για την πτώση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς smartphones εντοπίζεται στην Κίνα και συγκεκριμένα στον κορεσμό που επέρχεται στη δικιά της αγορά. Το αντίστοιχο ποσοστό για την κινεζική είναι μόλις στο 2,5%, γεγονός που καθιστά το 2015 την πρώτη χρονιά που η αγορά smartphones της Κίνας αναπτύσσεται με μικρότερους ρυθμούς απ’ ό,τι ο υπόλοιπος πλανήτης. Μάλιστα η εταιρεία ερευνών και αναλύσεων IDC προειδοποιεί πως η εξέλιξη αυτή θα έχει αντίκτυπο και στην άνοδο του Android η οποία δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 8,5% φέτος. Για να αντιληφθείτε τι σημαίνει Κίνα, σκεφτείτε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2015, η αγορά της τροφοδοτήθηκε με 98,8 εκατ. smartphones, αριθμός κατά 4% μικρότερος εκείνου για την ίδια περίοδο πέρυσι.

 
Το θέμα με την Κίνα είναι ότι παρ’ ότι εξακολουθεί να λογίζεται ως μία υπό ανάπτυξη αγορά, οι κατασκευαστές κινητών θα πρέπει να πείσουν τους καταναλωτές της όχι να αγοράσουν συσκευή αλλά να αναβαθμίσουν/αντικαταστήσουν αυτή που ήδη έχουν. Αξίζει δε να σημειωθεί πως στην ίδια θέση βρέθηκε προ ολίγων μηνών και η Apple που έβλεπε τα μερίδιά της να πέφτουν παγκοσμίως. Εν τέλει πάντως, λάνσαρε το νέο της iPhone με μεγαλύτερη και πολύ μεγαλύτερη οθόνη σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα και έσωσε την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, οι υπολογισμοί της IDC θέλουν στον πλανήτη να κυκλοφορούν περί τα 1,9 δισ. smartphones μέχρι το 2019.