Οι τουρκικές Turk Telekom και Turkcell και η αυστριακή Telekom Austria αναμένεται να συμμετάσχουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

cosmofonΤην Πέμπτη 12 Μαρτίου λήγει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά της Cosmofon. Ήδη τρεις από τις συνολικά έξι εταιρείες που εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν και στην επόμενη φάση του διαγωνισμού διεκδικώντας την εξαγορά της Σκοπιανής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που ανήκει στον ΟΤΕ.
Η τουρκική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Turkcell βρίσκεται κοντά στην τελική απόφαση να υποβάλει δεσμευτική προσφορά για το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της Cosmofon ενώ ήδη αποφάσισε τη σύναψη δανείου, ύψους 750 εκατ. δολαρίων, για τη χρηματοδότηση επενδύσεων υποδομής σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας δεύτερης και τρίτης γενιάς. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι στην Turkcell σκέπτονται το ενδεχόμενο υποβολής δεσμευτικής προσφοράς προς τον ΟΤΕ για την εξαγορά του 100% των μετοχών της Cosmofon.
Στο «παιχνίδι» της διεκδίκησης της Cosmofon παραμένει όμως και μία ακόμα τουρκική εταιρεία, η Turk Telekom, στέλεχος της οποίας δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι θα καταθέσουν δεσμευτική προσφορά. Λίγες ημέρες πριν και στελέχη της Telekom Austria είχαν επιβεβαιώσει την πρόθεση της εταιρείας να συμμετέχει στην τελική φάση του διαγωνισμού για την πώληση της Cosmofon.
Εκτός από την Turk Telekom, την Turkcell και την Telekom Austria, μη δεσμευτικές προσφορές είχαν καταθέσει η Telekom Slovenjie, ένας ακόμα τηλεπικοινωνιακός Οργανισμός καθώς και ένα fund που σύμφωνα με πληροφορίες είναι το Axos Capital αμερικανικο-γερμανικών συμφερόντων.
Αν και η διαδικασία προέβλεπε αρχικά ότι οι δεσμευτικές προσφορές θα έπρεπε να κατατεθούν μέσα στο Φεβρουάριο οι τράπεζες που έχουν επιλεγεί ως σύμβουλοι του ΟΤΕ ζήτησαν παράταση, καθώς θεώρησαν αρκετά σφιχτό το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Στόχος, σύμφωνα με στελέχη της Cosmote, είναι μέχρι το τέλος του Μαρτίου να έχει επιλεγεί ο αγοραστής με βάση τη δεσμευτική προσφορά, αλλά και την οικονομική που θα έχει καταθέσει.
Τα ίδια στελέχη τόνιζαν ότι η πώληση θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε ένα περίπου εξάμηνο. Η πώληση της Cosmofon αποφασίστηκε λόγω ασυμβίβαστου στην αγορά (καθώς μετά την εξαγορά του 25% του ΟΤΕ από την DT οι δύο εταιρείες ελέγχουν πάνω από το 90% της σκοπιανής αγοράς).
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται να εισέλθουν στα ταμεία του ΟΤΕ πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το τελικό τίμημα θα προκύψει από τις δεσμευτικές προσφορές των εταιρειών που θα συμμετέχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού. Η Cosmofon ελέγχει το 30% της αγοράς κινητής στην γείτονα χώρα με 650 χιλιάδες συνδρομητών περίπου.