Οι πωλήσεις της Telefonica στη Λατινική Αμερική συντέλεσαν στην αύξηση κατά 28% των κερδών πρό φόρων, τόκων και λοιπών αποσβέσεων.

telefonicaΟι πωλήσεις της στην Λατινική Αμερική, που καλύπτουν το 1/3 των κερδών της, αυξήθηκαν πάνω από 14%, βοηθώντας την να αντισταθμίσει την επιβράδυνση στους ρυθμούς αύξησής τους στην Ευρώπη.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών ενίσχυσε την τιμή της μετοχής του ισπανικού ομίλου στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης. Ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός, ωστόσο, έσπευσε να «προσγειώσει» τις υπερβολικά αισιόδοξες επίσημες προβλέψεις για τα επόμενα τρίμηνα, λαμβάνοντας σοβαρά υπ΄ όψιν το χειρότερο δυνατό σενάριο για τα νομίσματα και την παγκόσμια οικονομία. Η Ισπανία, άλλωστε, η εγχώρια αγορά της Telefonica, έχει ήδη πληγεί από την «φούσκα» στην αγορά ακινήτων, ενώ τους επόμενους μήνες η παγκόσμια οικονομική κρίση αναμένεται να κάνει εντονότερη την παρουσία της ακόμη και στη Λατινική Αμερική.
Με την ανάπτυξη εκεί να παρουσιάζει ήδη σημάδια επιβράδυνσης, οι επιδόσεις της μετοχής της Telefonica στο χρηματιστήριο θα βασιστούν στην ικανότητά της να αυξήσει το ρευστό της μέσω μείωσης κόστους.

Η εταιρεία προβλέπει ότι οι ετήσιες λειτουργικές εισροές ρευστού θα αυξηθούν από 8% έως 12%. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει η Telefonica, εκτός από την ετήσια αύξηση από 1% έως 3% των λειτουργικών κερδών της, θα πρέπει να μειώσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες της περίπου κατά 1 δισ. δολάρια φέτος.

Ο Σίζαρ Αλιέρτα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Telefonica, έχει την φήμη του ειδικού στο στο να μειώνει το κόστος.

Η εταιρία θα πρέπει να βάλει στην άκρη περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, καθώς δεν θα πληρώσει για άδειες στην Λατινική Αμερική φέτος. Περαιτέρω περικοπές στις μονάδες της στην Ισπανία και στην O2, την ευρωπαϊκή μονάδα της στην κινητή τηλεφωνία, αναμένεται να της αποφέρουν περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ.

Η δημιουργία των δικτύων απαιτεί να επωφεληθεί η εταιρία πλήρως από τις ευκαιρίες που υπάρχουν στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές, ενώ και στην Λατινική Αμερική υπάρχει ανάγκη σημαντικών επενδύσεων.

Η «οπισθοχώρηση» της Telefonica ενέχει κάποιους κινδύνους. Ωστόσο, η εμπειρία δείχνει ότι είναι λάθος να στοιχηματίσει κανείς εναντίον του κ. Αλιέρτα και της ομάδας του.