Με την ώρα του ετήσιου WWDC της Apple να πλησιάζει, βάζουμε κάτω τα δεδομένα για το iOS 9 ώστε να ξέρουμε τι μας περιμένει.

 
Apple-iOS-9Για πολλά μπορεί να ψέξει κανείς την Apple, όχι όμως και για το πρόγραμμα που έχει ως προς τα λανσαρίσματα software και hardware, το οποίο και τηρεί ευλαβικά. Με το Apple Watch να έχει βγει λοιπόν στις αγορές (αν και όχι σε όλες), το ενδιαφέρον των φίλων της εταιρείας μεταφέρεται στο iPhone και το iOS κι αν για το πρώτο είναι ακόμα νωρίς, για το δεύτερο υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.

 
Πολλά θα ξεκαθαρίσουν στο ετήσιο WWDC (Worldwide Developers Conference) της Apple τον Ιούνιο στο Σαν Φρανσίσκο, εκεί όπου οι developers θα μάθουν επίσημα τα πρώτα στοιχεία και θα αποκτήσουν τα βασικά εργαλεία έτσι ώστε να αρχίσουν να δουλεύουν πάνω σε εφαρμογές για το iOS 9. Θα έχουν μπροστά τους δύο γεμάτους μήνες, περίοδο κατά την οποία το καταναλωτικό κοινό θα πρέπει να «βολευτεί» με το iOS 8.4 που, απ’ ό,τι ακούγεται τουλάχιστον, θα βγει live την ίδια περίοδο με το WWDC.

 

Τι ξέρουμε όμως για το iOS 9;

 

Κατ’ αρχάς θα είναι μικρότερο από την προηγούμενη έκδοσή του. Θυμηθείτε τα 4,6 GB που χρειάζονταν για να κατέβει το iOS 8, χώρος υπερβολικός για συσκευές με χωρητικότητα 8 ή 16 GB. Η λογική λέει πως η Apple θα έχει διορθώσει σε έναν βαθμό το πρόβλημα αυτό, αν και με δεδομένες τις συσκευές στις οποίες στοχεύει, το θέμα δεν θα είναι τόσο έντονο.

 
Μιλώντας για συσκευές, να πούμε πως το iOS 9 θα αφορά αποκλειστικά συσκευές που διαθέτουν θύρα Lightning. Ως εκ τούτου ξεχνάμε το iPhone 4s και τα iPad 3ης γενιάς/iPad 2 και μένουμε στις πιο πρόσφατες συσκευές.
Οι πληροφορίες λένε επίσης πως στην Apple δουλεύουν… υπερωρίες προκειμένου να διορθώσουν τα κακώς κείμενα του iOS 8 ώστε να λανσάρουν ένα iOS 9 χωρίς προβλήματα, bugs και σφάλματα (θυμηθείτε το πώς επηρέαζε στην αρχή το iOS 8 τη μπαταρία του iPhone και θα καταλάβετε). Παράλληλα, θα δούμε μια σειρά από νέες συντομεύσεις οι οποίες θα καθιστούν την πρόσβαση σε διάφορες λειτουργίες της συσκευής ακόμα πιο εύκολη.

 
Σε ό,τι αφορά τις εφαρμογές, περιμένουμε για την προσθήκη του Transit στους χάρτες, έτσι ώστε οι μετακινήσεις μας με τις συγκοινωνίες να γίνουν ευκολότερες (εφ’ όσον το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι διαθέσιμο στη χώρα μας), ενώ ανανεωμένη θα είναι και η Siri –ούτως ή άλλως συνέβη αυτό ελέω Apple Watch. Τέλος, μένει να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα ενσωματωθεί στο iOS 9 το Beats Music, τώρα που η Apple αποφάσισε να το λανσάρει εκ νέου. Είναι δεδομένο πως μετά το καλοκαίρι θα ξεκινήσει «πόλεμος» στη μουσική βιομηχανία (βλ. Apple, Spotify, Google), οπότε απολύτως φυσιολογικά η εταιρεία από το Κουπερτίνο θα θέλει να πάρει όσο το δυνατόν καλύτερη θέση.