Ο ΣΕΚΕΕ διεξάγει το διεθνή διαγωνισμό European Satellite Navigation ’15 στην Ελλάδα που στοχεύει στην προώθηση εφαρμογών δορυφορικής πλοήγησης.

europe_satelite_2015_454x280-450x277Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ) σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ), το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), το οποίο και συντονίζει την πρωτοβουλία στο πλαίσιο του έργου LDA, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Ε.Α.Α.), το Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. (Ε.Κ.ΧΑ.) και την “Τεχνόπολις” του Δήμου Αθηναίων (ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ), ανέλαβε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την διεξαγωγή στην Ελλάδα του διεθνούς διαγωνισμού «European Satellite Navigation Competition» (ESNC 2015)

 

Στόχο έχει και φέτος τη βράβευση των καλύτερων προϊόντων, υπηρεσιών και επιχειρηματικών καινοτομιών, που βασίζονται στην χρήση των δορυφορικών τεχνολογιών πλοήγησης στην καθημερινή ζωή.

 

Βασική επιδίωξη του διαγωνισμού ESNC από το 2004, είναι να δοθεί ώθηση προς την ανάπτυξη εφαρμογών δορυφορικών τεχνολογιών πλοήγησης, που θα περιλαμβάνουν τα συστήματα EGNOS & Galileo, με αναφορά στην ίδια την αγορά.

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία ενίσχυσης, αναγνώρισης και προώθησης των διαγωνιζομένων, ώστε να αναπτύξουν καινοτόμες υπηρεσίες για πολίτες και καταναλωτές, αξιοποιώντας τεχνολογίες πλοήγησης μέσω δορυφόρου.

 

Παράλληλα, συμβάλλει στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη νέων κλάδων παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίες θα βασίζονται στην καινοτομική χρήση προηγμένων τεχνολογιών.

Το βραβείο για την ελληνική συμμετοχή που θα επιλεγεί είναι ένας συνδυασμός παροχών, που περιλαμβάνουν: συμβουλευτική υποστήριξη (mentoring, coaching), παροχή διαθεσιμότητας τεχνολογικών υποδομών (cloud computing) και σχετικό έπαθλο.

 

Στον περσινό διαγωνισμό υποβλήθηκαν συνολικά 434 προτάσεις από 44 χώρες. Η εφαρμογή που προκρίθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα “YOOR – Exchanging Experiences”, με δημιουργούς τον Φίλιππο Μπεβεράτο και τον Jean-Robert Malandra (www.yoor.eu) έλαβε σημαντική διάκριση – καταλαμβάνοντας την 6η θέση στο σύνολο – στις εφαρμογές που αξιοποιούν τεχνολογίες δορυφορικής πλοήγησης σε κινητές συσκευές. Παρέχει ενημέρωση και επικοινωνία των ιστιοπλόων, τουριστών και ταξιδιωτών της θάλασσας, και έχει ως στόχο να αναδείξει τους ενδιαφέροντες μικρούς – και συχνά άγνωστους – θαλάσσιους προορισμούς στην Ελλάδα και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

 

Τέσσερις ελληνικές ομάδες διακρίθηκαν συνολικά στον διαγωνισμό του 2014 που διοργανώνεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα της ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος), δημιουργώντας ιδιαίτερη αίσθηση στους διοργανωτές και στους παρευρισκόμενους καθώς η Ελλάδα συμμετείχε επίσημα για πρώτη φορά.

Στο ESNC 2015 μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις (νεοφυείς και υφιστάμενες), επιστημονικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα καθώς και ανεξάρτητα πρόσωπα. Τα τελευταία 11 χρόνια οι συμμετοχές έχουν ξεπεράσει τις 8.200.

 

Οι βραβευμένοι από την Ελλάδα, θα συμμετάσχουν και στο διεθνές τμήμα του διαγωνισμού με συν-διαγωνιζόμενους τους αντίστοιχους νικητές του ESNC 2015 από άλλες χώρες.

Το ESNC 2015 διοργανώνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από το  Anwendungszentrum GmbH, Oberpfaffenhofen (AZO) (German Center of Applications), σε συνεργασία με φορείς από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, οι οποίοι έχουν την ευθύνη για την διεξαγωγή του σε εθνικό/περιφερειακό επίπεδο.

 

Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων λήγει στις 30/06/2015.

 

Για πληροφορίες σχετικά με το ελληνικό σκέλος και τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, μπορείτε να επισκεφθείτε τον διαδικτυακό τόπο www.greece.esnc.eu.