Οι πάροχοι στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού έχουν επιτέλους τις προτάσεις για να ξεπεράσουν τα παλιομοδιτικα συμβόλαια. Να ποιες είναι!

 
mobile-phone-contractΜπορεί στη χώρα μας τα 18μηνα συμβόλαια να είναι σχετικά πρόσφατα, ωστόσο στις ΗΠΑ οι τάσεις δείχνουν προς μία τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Η AT&T, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους της χώρας, ανακοίνωσε πως πέραν των κλασσικών συμβολαίων, θα ξεκινήσει να προσφέρει και εναλλακτικά πακέτα υπηρεσιών. Η ουσιαστική διαφορά θα αφορά στις αναβαθμίσεις και τις εκπτώσεις συσκευών που θα έχουν οι πελάτες της που είναι άλλωστε και το «ζουμί» της όλης υπόθεσης.

 
Στις ΗΠΑ κατά βάση προσφέρονται συμβόλαια 24 μηνών με τους καταναλωτές όμως να παίρνουν σε πολύ χαμηλή τιμή ή ακόμα και εντελώς δωρεάν συσκευές τελευταίας τεχνολογίας. Δεσμεύονται λοιπόν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όμως παίρνουν με εξωφρενικά μεγάλη έκπτωση τη συσκευή της αρεσκείας τους. Ε, τα νέα πακέτα της AT&T είναι σχεδιασμένα για ‘κείνους που δεν ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο.

 
Τα “no-contract plans” δεν προσφέρουν εκπτώσεις σε συσκευές αλλά στο μηνιαίο πάγιο και μάλιστα χωρίς να υπογράψουν κάποιο συμβόλαιο –οπότε μπορούν κάλλιστα να αλλάξουν πάροχο χωρίς να πληρώσουν κάποιο «πρόστιμο». Όσο για το περίφημο AT&T Next, επίσης δεν περιλαμβάνει την υπογραφή συμβολαίου και το μηνιαίο κόστος διαμορφώνεται βάσει των δεδομένων που καταναλώνει ο χρήστης. Υπάρχει ωστόσο ένα τέλος ενεργοποίησης $40 ενώ σε περίπτωση που ο πελάτης θέλει να πάρει και συσκευή, την αποπληρώνει σε μηνιαία βάση για 12 ή 18 μήνες πριν αποκτήσει το δικαίωμα απόκτησής της.

 
Αν αναλογιστεί κανείς ότι και η T-Mobile προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές στα συμβόλαιά της και τους όρους της πριν λίγο καιρό, το τοπίο στις ΗΠΑ σε ό,τι έχει να κάνει με τις υπηρεσίες κινητής αλλάζει. Να δούμε πότε ο «αέρας αλλαγής» αυτός θα έρθει και στην Ευρώπη…