Η Αθήνα επιλέχθηκε να είναι ανάμεσα στις πόλεις στις οποίες η IBM θα στείλει εμπειρογνώμονες για να τις υποστηρίξει σε θέματα που σχετίζονται με τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

 

IBM_LogoΤο πρόγραμμα Smarter Cities Challenge (@CitiesChallenge) της IBM (NYSE: IBM) θα στείλει ομάδες εμπειρογνωμόνων της εταιρείας σε 16 πόλεις σε όλο τον κόσμο μέχρι και το 2016, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Αθήνα, για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν ζητήματα που σχετίζονται από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τις μεταφορές και τη δημόσια ασφάλεια μέχρι την υγειονομική περίθαλψη, τα έσοδα, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τα δημόσια έργα.

 

Οι 16 νικητές για την περίοδο 2015-16 επιλέχθηκαν ανάμεσα σε περισσότερους από 100 Δήμους παγκοσμίως, οι οποίοι υπέβαλαν στην ΙΒΜ σχετικά αιτήματα χρηματοδότησης συμβουλευτικών υπηρεσιών. Μέχρι το τέλος του 2016, η ΙΒΜ θα έχει διαθέσει, μέσω του εν λόγω Προγράμματος, επιχορηγήσεις σε περισσότερες από 130 πόλεις ολόκληρου του κόσμου, επιλεγμένες μεταξύ 600 υποψηφίων, με 800 σχεδόν κορυφαίους εμπειρογνώμονες της ΙΒΜ να προσφέρουν δωρεάν (pro bono) συμβουλευτικές υπηρεσίες των οποίων η αξία αποτιμάται συνολικά σε περισσότερα από 66 εκ. δολάρια. Κάθε τέτοια συνεργασία για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών αποτιμάται σε εμπορική αξία 500,000 δολαρίων.

 

Για πρώτη φορά, εκτός από τη δωρεάν παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει το Professional Edition του IBM Watson Analytics για τον εντοπισμό τάσεων στα δεδομένα της πόλης, όπως ανάλυση μοτίβων μετακίνησης, θέματα δημόσιας υγείας ή τις επιπτώσεις των ανθρωπογενών παρεμβάσεων ή των καιρικών φαινομένων. Το εργαλείο αυτό μπορεί να αντιλαμβάνεται ερωτήματα που είναι διατυπωμένα σε φυσική, μη τεχνική γλώσσα, αλλά και να υποστηρίζει τους χρήστες του σε θέματα συνεργασίας, προβλέψεων και σχεδιασμού.

 

Επίσης για πρώτη φορά τρείς από τις νικήτριες πόλεις – το Ντιτρόιτ, η Μελβούρνη και το Μέμφις- θα αποκτήσουν πρόσβαση σε παλαιότερα και τρέχοντα δεδομένα του Twitter που αφορούν στις πόλεις τους. Σε τουλάχιστον μία από αυτές τις πόλεις, εμπειρογνώμονας του Twitter θα συνεργαστεί με την ομάδα της ΙΒΜ προκειμένου να προχωρήσουν σε βαθιά ανάλυση των δεδομένων του Twitter. (Οι δύο εταιρείες έχουν συνάψει εμπορική συνεργασία στην οποία η ΙΒΜ παρέχει στους πελάτες μια τεχνολογία βασισμένη στο cloud για την ανάλυση δεδομένων του Τwitter, προκειμένου να βοηθήσουν στην πιο εμπεριστατωμένη λήψη αποφάσεων.)

 

Η παροχή δεδομένων από τα social media και οι υπηρεσίες των εμπειρογνωμόνων αποτιμάται σε USD $50.000.

 

Πως λειτουργεί μια τυπική διαδικασία της πρωτοβουλίας Smarter Cities Challenge: Μετά από μια εντατική προετοιμασία, οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Smarter Cities Challenge, οι οποίες απαρτίζονται από έξι εξειδικευμένα στελέχη της ΙΒΜ, περνούν τρεις εβδομάδες εργαζόμενοι στενά με τα μέλη του Δήμου σε κάθε νικήτρια πόλη, αναλύοντας δεδομένα σχετικά με ένα κρίσιμο ζήτημα επιλογής του Δήμου. Τα μέλη της ομάδας πραγματοποιούν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με δεκάδες άλλα μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, των πολιτών, επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικών φορέων και με αυτό τον τρόπο αποκρυσταλλώνουν διάφορες οπτικές ως προς τις αιτίες και τις πιθανές λύσεις του προβλήματος που θέτουν οι πόλεις προς επίλυση. Οι βέλτιστες πρακτικές που έχουν χρησιμοποιηθεί από άλλες πόλεις αξιοποιούνται. Μετά το πέρας αυτής της σύνθετης, αλλά άκρως εποικοδομητικής διαδικασίας, η IBM παρουσιάζει στο Δήμο ολοκληρωμένες καινοτόμες προτάσεις αντιμετώπισης του ζητήματος που έχει θέσει η πόλη, οι οποίες ακολουθούνται από ένα λεπτομερές, γραπτό σχέδιο πιθανής υλοποίησης.

 

Το πρόγραμμα ΙΒΜ Smarter Cities Challenge έχει ήδη επιτύχει απτά αποτελέσματα. Μάλιστα, η ΙΒΜ έχει βοηθήσει πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Έργα που στηρίχθηκαν στην παροχή των συμβουλευτικών υπηρεσιών της ΙΒΜ βοήθησαν να αναβαθμιστούν οι δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού των δημοτικών υπηρεσιών, επέτρεψαν σε πόλεις να κερδίσουν σημαντικά βραβεία και τις κατέστησαν περισσότερο ανταγωνιστικές. Στα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων μόνο μηνών περιλαμβάνονται και τα εξής:

 

-Ταϊνάν, Ταϊβάν: Η πόλη εξασφάλισε κρατική χρηματοδότηση για έργα ασύρματων επικοινωνιών με σκοπό να καταστήσει τις επικοινωνίες τεχνολογίας 4G διαθέσιμες σε λεωφορεία και να ηλεκτροδοτήσει έξυπνους χώρους στάθμευσης, φωτεινούς σηματοδότες, υπηρεσία από κοινού χρήσης ταξί, έξυπνες υπηρεσίες ρυμούλκησης και ένα κέντρο συγκοινωνιακών πληροφοριών το οποίο επίσης προσφέρει στους ταξιδιώτες συμβουλές για το σχεδιασμό των μετακινήσεών τους.

 

-Μπέρμινχαμ, Πολιτεία της Αλαμπάμα, ΗΠΑ: Η πόλη έχει ξεκινήσει τη σταδιακή υλοποίηση προγράμματος κινητών αγορών τροφίμων με φρέσκα και θρεπτικά φαγητά σε προσιτές τιμές. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε υποεξυπηρετούμενες γειτονιές, με σκοπό να αντιμετωπιστούν τοπικές προκλήσεις δημόσιας υγείας.

 

-Νόξβιλ, Πολιτεία του Τενεσί, ΗΠΑ: Η πόλη εξασφάλισε 7.12 εκ, δολάρια για τη μόνωση 615 τοπικών κατοικιών και την τόνωση της εκπαίδευσης σε θέματα ενεργειακής απόδοσης.

 

-Βαλπαραΐσο, Χιλή: Η πόλη εξασφάλισε χρηματοδότηση 100 εκ. δολαρίων για υποδομές μεταφορών που θα κάνουν την πόλη ανταγωνιστικότερη οικονομικά.

 

-Επαρχία Σάφολκ, Πολιτεία της Νέας Υόρκης, ΗΠΑ: Η Επαρχία εγκαινίασε πρωτοβουλίες για καθαρό νερό, με σκοπό να ενισχύσει την φυσική και οικονομική υγεία της περιοχής αλλά και να προσφέρει προστασία από φυσικές καταστροφές.

 

-Χιούστον, Πολιτεία του Τέξας, ΗΠΑ: Η πόλη δημιούργησε μια εύχρηστη διαδικτυακή πύλη μέσω της οποίας οι κάτοικοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πόρους για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της δημόσιας ασφάλειας, προσφέροντας έτσι ένα ισχυρό βήμα για τη φωνή των πολιτών.

 

Σήμερα, η IBM ανακοινώνει τους νικητές των βραβείων του προγράμματος Smarter Cities Challenge της ΙΒΜ για το 2015-2016, που είναι οι εξής πόλεις και περιοχές:

 

Αθήνα, Ελλάδα
Αλλαχαμπάντ, Ινδία
Άμστερνταμ, Ολλανδία
Βιζάγκ, Ινδία
Ντιτρόιτ, ΗΠΑ
Μελβούρνη, Αυστραλία
Μέμφις, ΗΠΑ
Ντένβερ, ΗΠΑ
Ξουζού, Κίνα
Ρότσεστερ, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Σαν Ισίντρο, Περού
Σαντιάγκο, Χιλή
Σεκοντί, Γκάνα
Σουράτ, Ινδία
Ταϊτσούνγκ, Ταϊβάν
Χουιζού, Κίνα

 

Η Jennifer Crozier, Επικεφαλής του τομέα Global Citizenship Initiatives της ΙΒΜ, συνεχάρη τους νικητές και δήλωσε: «Με τη βοήθεια των εμπειρογνωμόνων μας, πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο είναι σήμερα σε θέση να αξιοποιούν καλύτερα τα δεδομένα, να μετασχηματίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι πόλεις συνεργάζονται με τους πολίτες, παρέχουν υπηρεσίες και κάνουν τη ζωή στην πόλη πιο εύκολη. Ευχαριστούμε όλους όσοι συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα και αισθάνονται ευτυχείς να προσφέρουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ταλέντων, καινοτομιών και πόρων της ΙΒΜ ώστε να βοηθήσουν τόσες πολλές πόλεις να βελτιωθούν. Ανυπομονούμε να δουλέψουμε, στη διάρκεια του επόμενου έτους, με τη νέα αυτή ομάδα ηγετών για να κάνουμε τις πόλεις τους πιο έξυπνες»