Η Siemens συμβάλλει στη βελτιστοποίηση του data center της Citigroup στη Φρανκφούρτη σε ζητήματα κτηριακών αυτοματισμών, τεχνολογιών ασφάλειας και παροχής ενέργειας

 

Siemens AGΗ Φρανκφούρτη είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση κτηρίων που φιλοξενούν data centers στην Ευρώπη. Το 2008, η Citigroup Γερμανίας εισήγαγε ένα ιδιαίτερα αποδοτικό ενεργειακό μοντέλο, το κτήριο Frankfurt Data Center (FDC). Με τη βοήθεια εν μέρει των λύσεων της Διεύθυνσης Τεχνολογιών Κτηρίων της Siemens, το κτήριο FDC έλαβε πιστοποίηση “Platinum LEED” (Leadership in Energy and Environmental Design – LEED), μόλις ένα χρόνο μετά τα εγκαίνιά του, καθιστώντας το ένα από τα πιο ενεργειακά αποδοτικά data centers στον κόσμο. Η Citigroup, ως ο διαχειριστής του data center, και η Siemens διαρκώς ενισχύουν, τροποποιούν και βελτιστοποιούν τις τεχνολογίεςπου έχουν εγκατασταθεί, ώστε να ανταποκρίνονται στα υψηλότερα πρότυπα διαθεσιμότητας, αξιοπιστίας, προστασίας και ενεργειακής αποδοτικότητας.

 

Μεγαλώνοντας μαζί με το FDC

 

Η διαθεσιμότητα και η αξιοπιστία είναι οι κορυφαίες προτεραιότητες σε data center όπως το FDC. Αυτό απαιτεί αδιάλειπτη και πλεονάζουσα παροχή ενέργειας, ευφυή τεχνολογία προστασίας και ασφάλειας, καθώς και αξιόπιστους κτηριακούς αυτοματισμούς που ψύχουν και διαμορφώνουν τις συνθήκες του αέρα κατ’ απαίτηση, προστατεύοντας τους servers από την υπερθέρμανση. Αυτός ακριβώς είναι κι ο λόγος για τον οποίο η Citigroup βασίζεται στην εξειδίκευση και τις ολοκληρωμένες λύσεις της Siemens, για πολλά χρόνια. «Η σχετική προκήρυξη τόνιζε τη σημασία της λειτουργικότητας και της υψηλής διαθεσιμότητας. Επίσης όμως, ήταν σημαντικό οι τεχνικοί συνεργάτες μας να μπορούν να ανταποκρίνονται στην ανάπτυξη του data center και στις εξελισσόμενες απαιτήσεις και ανάγκες μας, με ευελιξία», δήλωσε ο Dirk Hatzmann, Senior Vice President of Technology Infrastructure στη Citigroup.

 

Η αδιάλειπτη λειτουργία (π.χ. διπλές διεργασίες και δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας – data backups), η υψηλή διαθεσιμότητα, η ασφάλεια και η ενεργειακή αποδοτικότητα παίζουν ρόλο κλειδί για τη Citigroup και τη λειτουργία του FDC. «Ως Διευθυντής Πληροφοριακών Συστημάτων, θεωρώ ότι η αξιοπιστία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ξεκινά από φαινομενικά ασήμαντα πράγματα, όπως η ευδιάκριτη και σωστή καλωδίωση των racks στους servers, η οποία στηρίζει τη λειτουργική διαφάνεια και εξοικονομεί χρόνο κατά τη συντήρηση, φτάνοντας μέχρι σημαντικά ζητήματα, όπως η αδιάλειπτη παροχή ενέργειας», σημείωσε ο κύριος Hatzmann.
Αδιάλειπτη λειτουργία στην πράξη

 

Η πλεονασματική λειτουργία είναι φανερή σε όλο το φάσμα λειτουργίας του FDC. Τα επεξεργασμένα δεδομένα αποθηκεύονται εις διπλούν μέσα στο FDC και αντίγραφά τους βρίσκονται σε άλλα data centers της Citigroup. Στο ίδιο το κτήριο, υπάρχει διπλή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (μέσω του παρόχου Mainova), στους πίνακες χαμηλής και μέσης τάσης με διπλούς διακόπτες και ράγες διανομής από τη Siemens, καθώς και διπλά συστήματα ψύξης που εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή εφεδρεία. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, αναλαμβάνουν δράση δύο ανεξάρτητες μονάδες αδιάλειπτης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και η εφεδρική παροχή εκτάκτου ανάγκης, εξασφαλίζοντας αδιάκοπη τροφοδότηση ρεύματος για τουλάχιστον 72 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι το FDC πληροί τα κριτήρια Επιπέδου IV του Uptime Institute για μέγιστη εφεδρεία και 99,995 τοις εκατό διαθεσιμότητα.
Για την εγγύηση της προστασίας και της ασφάλειας του κτηρίου και των επεξεργασμένων δεδομένων του data center, τα εγκατεστημένα συστήματα προστασίας και ασφάλειας της Siemens εναρμονίστηκαν με τις διεθνείς απαιτήσεις ασφάλειας και προστασίας της Citigroup. Πέρα από συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές για την πυρασφάλεια και την τεχνολογία ασφάλειας, οι κανονισμοί περιλαμβάνουν επίσηςσχέδια εκτάκτου ανάγκης, αλλά και τακτικές προσομοιώσεις εκκένωσης και ασφάλειας, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική.

 

Το σύστημα κτηριακού αυτοματισμού Desigo της Siemens παίζει κεντρικό ρόλο στη διατήρηση υψηλής ενεργειακής αποδοτικότητας, ενώ διασφαλίζει την τήρηση των προτύπων της πιστοποίησης LEED. «Το κίνητρό μας ήταν η συνεχής εξοικονόμηση ενέργειας», υπογραμμίζει ο Norbert Heberer της Cofely Deutschland GmbH, της εταιρείας που διαχειρίζεται το data center. «Οι κτηριακοί αυτοματισμοί μάς επιτρέπουν να ελέγχουμε ξεχωριστά και να παρακολουθούμε συνεχώς τις τεχνολογίες θέρμανσης, εξαερισμού και ψύξης που είναι εξαιρετικά ζωτικές για εμάς», συμπλήρωσε.

 

Συνεχείς τεχνολογικές βελτιώσεις

 

Από τη στιγμή που το FDC τέθηκε σε λειτουργία, η εγκατεστημένη τεχνολογία βελτιώνεται συνεχώς. Στο πλαίσιο αυτό, εντοπίζονται σημεία βελτιστοποίησης που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν περαιτέρω, όπως π.χ. η παροχή ενέργειας, οι κτηριακοί αυτοματισμοί και η ασφάλεια.
Το data center έχει σχεδιαστεί για τριάντα χρόνια λειτουργίας. Οι εγκατεστημένες λύσεις είναι ευέλικτες και συνεχίζουν να αναπτύσσονται ταυτόχρονα με τη χρήση του data center. Η προγραμματισμένη φέρουσα ικανότητα ισχύος του FDC ήταν 5 μεγαβάτ. Αυτή τη στιγμή, το FDC χρησιμοποιεί 5.000 τ.μ. από τα 10.000 τ.μ. της έκτασης του για τη λειτουργία των servers.

 

Όταν άρχισε η λειτουργία του, το data center χρησιμοποιούσε μόλις 900 κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας. Με την επέκτασή του ως προς την χρήση και τις καλύψεις που παρέχει, οι ανάγκες ξεπερνούν κατά πολύ το 1 μεγαβάτ. «Μία πρόκληση ήταν η συνεχής προσαρμογήτης παροχής ενέργειας και της ικανότητας ψύξης με βάση τη ζήτηση, από τα αρχικά προγραμματισμένα 5 μεγαβάτ της συνολικής ισχύος στο πραγματικό φορτίο των 900 κιλοβάτ, και μετά στο τρέχον επίπεδο των περίπου 1,5 μεγαβάτ», εξηγεί ο κύριος Heberer, ο οποίος υποστηρίζει το data center με δέκα εργαζομένους σε τρεις βάρδιες «Όταν ξεκίνησε η λειτουργία του FDC, είχαμε μικρότερο λόγο αποδοτικότητας της καταναλισκόμενης ενέργειας έναντι της ενεργειακής ζήτησης των server. Έτσι, ο δείκτης PUE (Power Usage Effectiveness – PUE) διαμορφωνόταν στο 2,8», συμπλήρωσε.

 

Μειώνοντας το δείκτη PUE

 

Για να προσαρμόσουν την παροχή ισχύος και την ικανότητα ψύξης, οι τεχνικοί ανέλυσαν τη συνολική παροχή ενέργειας. Ύστερα, συνεργάστηκαν με τη Siemens για να βελτιστοποιήσουν τον έλεγχο της ψύξης. «Τώρα όλες οι λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας (free cooling), οι αντλίες και οι ψύκτες λειτουργούν ως ενιαίο σύνολο και μπορούν να ρυθμιστούν με βάση τη ζήτηση», σχολίασε ο κύριος Heberer. Για την προσαρμογή της ενεργειακής αποδοτικότητας με βάση τη ζήτηση και τη μείωση το δείκτη PUE, το σύστημα φωτισμού συνδέθηκε με το σύστημα ελέγχου πρόσβασης, ώστε τα φώτα να ανάβουν μόνο όταν τα δωμάτια των server είναι κατειλημμένα. Επιπλέον, ο κλιματισμός στα δωμάτια των server ρυθμίστηκε στο βέλτιστο επίπεδο λειτουργίας, οπότε τώρα υπάρχουν μικρότερες απαιτήσεις ψύξηςεπίσης και επίσης η πίεση του αέρα στον ψυχόμενο διάδρομο μειώθηκε κατά 10 πασκάλ. «Κατά τη διάρκεια αυτού του έργου, επωφεληθήκαμε από την εμπειρία και την αφοσίωση των τεχνικών της Siemens. Ήταν έτοιμοι να ανοίξουν νέους δρόμους και μας υποστήριξαν γρήγορα και επαρκώς, ακόμα και με ειδικές λύσεις», σχολίασε ο κύριος Heberer. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας και των μέτρων που υλοποιήθηκαν ήταν ο δείκτης PUE του FDC να διαμορφωθεί στο 1,5. Μέσα στους επόμενους μήνες, η Citigroup και οι συνεργάτες της θέλουν να μειώσουν ακόμη περισσότερο αυτό το μέγεθος.

 

Σε τεχνικά εγχειρήματα, όπου οι επιμέρους ειδικότητες συχνά λογίζονται ξεχωριστά, συνήθως απαιτείται ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για προσαρμογές, βελτιστοποίηση και συγκέντρωση λειτουργικής εμπειρίας, μέχρι τα μεμονωμένα συστήματα να εναρμονιστούν και να γίνουν μία ολοκληρωμένη λύση. Όλοι όσοι συμμετείχαν στην ανάπτυξη του FDC τώρα επωφελούνται από τις προσαρμοσμένες λύσεις που αναπτύχθηκαν συλλογικά. «Όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτό το έργο έμαθαν πολλά», συνόψισε ο κύριος Hatzmann. «Η τεχνολογία, οι λύσεις και οι διεργασίες τώρα πάνε χέρι-χέρι και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γι’ αυτό. Πάνω απ’ όλα, οι αφοσιωμένοι τεχνικοί της Siemens συνέβαλλαν σημαντικά στην επιτυχία του έργου», συμπλήρωσε.