Μια εφαρμογή για την τρισδιάστατη απεικόνιση των μνημείων της Κρήτης, μέσα στο χρόνο, με ένα κλικ! Το Crete3D έρχεται διαδικτυακά με την υποστήριξη της Cyta Ελλάδος.

Cyta_Crete3D_2Το Crete 3D η μοναδική, τρισδιάστατη, ζωντανή απεικόνιση των πιο σημαντικών μνημείων της Κρήτης, ανοιχτή στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά μέσω του διαδικτύου, εγκαινιάστηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά με την παρουσία σημαντικών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρου Αρναουτάκη.

 

Πρόκειται για το εντυπωσιακό αποτέλεσμα τριετούς έρευνας του Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων Σχεδιασμού του Πολυτεχνείου Κρήτης το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τη Cyta Ελλάδος και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

 

«Το Crete3D είναι μέρος των ενεργειών κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας και συνδυάζει τρία βασικά στοιχεία της φιλοσοφία μας: την καινοτομία, τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και την ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού. Η Κρήτη ήταν άλλωστε ένα από τα σημεία εκκίνησης της Cyta στην Ελλάδα και οι δεσμοί είναι πολύ στενοί. Δεν θα μπορούσαμε, λοιπόν, παρά να στηρίξουμε με τα μέσα που διαθέτουμε αυτό το μοναδικό εγχείρημα που αποτελεί παρακαταθήκη, ένα καθημερινό και εύχρηστο εκπαιδευτικό εργαλείο για τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες του νησιού, από όλο τον κόσμο», δήλωσε ο κ. Χρίστος Λιμνατίτης, Γενικός Διευθυντής της Cyta Ελλάδος.

 

Με μοναδικά «οχήματα» έναν υπολογιστή και πρόσβαση στο διαδίκτυο, ο χρήστης-επισκέπτης του www.crete3d.gr έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει στο χρόνο, να ξεναγηθεί στην ιστορία και να παρατηρήσει την Κνωσσό, το Γιαλί Τζαμί, τη Φαιστό και άλλα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια του και να μεταλλάσσονται σε διάστημα 5.000 ετών και επτά ιστορικών περιόδων, από τη Μινωική περίοδο μέχρι και σήμερα.

 

Ιστορικές πληροφορίες, φωτογραφίες και άλλο χρήσιμο υλικό πλαισιώνουν τις γνώσεις που αποσπά ο επισκέπτης του www.crete3d.gr ενώ σημειώνεται ότι για το τελικό αποτέλεσμα και με στόχο την επιστημονική εγκυρότητα, το Πολυτεχνείο Κρήτης συνεργάστηκε με κορυφαίους ιστορικούς και αρχαιολόγους.

 

«Στην αρχή μας είπαν ότι δεν μπορεί να γίνει», δήλωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια, στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο επικεφαλής του έργου και Επίκουρος Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Παναγιώτης Παρθένιος, προσθέτοντας ότι: «εμείς όμως συνεχίσαμε και ήμασταν σίγουροι ότι ο συνδυασμός καινοτομίας και ιστορίας δεν θα μπορούσε παρά να φέρει ένα μοναδικό, εντυπωσιακό αποτέλεσμα, ανοιχτό σε όλους. Ευχαριστούμε τη Cyta Ελλάδος και την Περιφέρεια Κρήτης που πίστεψαν σε εμάς και στις δυνατότητες του έργου, από την πρώτη στιγμή».

 

«Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια του Πολυτεχνείου Κρήτης, της Cyta και της Περιφέρειας Κρήτης για την ανάδειξη των τοπικών μνημείων. Τέτοιες προσπάθειες συμβάλλουν στην υποστήριξη του τουριστικού προϊόντος και οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε έτσι ώστε να επεκταθεί σε όλη την Κρήτη και να σημειώσει θετικά αποτελέσματα στην ενημέρωση των πολιτών και των τουριστών», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης.