H Toshiba γιορτάζει τρεις δεκαετίες από την κυκλοφορία του πρώτου mass – market φορητού υπολογιστή στον κόσμο που άνοιξε το δρόμο στους φορητούς υπολογιστες.

T1100 ToshibaΤην άνοιξη του 1985, η Toshiba προχώρησε στο λανσάρισμα του πρώτου mass-market φορητού υπολογιστή στον κόσμο – του μοντέλου T1100 που άνοιξε το δρόμο ώστε να γίνου οι φορητοί υπολογιστές συσκευές που υπάρχουν σήμερα σε κάθε σπίτι.

 

Η αγορά ενός φορητού υπολογιστή είναι μία διαδεδομένη κίνηση σήμερα, η οποία δεν είναι εύκολη με το πλήθος των μοντέλων και των χαρακτηριστικών τους – είτε γίνεται στο κατάστημα είτε μέσω κάποιου e-shops. Ωστόσο μέχρι τα μέσα της δεκατίας του ΄80, τα PC ήταν συσκευές desktop που δέσμευαν τους χρήστες εξίσου με τα γραφεία τους.

 

Πριν από 30 χρόνια συντελέστηκε μία τεχνολογική άνοιξη – που μας οδήγησε στον κόσμο της φορητότητας. Διαθέτοντας το φορητό υπολογιστή T1100 στην ευρωπαϊκή αγορά τον Απρίλιο του 1985, η Toshiba σηματοδότησε την άνοιξη των φορητών PC.

 

Ο Toshiba T1100 ήταν ο πρώτος mass market φορητός υπολογιστής στον κόσμο. Δεν είχε hard drive αλλά floppy drive και λειτουργούσε με 3.5-ιντσών floppy disks. Η CPU ήταν Intel 80C88 με συχνότητα λειτουργίας 4.77 MHz, μία έκδοση του δημοφιλούς Intel 8088 επεξεργαστή, ενώ η συσκευή διέθετε βραβευμένη ανώτερης ποιότητας μονόχρωμη LCD οθόνη που μπορούσε να αναπαράγει μόνο κείμενο σε ανάλυση 640×200.

 

Αν και η συσκευή είχε λειτουργικό σύστημα DOS, το οποίο φορτωνόταν από τη δισκέτα απευθείας στη ROM, ο πρώτος αυτός φορητός της Toshiba ήταν αρκετά μικρός και ελαφρύς για να μεταφερθεί με τσάντα ή σακίδιο και ικανός να λειτουργεί με lead-acid μπαταρίες μέχρι οκτώ ώρες. Επίσης σηματοδότησε μία βασική λειτουργία των σημερινών φορητών – “resume” στις συσκευές με DOS-επιτρέποντας στους υπολογιστές να βρίσκονται σε κατάσταση παύσης μεταξύ εργασιών χωρίς να χρειάζονται επανεκκίνηση κάθε φορά. Αλλά η πιο σημαντική καινοτομία του ήταν η φορητότητα με βάρος μόλις 4.1 κιλά!

 

Όλες αυτές οι καινοτομίες προς τη μαζική παραγωγή φορητών υπολογιστών, γνωστές σαν “B2C” στη βιομηχανία ICT, έδωσαν τη σπίθα για την κατασκευή, το αρχιτεκτονικό design και το δημιουργικό marketing. Η αγορά εκτίμησε τον T1100 λόγω της φορητότητάς του, και η Toshiba πούλησε κατά τον πρώτο χρόνο 10,000 υπολογιστές αυτού του τύπου, κυρίως στην Ευρώπη.

 

Ένα χρόνο αργότερα, η Toshiba παρουσίασε τον T3100 με ενσωματωμένο hard disk, άλλη μία καινοτομία στους φορητούς υπολογιστές, με τροφοδοσία από επεξεργαστή ο οποίος υπήρχε μόνο σε επιτραπέζια PC. Η Toshiba βασίστηκε σε αυτές τις καινοτομίες και συνέχισε να αναπτύσσει την γκάμα φορητών υπολογιστών, τους οποίους άρχισε επίσης να πουλάει σε ΗΠΑ και Ιαπωνία. Οι φορητοί υπολογιστές της Toshiba, μεταξύ των οποίων και ο πρώτος T1100, συνέχισαν να αναπτύσσονται στην αγορά των PC, ενισχύοντας την ανάπτυξη εξοπλισμού και εξαρτημάτων για φορητές συσκευές με μία αξιοσημείωτη συνεισφορά στην κοινωνία της πληροφορίας.

 

Ακόμη και οι νέες εξαιρετικά φορητές συσκευές όπως netbooks, tablet-PC ή „fablets“, εξακολουθούν να βασίζονται στις ίδιες αξίες που γνώρισε ο κόσμος του mobile technology από το φορητό υπολογιστή.

 

«Τριάντα χρόνια είναι μία εξαιρετικά ώριμη περίοδος ώστε να είναι σήμερα οι φορητοί υπολογιστές διαχρονικές συσκευές στις οποίες βασίζεται καθημερινά κάθε σπίτι ή εταιρία. Παρά τις αλλαγές και τις αναβαθμίσεις, το αυθεντικό concept του φορητού υπολογιστή παραμένει το ίδιο με τις ανάγκες των χρηστών και την τεράστια βιομηχανία mobile computing να διαμορφώνονται βάσει αυτού» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βασίλης Σύκαλος Country Manager της Toshiba, Greece and Cyprus, Digital Products & Services.

 

Ο πρώτος μεταξύ πρώτων
-Η Toshiba ξεκίνησε την ανάπτυξη του πρώτου IBM PC συμβατού – φορητού υπολογιστή το 1984, όταν οι IBM PC συμβατοί ήταν de-facto προδιαγραφή για τους επιτραπέζιους υπολογιστές.

-Με την κυκλοφορία του στην Ευρώπη το 1985, το μοντέλο T1100 τράβηξε την προσοχή και δημιούργησε την βιομηχανία των φορητών PC market.
-Ο T1100 διέθετε ποιοτική LCD οθόνη και 3.5-ιντσών floppy drive χάρις τη φόρμα του.
-Με το νέο λογισμικό που μπορούσε να ελέγχει την τροφοδοσία, η μπαταρία είχε διάρκεια 8 ώρες.
-Με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, ο T1100 ζύγιζε μόλις 4.1 kg only.