Τα δίκτυα νέας γενιάς και οι επενδύσεις πρωταγωνιστούν στη ρύθμιση των αγορών σε Ευρώπη-Ελλάδα. Αυτό επισημάνθηκε σε συνάντηση του αντιπροέδρου για τη ψηφιακή αγορά με τους εκπροσώπους της ECTA.

wind ,portrait,gmagΣυνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά (Digital Single Market), κ. Andrus Ansip είχαν τις προηγούμενες μέρες στις Βρυξέλλες εκπρόσωποι της ECTA (European Competitive Telecommunications Association).

Οι εκπρόσωποι της ECTA επεσήμαναν στον Αντιπρόεδρο ότι το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να προσαρμοστεί στις προκλήσεις του μέλλοντος αλλά έχοντας πάντα στο επίκεντρο την ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων. Αυτό πρέπει να διασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να είναι ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο η Ενιαία Ψηφιακή Αγορά της Ευρώπης.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ECTA, Hubertus von Roenne, «οι εναλλακτικοί πάροχοι έχουν επενδύσει σημαντικά σε ευρυζωνικές υποδομές και συνεχίζουν να επενδύουν. Ωστόσο οι επενδύσεις τους εξαρτώνται από την πρόσβαση που έχουν σε υφιστάμενες υποδομές που είναι μοναδικές. Ιδιαίτερα οι επενδύσεις στην καινοτομία από τους εναλλακτικούς παρόχους εξαρτώνται απόλυτα από τον ανταγωνισμό με ίσους όρους που στηρίζεται από ένα αξιόπιστο, εύρωστο ρυθμιστικό πλαίσιο που επιτρέπει σε όλους τους παίκτες να ανταγωνίζονται και να επενδύουν».

Η ευρωπαϊκή συζήτηση για τα δίκτυα νέας γενιάς, τις απαιτούμενες επενδύσεις και τον ανταγωνισμό στην αγορά τηλεπικοινωνιών αφορά ιδιαίτερα και την Ελλάδα καθώς επίκειται η ανάλυση από την ΕΕΤΤ των αγορών φυσικής και χονδρικής ευρυζωνικής πρόσβασης, η οποία θα καθορίσει το ρυθμιστικό πλαίσιο και τους κανόνες για τον επόμενο κύκλο επενδύσεων στα δίκτυα νέας γενιάς.

 

«Το 2015 θα αποτελέσει τη χρονιά-ορόσημο και για την ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών μιας και η ΕΕΤΤ θα κληθεί να πάρει θέση σε σειρά θεσμικών και ρυθμιστικών θεμάτων που θα επηρεάσουν σημαντικά την ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών σε σταθερά δίκτυα για τα επόμενα χρόνια. Ως ένας από τους κύριους παρόχους της αγοράς και εν όψει των επενδύσεων που έχουν σχεδιαστεί για δίκτυα νέας γενιάς, η WIND θα συμμετέχει ενεργά στη διαβούλευση για τον 4ο κύκλο ανάλυσης των αγορών, επιδιώκοντας τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού χωρίς φαινόμενα διακριτικής μεταχείρισης και έλλειψης διαφάνειας», σχολιάζει σχετικά ο Αντώνης Τζωρτζακάκης, Γενικός Διευθυντής Σταθερής Τηλεφωνίας της WIND Ελλάς και μέλος του ΔΣ της ECTA.