Εντυπωσιάζουν οι ελληνικές εφαρμογές στο MWC 2015 της Βαρκελώνης. Η ροή των επισκεπτών, το πλήθος επαφών στο εθνικό περίπτερο και ο δυναμισμός των ελληνογενών επιχειρήσεων “έκλεψαν” το ενδιαφέρον των ξένων.

Greece pavilion at MWC2015_Day1Με σημαντικές επιτυχίες για τις ελληνικές εφαρμογές ξεκίνησε τη λειτουργία του το εθνικό περίπτερο στο φετινό MWC της Βαρκελώνης, καθώς οι εταιρίες που συμμετείχαν πραγματοποίησαν πλήθος καλών επαφών. Μάλιστα, ο Goran Marbi, προέδρος της Ρυθμιστικής Αρχής της Σουηδίας και ως πρόσφατα του Ευρωπαϊκού BEREC, ο οποίος επισκέφθηκε το ελληνικό περίπτερο, εξέφρασε την έκπληξή του για το δυναμισμό των ελληνογενών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σ’ αυτό τον κλάδο, την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού και τα αποτελέσματα της δουλειάς τους, όπως τα είδε κατά την περιοδεία του εκεί.

Εντυπωσιακός ήταν ο αριθμός των επαφών για όλες τις εταιρίες και τους φορείς που συμμετείχαν στο ελληνικό περίπτερο, κατά την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του, ενώ η ροή των επισκεπτών ήταν μεγάλη. Στο stand του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, επισκέπτες από το Ισραήλ, τη Βρετανία και τη Ρωσία έδειξαν εντυπωσιασμένοι από τις εφαρμογές και τα παιχνίδια που αναπτύχθηκαν στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και ιδιαίτερα θετικό ήταν το πρόσημο στην ανταλλαγή καρτών.

Στο stand της M-STAT ήταν μεγάλη η ικανοποίηση από τις καλές επαφές με επισκέπτες από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Κολομβία, τη Ν. Αφρική κ. ά. χώρες, αλλά και από τις στοχευμένες συναντήσεις των στελεχών της εταιρίας. Η mSensis, αφού παρέκαμψε τα τεχνικά προβλήματα με το WiFi, είχε ικανοποιητική ροή επισκεπτών, ιδιαίτερα από τη Μ. Ανατολή, την Ινδία και το Πακιστάν.

Στην TripInView το μεγάλο γεγονός της ημέρας ήταν η άφιξη του πολυμελούς τηλεοπτικού συνεργείου του Huawei TV Channel, το οποίο -στο πλαίσιο της προωθητικής ενέργειας που πραγματοποιεί για το περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας με τη βοήθεια προϊόντων της εταιρίας- ζήτησε τη συμμετοχή της ελληνικής εταιρίας στη δράση αυτή. Επίσης, οι εκπρόσωποι της εταιρίας μίλησαν με Ισπανίδα και Γερμανό δημοσιογράφο, αλλά και με πολλούς επισκέπτες που εντυπωσιάστηκαν από τις θαυμάσιες εικόνες της ελληνικής εφαρμογής.

Ο Φίλιππος Μπεβεράτος, συν-δημιουργός της εφαρμογής YOOR, που αποτελεί μια από τις παρουσίες που υποστήριξε το INNOVATHENS στο περίπτερό του στο MWC2015, μίλησε με εκπροσώπους της Fujitsu και της Google για επενδυτικά θέματα και με άλλες εταιρείες για πιθανές συνέργειες. Η εφαρμογή YOOR που βραβεύτηκε στον διαγωνισμό European Satellite Navigation Competition 2014 εκπροσωπώντας την Ελλάδα, παρουσιάστηκε πρώτη φορά στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων – INNOVATHENS. Από την πλευρά του, ο παλαίμαχος της βιομηχανίας Χαρ. Δημητράκας (ο μόνος εκπρόσωπος αξεσουάρ στο περίπτερο) είχε επαφές με Γάλλους, Ισπανούς και Αμερικανούς εκπροσώπους.

Την Eyelead Software επισκέφθηκαν εκπρόσωποι της Samsung, της Unity, ενώ έγιναν και συναντήσεις με τη Sony. Kι εδώ οι ανταλλαγές καρτών έδωσαν και πήραν, με επόμενο “στόχο” τη Google… Οι νεαροί εκπρόσωποι της Horizon είχαν πολλές επαφές, με πιο ξεχωριστές εκείνες με τη Sony και την Intel, ενώ ο εκπρόσωπος του λογισμικού Love my City από το ΕΚΕΤΑ, ξεκίνησε πολλά υποσχόμενες επαφές. Το αυτό και για τους εκπροσώπους της SoftWeb, που είχαν επίσης καλές επαφές (ανάμεσά τους και με τη Google, που έδειξε να ξαφνιάζεται ευχάριστα από την λύση της ελληνικής εταιρίας όσον αφορά στη διαχείριση back office και εφαρμογής). Τέλος, οι εκπρόσωποι της Incelligent ανέφεραν ότι υπάρχουν ήδη αρκετές συνέργειες στα σκαριά, που μένει να ευοδωθούν τις επόμενες ημέρες.
Η πρώτη ημέρα της ελληνικής παρουσίας φάνηκε να ενισχύει τη σημασία του μηνύματος της φετινής ελληνικής αποστολής – Growing the Ecosystem- καθώς απ’ όλες τις εκδηλώσεις του συνεδρίου αναδυόταν η ανάγκη η Ευρώπη να ξαναγίνει ελκυστική για το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει. Για να γίνει αυτό, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του EΤNO, Luigi Cambardella, θα πρέπει να εστιάσουμε στις υπηρεσίες και την καινοτομία, να δώσουμε βάρος στην έρευνα και το επιστημονικό δυναμικό της Ευρώπης, που πολλές φορές διαπρέπει έξω από αυτήν.

Το ελληνικό περίπτερο, η δημιουργία του οποίου αποτελεί για τρίτη συνεχή χρονιά πρωτοβουλία του ΣΕΚΕΕ, υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της ελληνικής πολιτείας, μέσω του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων και τη συνδιοργάνωση του Enterprise Greece, που στηρίζει ένθερμα την ελληνική παρουσία στην παγκόσμια «βιτρίνα» της τεχνολογικής πρωτοπορίας. Επίσης, σημαντική είναι και η συνεισφορά του INNOVATHENS, του κόμβου καινοτομίας & επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος είναι στρατηγικός εταίρος του ΣΕΚΕΕ.