Η Ελληνική αποστολή συμμετέχει στο Mobile World Congress 2015 στη Βαρκελώνη. Η ομάδα βρέθηκε σε συνέδριο που είχε ως θέμα τις σύγχρονες τεχνολογίες του mobile internet και των κινητών συσκευών.

Η εθνική ομάδα τεχνολογίας στο MWC2013 στη Βαρκελώνη_Feb20131Η επίσημη ελληνική αποστολή στο Mobile World Congress 2015, που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρκελώνη από 2 ως 5 Μαρτίου, παρουσιάστηκε την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου, στο 5ο συνέδριο Mobile World 2015, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΣΕΚΕΕ, στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Κεντρικό θέμα του συνεδρίου ήταν η διεύρυνση του οικοσυστήματος που έχει αναπτυχθεί γύρω από τις σύγχρονες τεχνολογίες του Mobile Internet και των κινητών συσκευών και το οποίο αποδεικνύεται εξαιρετικός καταλύτης για την καινοτομία.

Στο συνέδριο απήθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης ο οποίος επισήμανε τη σημασία της πρωτοβουλίας του ΣΕΚΕΕ για τη συμμετοχή των ελληνικών καινοτομικών επιχειρήσεων στο μεγάλο παγκόσμιο γεγονός της Βαρκελώνης και την υποστήριξη και συμμετοχή της επίσημης ελληνικής πολιτείας για τρίτη συνεχή χρονιά. Ο κος Σταθάκης επανέλαβε τη δέσμευσή του για μια νέα προσέγγιση της καινοτομίας και της τεχνολογίας αλλά και την υποστήριξή του προς τη νεανική επιχειρηματικότητα και τις καινοτόμες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

«Έχουμε ένα κράτος που αντιμετωπίζει την επιχειρηματικότητα στην καινοτομία και στην τεχνολογία με συντηρητικό και συστημικό τρόπο. Όμως ο τομέας χαρακτηρίζεται από ισχυρά στοιχεία “νομαδικότητας”. Η καινοτομία είναι μια διαδικασία που έχει ως αφετηρία μια ιδέα, μια αναζήτηση, η οποία όμως δεν γνωρίζει τον τελικό προορισμό της ενώ τα εργαλεία που χρειάζεται προκύπτουν στην πορεία. Αυτό το πρωτόγνωρο τοπίο έχει ανάγκη μια διαφορετική προσπάθεια από την πλευρά του κράτους. Θα είμαστε αρωγοί με χρήσιμα εργαλεία που θα διευκολύνουν αυτό το τεράστιο μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό και θα συντροφεύσουμε τον “νομά” στο ταξίδι του με ευτυχή κατάληξη και προορισμό», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Σταθάκης.

Ανταποδίδοντας συμβολικά τη θερμή υποστήριξη της πολιτείας, ο Πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ, Κωστής Παπδημητρακόπουλος, παρέδωσε ένα μικρό ομοίωμα καραβιού στον υπουργό, για να συμβολίσει τη διαχρονική εξερευνητική διάθεση των καινοτόμων επιχειρηματιών και την αναζήτηση νέων δυνατοτήτων στις διεθνείς αγορές.

«Με την παρουσία μας στη μεγαλύτερη διεθνή εκδήλωση της ψηφιακής επικοινωνίας, επιδιώκουμε πρωτίστως να αναδείξουμε την Ελλάδα της καινοτομίας και της εξωστρέφειας που επενδύει σε ένα νέο μοντέλο  επιχειρηματικής δραστηριότητας,  με στόχο την  αξιοποίηση  του ανθρώπινου δυναμικού και της ελληνικής τεχνογνωσίας, για την προώθηση ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών στην παγκόσμια σκηνή» τόνισε ο κ. Παπαδημητρακόπουλος.

Στη συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΚΕΕ, Γιάννης Κωτσής-Γιανναράκης, παρουσίασε την επιχειρηματική αποστολή και το ελληνικό περίπτερο, καθώς και τους υπόλοιπους συντελεστές που συμμετέχουν στη διοργάνωση: το Enterprise Greece, τον επίσημο φορέα της Ελλάδας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και το INNOVATHENS, τον κόμβο καινοτομίας & επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων. Ιδιαίταιρη μνεία έγινε στους χορηγούς και υποστηρικτές, την τράπεζα Eurobank, την Earths Brands, την Oneteam, και τη SoftWeb, η οποία επιμελήθηκε τον δικτυακό τόπο και τις εφαρμογές που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία.

Παρουσιάζοντας τους στόχους της φετινής ελληνικής αποστολής στη Βαρκελώνη, ο κ. Κωτσής-Γιανναράκης, επεσήμανε τα βασικά σημεία της στρατηγικής του ΣΕΚΕΕ για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος της καινοτομίας, που αποτελεί και το σύνθημα της επίσημης ελληνικής αποστολής (Growing the ecosystem). «Εξωστρέφεια, αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου, συνέργειες και σύνδεση της τεχνολογίας με τους πιο παραδοσιακούς κλάδους της παραγωγής και τις ανάγκες της κοινωνίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, η τεχνογνωσία των μελών του ΣΕΚΕΕ από το χώρο του Mobile Internet που αποτελεί, κατά γενική παραδοχή, τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο παγκοσμίως και πλέον ανατρεπτικό κλάδο, θα είναι βασική συνιστώσα για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Στη συνέχεια, σε ειδική εκδήλωση ο αρχηγός της αποστολής και μέλος του ΔΣ ΣΕΚΕΕ, Βαγγέλης Αντωνιάδης, παρουσίασε αναλυτικά την αποστολή, τονίζοντας ότι «η «Εθνική Ομάδα Τεχνολογίας», όπως την έχουν αποκαλέσει χαρακτηριστικά, βρίσκεται στη Βαρκελώνη για τρίτη συνεχή χρονιά για να μείνει μέσα στο τοπίο του Mobility και να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο η δικτύωση των συμμετεχουσών εταιρειών – κάτι που, αναμφισβήτητα, θα βοηθήσει στη συνολική εξωστρέφεια του κλάδου». Περιέγραψε, επίσης, τι έχει γίνει μέχρι σήμερα από πλευράς οργάνωσης και προετοιμασίας, αλλά και τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εκδηλώσει που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του MWC.