Ο ΟΤΕ ανακοινώνει σήμερα τα ελεγμένα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα για το Δ’ τρίμηνο και δωδεκάμηνο του 2014, με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς. Δείτε αναλυτικά τα οικονομικά μεγέθη.

52FF61ED7DB053621901E21DC4043EF1Τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου ΟΤΕ διαμορφώθηκαν ως εξής:

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα Δ’ τριμήνου και έτους 2014, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: “Στη διάρκεια του 2014 πετύχαμε να σταθεροποιήσουμε τις επιδόσεις του Ομίλου, κυρίως χάρη στη Σταθερή Τηλεφωνία Ελλάδας, η οποία κατέγραψε το πρώτο θετικό τρίμηνο μετά από 7 χρόνια. Χωρίς την επίδραση από τη μείωση των τελών τερματισμού, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου θα ήταν σχεδόν αμετάβλητος στο τρίμηνο”.

“Με πιο ευέλικτη οργάνωση και με εύρωστη χρηματοοικονομική δομή, κατορθώσαμε να ενισχύσουμε σημαντικά τόσο τη λειτουργική, όσο και την καθαρή κερδοφορία μας. Παρά τις σημαντικά υψηλότερες επενδύσεις μας για την ανάπτυξη των τεχνολογικών υποδομών της Ελλάδας, οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές για το έτος ξεπέρασαν κατά πολύ τον αρχικό στόχο των €500 εκατ. Έχοντας βελτιώσει τις επιδόσεις μας σε όλους τους τομείς, προχωράμε σε διανομή μερίσματος έπειτα από τέσσερα χρόνια.”

 

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Με τη συνδρομή όλων των ανθρώπων του Ομίλου ΟΤΕ και σε συνέχεια της πρόσφατης υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας, το 2015 θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε απρόσκοπτα τη στρατηγική μας για να εδραιώσουμε περαιτέρω τη θέση και τις επιδόσεις μας, ξεκινώντας από πολύ γερές βάσεις.»

 

Προοπτικές
Ο ΟΤΕ εκτιμά ότι το 2015 θα συνεχίσει να σταθεροποιεί τις επιδόσεις του στην Ελλάδα σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, με τη συνεχή ενίσχυση των νέων υπηρεσιών, με σταθερότερα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και με ένα πιο ξεκάθαρο κανονιστικό περιβάλλον, αλλά και μια ευνοϊκότερη βάση σύγκρισης. Ο έντονος ανταγωνισμός και η μείωση των τελών τερματισμού θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις επιδόσεις σε Ρουμανία και Αλβανία. Τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για τη συγκράτηση του κόστους συνεχίζουν να αποδίδουν, ενώ η εταιρεία θα αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των λειτουργικών της εξόδων.
Στόχος του ΟΤΕ είναι να συνεχίσει να επενδύει στην ανάπτυξη τεχνολογικών υποδομών της Ελλάδας και της Ρουμανίας στα ίδια επίπεδα με το 2014, με τις επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία το 2015 να εκτιμώνται σε περίπου €500 εκατ., εξαιρουμένων των πληρωμών για άδειες φάσματος. Λόγω των χαμηλότερων πληρωμών για τόκους και της ορθής διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης, o OTE αναμένει ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές του θα ξεπεράσουν τα €500 εκατ. και το 2015.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΟΜΙΛΟΥ

Το Δ’ τρίμηνο του 2014, ο Όμιλος ΟΤΕ κατέγραψε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο βελτιωμένες τάσεις στον κύκλο εργασιών σημειώνοντας μείωση 2,8% στα συνολικά ενοποιημένα έσοδα. Εξαιρουμένης της επίδρασης των πρόσφατων αλλαγών στα τέλη τερματισμού, κυρίως στη Ρουμανία από την 1η Απριλίου 2014, τα έσοδα του Ομίλου θα είχαν μείνει σταθερά στο Δ’ τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο του 2013.

 

Στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, το Δ’ τρίμηνο του 2014 τα έσοδα κατέγραψαν μικρή αύξηση σε σχέση με πέρσι, μετά από 27 τρίμηνα με αρνητικό πρόσημο. Αυτό το επίτευγμα καταδεικνύει την επιτυχημένη μεταστροφή της σταθερής τηλεφωνίας, μετά από τις συνεχείς προσπάθειες για ενίσχυση της εμπειρίας του πελάτη και των προϊόντων και υπηρεσιών. Στην κινητή τηλεφωνία Ελλάδας, τα έσοδα της COSMOTE μειώθηκαν κατά 4,9%, με σταθερές τάσεις βελτίωσης από τρίμηνο σε τρίμηνο. Στη σταθερή τηλεφωνία Ρουμανίας, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 6,9% το Δ’ τρίμηνο του 2014, κυρίως λόγω της πτώσης των εσόδων από χονδρική που οφείλεται στην πρόσφατη μείωση των τελών τερματισμού στη χώρα.
Τα έσοδα στην κινητή τηλεφωνία Ρουμανίας που μειώθηκαν κατά 8,4%, θα είχαν αυξηθεί κατά σχεδόν 9% εξαιρουμένης της επίδρασης των σημαντικών μειώσεων των τελών τερματισμού τον Απρίλιο του 2014. Παρομοίως, στην Αλβανία, τα έσοδα της AMC μειώθηκαν κατά 8,5%, ενώ θα είχαν αυξηθεί κατά 8% χωρίς την επίδραση της μείωσης των τελών τερματισμού. Τέλος, τα λοιπά έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα €140,7 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 8,2%, κυρίως λόγω αύξησης της κίνησης στην OTE Globe.

 

Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με Προγράμματα Οικειοθελούς Αποχώρησης και κόστη αναδιοργάνωσης, διαμορφώθηκαν σε €669 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2014, μειωμένα κατά 1,3% σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο του 2013. Ως αποτέλεσμα του Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχώρησης του 2013, το κόστος προσωπικού μειώθηκε κατά 30% στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας και κατά 13,3% σε επίπεδο Ομίλου, σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο του 2013. Τα λειτουργικά Έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένου του κόστους προσωπικού, διαμορφώθηκαν σε €498,0 εκατ., αυξημένα κατά 3,6% στο τρίμηνο, κυρίως λόγω του υψηλότερου κόστους των συσκευών σχετιζόμενων με έργα ICT στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, καθώς και της επίδρασης του κόστους αλλαγής εταιρικής επωνυμίας και της επιβολής νέων φόρων υποδομών που εφαρμόστηκαν στη Ρουμανία.

 

Το Δ’ τρίμηνο, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA του Ομίλου διαμορφώθηκε σε €370,9 εκατ. σημειώνοντας μείωση 2,8%, ενώ το περιθώριο προσαρμοσμένης κερδοφορίας EBITDA διαμορφώθηκε στο 36,5%. Συνεπώς η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA του Ομίλου για το έτος διαμορφώθηκε σε €1.421,6 εκατ. και το περιθώριο στο 36,3% αυξημένο κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2013. Η επίδοση αυτή ήταν κυρίως αποτέλεσμα της δυνατής επίδοσης της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, καταγράφοντας προσαρμοσμένο EBITDA για το έτος στα €599,2 εκατ. αυξημένο κατά 5,4% σε ετήσια βάση.

Τα χρηματοοικονομικά έξοδα μειώθηκαν κατά 7,7% στο τρίμηνο, σε €40,8 εκατ., λόγω μείωσης στον δανεισμό και στο κόστος χρηματοδότησης.

 

Υπολογισμός προσαρμοσμένης καθαρής κερδοφορίας:

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε €93,5 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2014, αυξημένα κατά 72,5% σε σχέση με τα €54,2 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2013. Τα ετήσια καθαρά κέρδη της ΟΤΕ Α.Ε. ανήλθαν σε €110 εκατ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων μέρισμα 8 λεπτά ανά μετοχή, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την υγιή και ισχυρή χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου. Το συνολικό ποσό για το μέρισμα θα ανέλθει σε €40 εκατ. περίπου.

Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία το Δ’ τρίμηνο του 2014 ανήλθαν σε €173,2 εκατ. (ή €132,8 εκατ. εξαιρουμένων των πληρωμών για άδειες φάσματος), καθώς ο ΟΤΕ ενισχύει τις επενδύσεις στα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα και σταθερής τηλεφωνίας στη Ρουμανία σε συνδυασμό με τη μερική πληρωμή ύψους €40,4 εκατ. για την πρόσφατη απόκτηση φάσματος 4G στην Ελλάδα και με τη μερική πληρωμή ύψους €7 εκατ. για την κατοχύρωση των κυριότερων δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης αθλημάτων τον Οκτώβριο του 2014. Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, στη σταθερή τηλεφωνία Ρουμανίας και στις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας ανήλθαν σε €71,1 εκατ., €20,5 εκατ. και €75,5 εκατ.(ή €35,1 εκατ. εξαιρουμένων των πληρωμών για άδειες φάσματος) αντίστοιχα.

 

Το Δ’ τρίμηνο του 2014, οι προσαρμοσμένες καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου (συμπεριλαμβανομένων των εισπραχθέντων τόκων και εξαιρουμένων των πληρωμών που σχετίζονται με τα Προγράμματα Οικειοθελούς Αποχώρησης και αναδιοργάνωσης) ανήλθαν σε €501,5 εκατ., μειωμένες κατά 1,9% σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο του 2013.

Οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές του Ομίλου (συμπεριλαμβανομένων των εισπραχθέντων τόκων και εξαιρουμένων των πληρωμών που σχετίζονται με τα Προγράμματα Οικειοθελούς Αποχώρησης, αναδιοργάνωσης και με τις άδειες φάσματος) αυξήθηκαν κατά 2,1% το Δ΄ τρίμηνο του 2014, στα €368,7 εκατ., με αποτέλεσμα οι ετήσιες προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές του Ομίλου να διαμορφωθούν στα €583,3 εκατ., ξεπερνώντας τον ετήσιο στόχο των €500 εκατ. που είχε θέσει ο Όμιλος.

Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώθηκε σε €1,1 δισ. στις 31 Δεκεμβρίου 2014, μειωμένος κατά 21,2% σε σχέση με τις 30 Σεπτεμβρίου του 2014, που αντιστοιχεί σε 0,8 φορές το προσαρμοσμένο ετήσιο ΕΒΙTDA του Ομίλου.

 

ΕΛΛΑΔΑ

Το Δ’ τρίμηνο του 2014, η συνολική αγορά στην Ελλάδα (ενεργοί συνδρομητές λιανικής ΟΤΕ, χονδρική εκμίσθωση γραμμών και συνδρομητές πλήρους Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο) γύρισε θετική, μετά από πολλά χρόνια συρρίκνωσης, με την προσθήκη περισσότερων από 5.000 γραμμών. Η σταθερή τηλεφωνία του ΟΤΕ στην Ελλάδα κατέγραψε καθαρή απώλεια 22.000 γραμμών πρόσβασης λιανικής έναντι 49.000 γραμμών το Δ’ τρίμηνο του 2013 και 31.000 γραμμών το Γ’ τρίμηνο του 2014. Στο τρίμηνο, οι καθαρές νέες συνδέσεις που κατέγραψε ο ανταγωνισμός διαμορφώθηκαν σε 28.000 σε σχέση με 43.000 το Δ’ τρίμηνο του 2013.

 

Το Δ’ τρίμηνο του 2014, ο ΟΤΕ προσέλκυσε 32.000 νέους συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, ή πάνω από το 48% των συνολικών καθαρών νέων συνδέσεων της αγοράς, φθάνοντας συνολικά τους 1.367.000 πελάτες. Οι ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων VDSL του ΟΤΕ, είχαν προσελκύσει σχεδόν 93.000 συνδρομητές στο τέλος του τριμήνου. Ο ΟΤΕ συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς την ενεργοποίηση νέων αστικών κέντρων και την εγκατάσταση υπαίθριων καμπινών, με στόχο να διατηρήσει και να ενισχύσει την πελατειακή του βάση και το μέσο έσοδο ανά πελάτη. Ο ΟΤΕ παρουσιάζει σταθερή αύξηση της ζήτησης για VDSL στις περιοχές όπου παρέχεται η υπηρεσία. Οι υπηρεσίες VDSL είναι ήδη διαθέσιμες σε περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχοντας ξεπεράσει τον στόχο του 30% πληθυσμιακής κάλυψης της υπηρεσίας για το 2014. Τα προγράμματα VDSL και η σταθερή προσπάθεια βελτίωσης της εμπειρίας του πελάτη, είναι οι κύριοι οδηγοί ενίσχυσης του μεριδίου αγοράς του ΟΤΕ στις καθαρές νέες ευρυζωνικές συνδέσεις, σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Επιπλέον, ο ΟΤΕ συνέχισε να καταγράφει σημαντική αύξηση πελατών στις υπηρεσίες τηλεόρασης. Στις 31 Δεκεμβρίου 2014, ο συνολικός αριθμός συνδρομητών ΟΤΕ TV ανήλθε σε 353.000, με την προσέλκυση 33.000 νέων πελατών στο τρίμηνο. Τον Οκτώβριο του 2014, ο ΟΤΕ TV εμπλούτισε περαιτέρω το περιεχόμενο του, με την απόκτηση των δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης των δύο δημοφιλέστερων αθλητικών διοργανώσεων ποδοσφαίρου σε παγκόσμιο επίπεδο, των UEFA Champions League και UEFA Europa League, από την επόμενη σεζόν.

 

Τα έσοδα της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα βελτιώνονται σταθερά από τις αρχές του 2013, και μετά από αρκετά χρόνια πτώσης, το Δ’ τρίμηνο του 2014 παρέμειναν σταθερά. Τα έσοδα λιανικής σταθερής έμειναν αμετάβλητα στο τρίμηνο, μακράν η καλύτερη απόδοση που έχει πετύχει η εταιρεία στη βασική αυτή κατηγορία υπηρεσιών εδώ και χρόνια. Τα χαμηλότερα έσοδα χονδρικής αντισταθμίστηκαν από υψηλότερα έσοδα ICT.

Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα της σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας, εξαιρουμένων των αποσβέσεων και των εξόδων που σχετίζονται με τα Προγράμματα Οικειοθελούς Αποχώρησης και αναδιοργάνωσης, διαμορφώθηκαν σε €227,4 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2014, σημειώνοντας μείωση 2,8% σε σχέση με τα €234,0 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2013. Το συνολικό κόστος προσωπικού μειώθηκε κατά 30%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο και διαμορφώθηκε σε 18,3% των συνολικών εσόδων, σημαντικά μειωμένο από 26,2% το Δ’ τρίμηνο του 2013, κυρίως λόγω του Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχώρησης που υλοποιήθηκε στο τέλος του 2013. Ως αποτέλεσμα, το περιθώριο προσαρμοσμένης λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA σημείωσε εκ νέου βελτίωση και ανήλθε σε 42,5%, καταγράφοντας αύξηση 180 μονάδων βάσης σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο του 2013.

Στο τέλος του Δ’ τριμήνου 2014, η Cosmote παρείχε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας σε 7,3 εκατ. πελάτες στην Ελλάδα, κατά 2,6% λιγότερους από τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

 

Το Δ’ τρίμηνο 2014, η πτώση των εσόδων από υπηρεσίες περιορίστηκε σε 4,4%. Ήταν ένα ακόμη τρίμηνο συνεχιζόμενης βελτίωσης, που οδήγησε σε ετήσια μείωση 6,0%, ποσοστό σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με το 16,3% το 2013. Η βελτίωση στα έσοδα από υπηρεσίες είναι αποτέλεσμα των καλύτερων επιδόσεων, αλλά και του περιορισμού της επίδρασης των μη ευνοϊκών συγκρίσεων που οφείλονται στις μειώσεις των τελών τερματισμού (1,189 Ευρώ/λεπτό από 1 Ιανουαρίου 2014 σε σχέση με 1,269 Ευρώ/λεπτό το 2013). Η επιπλέον μείωση στα τέλη τερματισμού από 1,189 σε 1,10 που άρχισε να ισχύει την 1 Ιανουαρίου 2015 δεν αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο.

Εφαρμόζοντας τη στρατηγική της για τη διατήρηση και ανάπτυξη της πελατειακής της βάσης, εστιάζοντας στην εμπειρία του πελάτη και στην υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, η Cosmote έχει επενδύσει στη διατήρηση της υπεροχής του δικτύου της σε κάλυψη και ταχύτητα. Το Δ’ τρίμηνο 2014, η Cosmote επέκτεινε περαιτέρω το 4G δίκτυό της, το οποίο σήμερα καλύπτει το 70% του ελληνικού πληθυσμού, υπερέχοντας σημαντικά του ανταγωνισμού. Η εταιρεία, καταγράφοντας ακόμη μια πρωτιά, διαθέτει ήδη κινητό ευρυζωνικό δίκτυο 4G+, τεχνολογίας LTE Advanced, σε επιλεγμένες περιοχές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ προχωρά με ταχείς ρυθμούς την επέκταση της υπηρεσίας σε όλη την Ελλάδα.

Η χρήση δεδομένων συνέχισε να ενισχύεται με ταχύ ρυθμό το Δ’ τρίμηνο του 2014. Ως αποτέλεσμα, η κίνηση δεδομένων στο δίκτυο της Cosmote σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, κυρίως λόγω των υψηλών ταχυτήτων που προσφέρει το δίκτυο, καθώς και της αυξημένης διείσδυσης των smartphones.

 

Το δωδεκάμηνο του 2014, ο δείκτης μικτού AMOU της Cosmote Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2,9% σε 309,7 λεπτά. Ο δείκτης μικτού ΑRPU για την ίδια περίοδο ήταν €12,1, μειωμένος κατά μόλις 4,0% από το δωδεκάμηνο του 2013, κυρίως λόγω της βελτίωσης της πελατειακής διάρθρωσης, καθώς και της μικρότερης επίδρασης από τη μείωση των τελών τερματισμού σε σχέση με το προηγούμενο έτος.