Το Spotify παρουσιάζει τις workout playlists που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι θα σας βοηθήσουν να ιδρώσετε περισσότερο τη νέα χρονιά.

spotifyΤο Spotify συνεργάστηκε με τον επαγγελματία της σωματικής άσκησης και δημιουργό του INSANITY, Shaun T, καθώς και με τον παγκοσμίου κύρους εμπειρογνώμονα σχετικά με τη μουσική για την άσκηση, Dr. Costas Karageorghis, για να προβλέψουν τις απόλυτες τάσεις γυμναστικής για το 2015 – όπως και την κατάλληλη μουσική που θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο μέγιστο κάθε πρόγραμμα εξάσκησης.
Με τον Shaun T να προτείνει ασκήσεις Tabata, Cardio Dance, Insanity, Gymnastics Strength Training και Cross Fit ως τις κορυφαίες τάσεις για το 2015, ο Dr. Costas Karageorghis εφάρμοσε μία φόρμουλα βασισμένη στους χτύπους ανά λεπτό (BPM), στη ρυθμική κατασκευή, στη μελωδία και την αρμονία και στο περιεχόμενο των στίχων, προκειμένου να καθορίσει τα κατάλληλα κομμάτια που θα συνοδεύουν ιδανικά την κάθε άσκηση και θα παρακινούν τους αθλούμενους σε όλο τον κόσμο να συνεχίζουν να κινούνται.
Μέσα από την ανάλυση περισσότερων από 11 εκατομμύρια workout playlists από όλο τον κόσμο, από την οποία προέκυψε ότι το κομμάτι με τα περισσότερα streams κατά τη γυμναστική είναι το “All About That Bass” της Meghan Trainor, ακολουθούμενο από το “Till I Collapse” του Eminem και το “Dark Horse” της Katy Perry, ο Dr. Karageorghis συνέταξε τις playlists που θεωρεί ότι πληρούν τις επιστημονικές προδιαγραφές ως κατάλληλη μουσική υπόκρουση κατά την ώρα της γυμναστικής.
Ο Dr. Costas Karageorghis, Ερευνητής Αθλητικής Ψυχολογίας στο Brunel University του Λονδίνου, ανέφερε: «Μια σειρά μουσικών παραγόντων, όπως το περιεχόμενο των στίχων, το τέμπο και η ρυθμική αίσθηση μπορούν να επηρεάσουν τις φυσικές μας αντιδράσεις, αναδεικνύοντας ορισμένα τραγούδια ως καταλληλότερα για να συνοδεύουν τη φυσική άσκηση. Οι playlists που δημιούργησα με τη βοήθεια του Spotify για τις κορυφαίες τάσεις γυμναστικής του 2015 συνδυάζονται αρμονικά για να σας βοηθήσουν να προχωρήσετε την επίδοσή σας στο επόμενο επίπεδο – είτε προσπαθείτε σκληρά με ασκήσεις Tabata είτε ιδρώνετε με το CrossFit».
Η Angela Watts, VP, Global Communications στο Spotify σχολίασε: «Συνδυάζοντας την ανάλυση 11 εκατομμυρίων workout playlists του Spotify με τις προτάσεις γυμναστικής του Shaun T για το 2015 και την έρευνα του Dr. Karageorghis, δημιουργήσαμε την ιδανική playlist για τις τελευταίες τάσεις σωματικής άσκησης, που θα σας βοηθήσει να μη χαλαρώσετε και να επιμείνετε στο πρόγραμμα γυμναστικής του νέου έτους».
Ο Shaun T πρόσθεσε: «Το 2015 οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να αθλούνται στο μέγιστο με πιο αποτελεσματικά προγράμματα που ενσωματώνουν υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT). Κανένας δεν διαθέτει χρόνο για πολλές ώρες στο γυμναστήριο, ούτε και το χρειάζεται. Με λίγα λόγια, έντονα προγράμματα όπως το INSANITY και το Tabata θα κυριαρχήσουν.

 

INSANITY
Το INSANITY είναι μια έντονη άσκηση τύπου boot camp, σχεδιασμένη να φτάνει τους αθλούμενους στα ψυχικά και σωματικά τους όρια.
Ο Dr. Karageorghis αναφέρει: «Η επιλογή της μουσικής είναι σχεδιασμένη να δίνει περισσότερη ενέργεια και διαθέτει το μεγαλύτερο μέσο ρυθμό από τις πέντε playlists με διεγερτικό τέμπο 140 bpm που θα κρατήσει την αδρεναλίνη στα ύψη. Τα κομμάτια επιλέγονται για να συνοδεύσουν τον υψηλό καρδιακό παλμό των συμμετεχόντων και μπορούν να φτάσουν ως και τους 171 χτύπους ανά λεπτό».

1. Sing – Ed Sheeran (BPM of 120)
2. Heroes (We Could Be) – Alesso ft. Tove Lo (BPM of 126)
3. Let’s Go – Calvin Harris ft. Ne Yo (BPM of 128)
4. Lips Are Movin – Meghan Trainor (BPM of 139)
5. Dare (La La La) – Shakira (BPM of 144)
6. Don’t Stop – 5 Seconds of Summer (BPM of 150)
7. American Beauty/American Psycho – Fall Out Boy (BPM of 151)
8. Changing – Sigma ft. Paloma Faith (BPM of 171)
9. Bang Bang – Jessie J, Ariana Grande & Nicki Minaj (BPM of 150)
10. Marilyn Monroe – Pharrell Williams (BPM of 117)

 

Tabata
Το Tabata είναι ένα πρόγραμμα μεγάλης έντασης με διαλείμματα, με 20 δευτερόλεπτα έντονης προσπάθειας να συμπληρώνονται από 10 δευτερόλεπτα ξεκούρασης.
Ο Dr. Karageorghis προτείνει μια playlist με γρήγορο ρυθμό: «Αυτή η playlist έρχεται δεύτερη μετά το INSANITY όσον αφορά την έντασής της, με ένα εντυπωσιακό μέσο τέμπο των 118 bpm, και χαρακτηρίζεται από ισχυρές λεκτικές επιβεβαιώσεις, με στίχους όπως “I don’t ever want to give up” και “I’m stronger than I’ve been before”».

1. Everything Is Everything – Gabriel Garzon-Montano (BPM of 86)
2. Figure It Out – Royal Blood (BPM of 108)
3. Wrapped Up – Olly Murs ft. Travie McCoy (BPM of 122)
4. Won’t Look Back – Duke Dumont (BPM of 124)
5. Time Of Our Lives – Pitbull & Ne-Yo (BPM of 124)
6. The Night Is Still Young – Nicki Minaj (BPM of 128)
7. I Will Never Let You Down – Rita Ora (BPM of 128)
8. Break Free – Ariana Grande ft. Zedd (BPM of 130)
9. All About That Bass – Meghan Trainor (BPM of 134)
10. Sugah Daddy – D’Angelo & The Vanguard (BPM of 93)

 

Cardio Dance
Το απαραίτητο στοιχείο για μια Cardio Dance playlist είναι η έντονη και σταθερή ρυθμική ροή.
Ο Dr. Karageorghis εξηγεί: «Ο ρυθμός των τραγουδιών είναι ένα σημαντικό στοιχείο αυτής της playlist: ένα εύκολα αποσπάσιμο μέτρο (ή ρυθμικός παλμός) διευκολύνει τον κεντρικό στόχο της έκφρασης της μουσικής μέσω της κίνησης. Με ένα μέσο τέμπο των 111 bpm καθώς και εμψυχωτικούς στίχους, τα κομμάτια σε αυτή την playlist είναι ιδανικά για χορό και είναι γεμάτα με μουσικά χαρακτηριστικά που προάγουν την ρυθμική κίνηση».
1. Fancy – Iggy Azalea ft. Charli XCX (BPM of 95)
2. Boss – Fifth Harmony (BPM of 103)
3. Problem – Ariana Grande (BPM of 103)
4. Uptown Funk – Mark Ronson ft. Bruno Mars (BPM of 115)
5. Crazy Stupid Love – Cheryl Cole ft. Tinie Tempah (BPM of 120)
6. Right Here – Jess Glynne (BPM of 120)
7. I Loved You – Blonde ft. Melissa Steel (BPM of 123)
8. Fireball Pitball ft. John Ryan (BPM of 124)
9. Real Love – Clean Bandit & Jess Glynne (BPM of 125)
10. I’m Not The Only One – Sam Smith (BPM of 82)

 

Gymnastics Strength Training
Το Gymnastics strength training βασίζεται στις συνηθισμένες μεθόδους άσκησης των γυμναστών σε ένα πρόγραμμα προσιτό σε όλους.
Η επιστήμη εδώ αφορά περισσότερο το μυαλό παρά το σώμα: «Αυτή η playlist διαθέτει ένα μεσαίο τέμπο των 112 bpm για να αντικατοπτρίσει τις αργές, σταθερές κινήσεις και τις ισομετρικές συσπάσεις – όπως πχ. η διατήρηση μιας στάσης σταυρού πάνω στους κρίκους ή τον ίππο. Η μουσική βοηθά στο να εμποδίσει τον μυϊκό πόνο που συνδέεται με αυτόν τον τύπο άσκησης και τα συγκεκριμένα κομμάτια έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν το μυαλό από τον πόνο».

1. Good Kisser – Usher (BPM of 98)
2. Ghost – Ella Henderson (BPM of 105)
3. My Love – Route 94 ft. Jess Glynne (BPM of 120)
4. Come Get It Bae – Pharrell Williams (BPM of 120)
5. Go All Night – Gorgon City ft. Jennifer Hudson (BPM of 121)
6. Pushing On – Oliver $ & Jimi Jules (BPM of 122)
7. Gecko – Oliver Heldens & Becky Hill (BPM of 125)
8. When A Fire Starts To Burn – Disclosure (BPM of 124)
9. Funknroll – Prince (BPM of 98)
10. Stay With Me – Sam Smith (BPM of 85)

 

CrossFit
Το CrossFit είναι ένα πρόγραμμα γυμναστικής που συνδυάζει τα στοιχεία της άρσης βαρών, της ενόργανης γυμναστικής και του στίβου.
Η επιστήμη αφορά συνεπώς τη δημιουργία του κατάλληλου σκηνικού, όπως εξηγεί ο Dr. Karageorghis: «Ομοίως, η μουσική δεν χρησιμοποιείται σε σύγχρονη λειτουργία για να κατευθύνει τα μοτίβα κίνησης, αλλά παίζει ασύγχρονα (ή στο παρασκήνιο) για να ενισχύσει το περιβάλλον άσκησης. Η μουσική δεν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα δυνατή, δεδομένης της εσωτερικής αίσθησης του ρυθμού και της ανάγκης να ακολουθούμε συνεχώς τις οδηγίες του εκπαιδευτή προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις έντονες κινήσεις που περιλαμβάνονται. Πρόκειται για άλλη μία playlist με μεσαίο τέμπο (113 bpm) που δημιουργεί μια ιδανική ηχητική επένδυση».

1. Don’t – Ed Sheeran (BPM of 96)
2. It’s My Birthday – Will.i.am ft. Cody Wise (BPM of 101)
3. Fun – Pitbull ft. Chris Brown (BPM of 114)
4. Waves – Mr. Probz (BPM of 120)
5. Rather Be – Clean Bandit ft. Jess Glynne (BPM of 121)
6. I Wanna Feel – Second City (BPM of 122)
7. My Head Is A Jungle (MK Remix) – Wankelmut & Emma Louise (BPM of 124)
8. La La La – Naughty Boy ft. Sam Smith (BPM of 125)
9. Art Official Cage – Prince (BPM of 130)
10. Thinking Out Loud – Ed Sheeran (BPM of 79)