Οι ιδιοκτήτες του Pirate Bay, του μεγαλύτερου torrent tracker στο κόσμο, κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου με την κατηγορία καταπάτησης πνευματικών δικαιωμάτων.

the_pirate_bayΑπό το 2003 όταν και ξεκίνησε η λειτουργία του Torrent tracker, Pirate Bay οι εταιρίες παραγωγής μουσικής και ταινιών έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους ώστε να κλείσει η σελίδα ή να μην έχει υλικό που τους ανήκει. Αφού δεν το κατάφεραν αυτό μετά από 6 χρόνια και μια φρενήρη ανάπτυξη του site (το οποίο έφτασε στην 109 θέση στο κόσμο όσον αφορά την επισκεψιμότητα) ήρθε η ώρα να κινηθούν νομικά εναντίον του.
Στις 30 Ιανουαρίου του 2009 απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων σε τέσσερα άτομα τα οποία σχετίζονται με το Pirate Βay από εταιρίες που προκαλούν… “ίλιγγο” και μόνο στη σκέψη της δικαστικής διαμάχης με αυτές (Sony BMG , EMI, Universal Music, Warner Music). Από τη μία υπήρχε η σκέψη του κόσμου ότι τα torrent μπαίνουν σε κίνδυνο από τη στιγμή που θίχτηκαν συμφέροντα τέτοιων κολοσσών και ξεκίνησαν τα κυνηγούν. Από την άλλη το σουηδικό δικαστήριο έδωσε μια νέα διάσταση στη μάχη χρηστών-”πειρατών” και εταιριών. Σε μόλις 2 ημέρες το 50% των κατηγοριών είχαν εκπέσει αφού οι κατήγοροι προσπάθησαν να κατεβάσουν μέσω Pirate Bay αρχεία κάτι που είναι παράνομο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στοιχείο σε δίκη! Στα αρνητικά για τους δικηγόρους των εταιριών η αδυναμία επεξήγησης τεχνολογικών όρων κάτι που βοήθησε τους κατηγορούμενους να αθωωθούν για τη πλειοψηφία των κατηγοριών.
Πλέον αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απλής διάθεσης αρχείων παράνομα, ενώ η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη και πλέον όλα συνηγορούν υπέρ του Pirate Bay και των ιδιοκτητών του οι οποίοι αναμένεται να γλιτώσουν με κάποιο πρόστιμο.