Η Nokia κέρδισε διάκριση για τη συμβολή της στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βραβείο στην κατηγορία Best Mobile Internet Service με το Nokia Sports Tracker.

NokiaΗ μακροχρόνια δέσμευση της Nokia για περιβαλλοντικές δράσεις αναγνωρίστηκε στο φετινό Mobile World Congress στη Βαρκελώνη, όπου η εταιρεία έλαβε το βραβείο από το GSMA για την Εξέχουσα Συμβολή της στο Περιβάλλον (Outstanding Environmental Contribution Award). Επίσης, η Nokia πρόσθεσε στη συλλογή της άλλο ένα βραβείο με την υπηρεσία Nokia Sports Tracker, αυτό της καλύτερης υπηρεσίας Internet για κινητά (Best Mobile Internet Service).


Κατά την αποδοχή του Βραβείου για το Περιβάλλον, ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia, κ. Olli-Pekka Kallasvuo δήλωσε: “Αποτελεί μεγάλη τιμή να αποδεχτώ τη διάκριση αυτή, εκ μέρους των χιλιάδων ανθρώπων της Nokia οι οποίοι κατάφεραν να καταστήσουν μέρος της καθημερινής μας επιχειρηματικής δραστηριότητας την ευαισθησία προς τα θέματα του περιβάλλοντος και τις πρακτικές αειφόρου ανάπτυξης. Με περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να κάνουν καθημερινή χρήση τηλεφώνων της Nokia, αισθανόμαστε ότι έχουμε ευθύνη να κάνουμε τη διαφορά”. Συνέχισε προσθέτοντας πως “η αειφόρος ανάπτυξη δεν είναι απλώς το σωστό, αλλά το μοναδικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε. Εδώ και πολύ καιρό υποστηρίζω ότι κάνοντας ό,τι είναι σωστό για το περιβάλλον, κάνουμε κάτι που έχει, επίσης υψηλή επιχειρηματική λογική”.


Όσον αφορά στην κατηγορία των υπηρεσιών Best Mobile Internet Service, το Nokia Sports Tracker κατάφερε να κατακτήσει τη διάκριση, νικώντας ισχυρούς ανταγωνιστές. Η δωρεάν εφαρμογή η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2008 και μέχρι σήμερα έχει κατεβεί μέσω διαδικτύου περισσότερες από 2,5 εκατομύρια φορές, παρακολουθεί τα επίπεδα ασκήσεων και φυσικής κατάστασης, και καθιστά αυτήν την πληροφορία διαθέσιμη ώστε να μπορούμε να τη μοιραστούμε με με φίλους ή συναθλούμενούς.


Το παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόγραμμα της Nokia βραβεύτηκε ως το καλύτερο του κλάδου, χάρη στην παγκόσμιας κλίμακά και τη δέσμευσή του. Η εταιρεία, η οποία είχε ξεκινήσει το πρώτο της πρόγραμμα ανακύκλωσης παλαιών ή άχρηστων κινητών από το 1997, έφτασε σήμερα να έχει το μεγαλύτερο εθελοντικό πρόγραμμα του κλάδου που τρέχει σε 85 χώρες ανά τον κόσμο.


Το GSMA υπογράμμισε, επίσης, τη δέσμευση της Nokia να εξετάσει την επίδραση που έχουν όλα τα προϊόντα της στο περιβάλλον. Η εταιρεία έχει ήδη ενσωματώσει στις συσκευές της μια σειρά από χαρακτηριστικα φιλικά προς το περιβάλλον, όπως η μείωση της κατανάλωσης των φορτιστών μέχρι και 90% όταν παραμένουν στην πρίζα χωρίς να είναι συνδεδεμένοι σε κάποιο κινητό, ή όπως η προσθήκη ειδικών ειδοποιήσεων που υπενθυμίζουν στους καταναλωτές να βγάζουν το φορτιστή από την πρίζα μόλις γεμίσει η μπαταρία. Επίσης, κάθε κινητό της μπορεί να ανακυκλωθεί σε ποσοστό έως και 80%, αλλά και μειώενει σταδιακά τη χρήση υλικών όπως το PVC. Το GSMA επιδοκίμασε τη δέσμευση της Nokia να συνεργαστεί στενά με τους προμηθευτές, τους παρόχους και τους υπόλοιους κατασκευαστές έτσι ώστε να μειωθεί το συνολικό αποτύπωμα του κλάδου.


Την περασμένη χρονιά, η Nokia οδήγησε την προσπάθεια του κλάδου να κατατάξει τους φορτιστές κινητών βάσει της ενεργειακής τους απόδοσης, βοηθώντας έτσι τους καταναλωτές να επιλέξουν τους πιο αποδοτικούς φορτιστές και παράλληλα ενθαρρύνοντας τον κλάδο στο σύνολό του να αυξήσει την ενεργειακή απόδοση των προϊόντων του.


Ειδική μνεία έγινε για τη Nokia Siemens Networks, λόγω της συμβολής της στην προσπάθειά του κλάδου να κατασκευστούν σταθμοί βάσης με υψηλή ενεργειακή απόδοση, οι οποίοι έχοντας μειωμένη κατανάλωση ενέργειας έως και 70%, δίνουν τη δυνατότητα στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο να συνεισφέρουν σημαντικά στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.