Μέχρι το 2020 συναλλαγές αξίας $130 δις αναμένεται να πραγματοποιούνται μέσω “έξυπνων κινητών τηλεφώνων”, χωρίς τη χρήση μετρητών.


Visa Mobile PaymentΣε λιγότερο από μία εξαετία από σήμερα, περίπου 254 εκατ. χρήστες κινητών θα έχουν μετατρέψει το smartphone τους σε ψηφιακό “πορτοφόλι” πραγματοποιώντας – κατά μέσο όρο – πέντε ηλεκτρονικές πληρωμές τον μήνα, μέσης αξίας $9 η κάθε μία.


Την παραπάνω εικόνα περιγράφει έρευνα της Strategy Analytics, η οποία χαρτογραφεί την αγορά των συναλλαγών μέσω κινητών τηλεφώνων, που υποστηρίζουν την τεχνολογία NFC (Near Field Communication). Οι καταναλωτές στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού είναι και θα παραμείνουν – για το χρονικό διάστημα που εξετάζει η έρευνα – οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές των συναλλαγών μέσω συσκευών NFC enabled με ποσοστό 43%, με την περιοχή της Βόρειας Αμερικής να ακολουθεί με 31% και τη Δυτική Ευρώπη με 21%.


Πάντως, παρά το λαμπρό τους μέλλον οι πληρωμές μέσω “έξυπνων” συσκευών θα αντιπροσωπεύουν μονοψήφιο μόνο ποσοστό του τζίρου του παγκόσμιου λιανεμπορίου, με τις παραδοσιακές μεθόδους πληρωμής (μετρητά, κάρτες) να παραμένουν κυρίαρχες.


Οι αναλυτές της εταιρείας υπογραμμίζουν τον κομβικό ρόλο της αμερικανικής πολυεθνικής Apple στην περαιτέρω ώθηση των πληρωμών μέσω ψηφιακού “πορτοφολιού”, μετά από το λανσάρισμα του Apple Pay, το οποίο εκτιμάται ότι θα δώσει νέα ώθηση στη συγκεκριμένη αγορά.


Ο ρόλος της AppleΠέντε συναλλαγές κατά μέσο όρο τον μήνα με ψηφιακό πορτοφόλι θα κάνουν οι καταναλωτές
Η ανάμειξη της Apple αναμένεται ότι θα ανοίξει στον ψηφιακό τρόπο πληρωμών μέσω κινητού έναν πιο ευρύχωρο δρόμο προς το διεθνές λιανεμπόριο. Την ίδια στιγμή, ο ανταγωνισμός σε επίπεδο κατασκευαστών σαφέστατα και δεν πρόκειται να μείνει αμέτοχος σε αυτές τις αλλαγές, με τα εδραιωμένα brands να ψάχνουν τον δικό τους χώρο στο ψηφιακό …πορτοφόλι του καταναλωτή. Ήδη, σε διεθνές επίπεδο, οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων, που υποστηρίζουν την τεχνολογία αναμένεται να τετραπλασιαστούν μέχρι το 2018, σύμφωνα με έρευνα της IHS Technology.


Έτερος παράγοντας που θα δώσει ώθηση στις πληρωμές χωρίς τη χρήση μετρητών είναι η μεγαλύτερη αποδοχή του συγκεκριμένου τρόπου πληρωμών από τους εμπόρους. Επιπλέον, η ταχύτατη υιοθέτηση των συναλλαγών μέσω κινητών από τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα δώσει και αυτή χείρα βοηθείας στην αγορά. Για παράδειγμα, η MasterCard έχει θέσει ως στόχο ότι όλα τα σημεία πληρωμής του δικτύου της στην Ευρώπη θα υποστηρίζουν την τεχνολογία NFC έως το 2020.


Την ίδια στιγμή, τα ενθαρρυντικά μηνύματα που στέλνουν οι ίδιοι οι καταναλωτές συνηγορούν υπέρ της διευρυνόμενης δημοτικότητας των συναλλαγών μέσω κινητών τηλεφώνων, με τη χρήση της τεχνολογίας NFC (η τεχνολογία NFC αποτελεί στην ουσία ένα πρωτόκολλο ασύρματης επικοινωνίας που καθιστά δυνατές τις ανέπαφες πληρωμές μέσω καρτών και smartphones).


Ώριμες αγορές
Σύμφωνα με άλλη έρευνα της εταιρείας PRIME Research, που δημοσιοποίησε η MasterCard, οι κορυφαίες χώρες στην Ευρώπη, όπου οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να υιοθετήσουν τις πληρωμές μέσω κινητού και να τις ενσωματώσουν στην καθημερινότητά τους, είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία, η Ρωσία, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Γαλλία.


Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις υφιστάμενες εκτιμήσεις, έως τις αρχές του 2016, τα smartphones θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως “ψηφιακό πορτοφόλι”.


Στα τέλη του 2015, όπως εκτιμούν στελέχη του τομέα ηλεκτρονικών συναλλαγών, θα είναι διαθέσιμα σε ευρεία εμπορική κλίμακα τα προϊόντα πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων, ή αλλιώς οι πλατφόρμες που θα επιτρέψουν στα smartphones να λειτουργούν με ασφάλεια και ως ψηφιακά πορτοφόλια.


Συνολικά υπολογίζεται ότι μέχρι τα τέλη του 2014 θα κυκλοφορούν στη χώρα μας περίπου 250.000 κάρτες ανέπαφων συναλλαγών. Ωστόσο, μόνο το 5% των σημείων πώλησης έχουν τερματικά για contactless payments, ενώ απαιτείται ένας αριθμός 10.000 τερματικών και 1 εκατ. καρτών, ώστε να δημιουργηθεί εκείνη η κρίσιμη μάζα που θα οδηγήσει στην ταχεία εξέλιξη της αγοράς των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω κινητών συσκευών.