Μέχρι το 2020 συναλλαγές αξίας $130 δις αναμένεται να πραγματοποιούνται μέσω “έξυπνων κινητών τηλεφώνων”, χωρίς τη χρήση μετρητών.


Visa Mobile PaymentΣε λιγότερο από μία εξαετία από σήμερα, περίπου 254 εκατ. χρήστες κινητών θα έχουν μετατρέψει το smartphone τους σε ψηφιακό “πορτοφόλι” πραγματοποιώντας – κατά μέσο όρο – πέντε ηλεκτρονικές πληρωμές τον μήνα, μέσης αξίας $9 η κάθε μία.


Την παραπάνω εικόνα περιγράφει έρευνα της Strategy Analytics, η οποία χαρτογραφεί την αγορά των συναλλαγών μέσω κινητών τηλεφώνων, που υποστηρίζουν την τεχνολογία NFC (Near Field Communication). Οι καταναλωτές στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού είναι και θα παραμείνουν – για το χρονικό διάστημα που εξετάζει η έρευνα – οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές των συναλλαγών μέσω συσκευών NFC enabled με ποσοστό 43%, με την περιοχή της Βόρειας Αμερικής να ακολουθεί με 31% και τη Δυτική Ευρώπη με 21%.


Πάντως, παρά το λαμπρό τους μέλλον οι πληρωμές μέσω “έξυπνων” συσκευών θα αντιπροσωπεύουν μονοψήφιο μόνο ποσοστό του τζίρου του παγκόσμιου λιανεμπορίου, με τις παραδοσιακές μεθόδους πληρωμής (μετρητά, κάρτες) να παραμένουν κυρίαρχες.


Οι αναλυτές της εταιρείας υπογραμμίζουν τον κομβικό ρόλο της αμερικανικής πολυεθνικής Apple στην περαιτέρω ώθηση των πληρωμών μέσω ψηφιακού “πορτοφολιού”, μετά από το λανσάρισμα του Apple Pay, το οποίο εκτιμάται ότι θα δώσει νέα ώθηση στη συγκεκριμένη αγορά.