Για ακόμη μια χρονιά, η καινοτομία και η τεχνολογική εξέλιξη ήταν το επίκεντρο του φόρουμ, με τη MasterCard να παρουσιάζει τη στρατηγική της.


mastercard forumΤα βασικά θέματα που παρουσιάστηκαν στο φόρουμ ήταν τα εξής:
– Ψηφιακή στρατηγική της MasterCard: Η MasterCard ηγείται της μετάβασης στις ψηφιακές πληρωμές, οικοδομώντας ένα ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας για το Ηλεκτρονικό και το Φυσικό εμπόριο, που καθίσταται δυνατό μέσω των σύγχρονων κινητών τηλεφώνων (smartphones). Παρουσιάστηκαν η ασφάλεια Chip & Pin στον ψηφιακό κόσμο και το MasterPass, το νέο ψηφιακό πορτοφόλι, το οποίο εξασφαλίζει απλές, ασφαλείς και γρήγορες πληρωμές διαδικτυακά
– MasterCard Labs: Πώς οι ιδέες μετατρέπονται σε πρωτότυπα και ακολούθως σε εμπορικά προϊόντα
– Cashless Ambassadors: Ο πρώτος έμπορος στην Ελλάδα που δεν δέχεται συναλλαγές με μετρητά.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου συζητήθηκαν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την αλλαγή στις ευρωπαϊκές αγορές πληρωμών με κάρτα. Η ανάλυση ανέδειξε την σημαντικότητα των χρεωστικών καρτών και του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ευρώπη, τις προκλήσεις του τραπεζικού κλάδου σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο καθώς και τη δυνατότητα αύξησης της ανταγωνιστικότητας στις ψηφιακές πληρωμές, αξιοποιώντας τη συνεργασία με τη MasterCard. Επιπλέον σημειώθηκε ότι η χρήση χρεωστικών καρτών στα φυσικά σημεία πώλησης και στο ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελούν τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες χρήσης.


Στη συνέχεια παρουσιάσθηκαν οι γενικές στρατηγικές της εταιρείας για τις ηλεκτρονικές και διασυνοριακές συναλλαγές αλλά και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Τα επόμενα 3-5 χρόνια, 5 παράγοντες θα μεταμορφώσουν το τοπίο των πληρωμών: Ο συνεχής ψηφιακός μετασχηματισμός των εμπορικών πληρωμών, η μετάβαση από τη συσσώρευση των δεδομένων στην ανάλυση των δεδομένων, η γρήγορη ανάπτυξη και η ψηφιοποίηση των διασυνοριακών τραπεζικών συναλλαγών, η δυνατότητα πληρωμής χωρίς κάρτα σε πραγματικό χρόνο καθώς και το γεγονός ότι οι πληρωμές θα εξελιχτούν σε ακρογωνιαίο λίθο στην επόμενη φάση του ψηφιακού τραπεζικού συστήματος.


Επίσης, παρουσιάσθηκε η ψηφιακή στρατηγική της εταιρείας και πώς αυτή εφαρμόζεται στην ευρωπαϊκή αγορά και την Ελλάδα. Έγινε αναφορά στα σχέδια της MasterCard να εφαρμόσει την ασφάλεια Chip & Pin στο ψηφιακό κόσμο, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον τρόπο που η τεχνογνωσία της εταιρείας δημιουργεί τα θεμέλια για προϊόντα αιχμής όπως το Apple Pay, καθώς επίσης και στο πώς σκοπεύει να μετατρέψει κάθε συνδεδεμένη συσκευή σε συσκευή ηλεκτρονικών πληρωμών.


Τα MasterCard Labs είναι ένα νέο περιβάλλον εργασίας στην MasterCard. Αυτή την στιγμή υπάρχουν 8 γραφεία Labs που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά με καινοτόμες ιδέες, πιλοτικές εφαρμογές και ανάλυση αναγκών. Σκοπός τους είναι να σχεδιάσουν τον τρόπο που η καινοτομία γίνεται πραγματικότητα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ισχυρή ταυτοποίηση του χρήστη στο ψηφιακό κόσμο μέσω βιομετρικών στοιχείων.


Μια ακόμη καινοτομία που φέρνει η MasterCard είναι το MasterPass, η νέα ψηφιακή λύση για πληρωμές, επανακαθορίζοντας και ενισχύοντας τις αγορές μέσω διαδικτύου, με ταχύτητα, ασφάλεια και απλότητα, μέσω έξυπνων συσκευών (smartphones και tablets). Το όραμα είναι το ηλεκτρονικό πορτοφόλι MasterPass να αποτελέσει τη μία και μοναδική εφαρμογή για συναλλαγές τόσο στο ηλεκτρονικό εμπόριο όσο για το φυσικό κόσμο (πληρωμή μέσω smartphone).


Το εμπορικό λανσάρισμα καινοτόμων λύσεων στην ελληνική αγορά αποτελεί κύριο στόχο για τη MasterCard. Σε αυτό το πλαίσιο εγκαινιάσθηκε η πρώτη συνεργασία με έμπορο που θα δέχεται μόνο μετρητά. Πρόκειται για την ακαδημία Tennis Square, το πρώτο περιβάλλον συναλλαγών χωρίς μετρητά, της οποίας οι νέες εγκαταστάσεις στην περιοχή Αμαρουσίου Αθηνών θα εγκαινιαστούν τον Ιανουάριο του 2015. Θα είναι το πρώτο περιβάλλον με τερματικά ανέπαφων συναλλαγών, Mobile, POS κι άλλων καινοτόμων λύσεων. Οι πελάτες θα μπορούν να ζήσουν την εμπειρία συναλλαγών αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών.


Τέλος, η MasterCard ανακοίνωσε τη συνεργασία με την Intelli Solutions. Η Intelli Solutions θα αναλάβει ως συνεργάτης της MasterCard στην Ελληνική και όχι μόνο αγορά την υλοποίηση του Ιncontrol, ενός συστήματος για την ενίσχυση της ασφάλειας στις συναλλαγές. Με την χρήση του InControl, οι κάτοχοι της κάρτας μπορούν μέσω έξυπνων συσκευών να καθορίσουν το πώς, πότε και που η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, να παρακολουθούν τη χρήση της κάρτας τους σε πραγματικό χρόνο και να δημιουργήσουν ψηφιακές προπληρωμένες κάρτες για συναλλαγές στο ίντερνετ.


Ο Αθανάσιος Γεραμάνης, Country Manager της MasterCard Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας σχολίασε: «Το Συνέδριο έδωσε για ακόμη μια χρονιά την ευκαιρία στη MasterCard να παρουσιάσει τις πλέον εξελιγμένες λύσεις πληρωμών καθώς και τις καινοτόμες προτάσεις της για τους καταναλωτές και τους εμπόρους στην ελληνική αγορά». Επίσης σημείωσε ότι η εκτεταμένη χρήση μετρητών οδηγεί στην αύξηση της παραοικονομίας και τόνισε ότι έχει αρνητικές συνέπειες στη φορολογία, τη συλλογή του ΦΠΑ, τη διευκόλυνση του επιχειρείν, και την οικονομική ανάπτυξη. Επομένως η θεσμοθέτηση υποδομών ηλεκτρονικών πληρωμών αποτελεί προτεραιότητα για όλα τα κράτη, καθώς οι χώρες με τις περισσότερες ηλεκτρονικές πληρωμές έχουν περιορισμένη παραοικονομία και διασφαλίζουν μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη.