Εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εγχώρια αγορά από τον ισπανικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσός Telefonica αλλά και την αμερικανική Tellabs.

telefonicaΗ ισπανική Telefonica επιχειρεί… “απόβαση” στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Telefonica International Wholesale. Η τελευταία δραστηριοποιείται ανά τον κόσμο, προσφέροντας υπηρεσίες τόσο σε τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς (χονδρική), όσο και σε μεγάλους επιχειρησιακούς πελάτες (λιανική).
Είναι η πρώτη φορά που η ισπανική εταιρεία πραγματοποιεί μια άμεση επένδυση στην Ελλάδα. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη «απόβαση» το πρώτο «καλό» νέο στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες, μετά μια σειρά αρνητικών εξελίξεων (αποχωρήσεις και χρεοκοπίες επιχειρήσεων).
Η Telefonica αναμένεται να ανταγωνιστεί κυρίως τον ΟΤΕ και δευτερευόντως όλους όσοι διαθέτουν υπηρεσίες σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και σε μεγάλους εταιρικούς λογαριασμούς. Ο πιο σημαντικός ανταγωνισμός αναμένεται να δημιουργηθεί μεταξύ της ισπανικής εταιρείας και της θυγατρικής του ΟΤΕ, OTEglobe, με την οποία μάλιστα στο παρελθόν οι δύο εταιρείες συνεργάζονταν. Ειδικότερα, η OTEglobe τερμάτιζε τηλεφωνική κίνηση στη Λατινική Αμερική μέσω των δικτύων της Telefonica και αντίστροφα, τηλεφωνική κίνηση από τη Λατινική Αμερική τερματιζόταν στην Ελλάδα, μέσω δικτύων της Telefonica και της OTEglobe.
Ωστόσο, η Telefonica θα ανταγωνιστεί και τον ίδιο τον ΟΤΕ στην αναζήτηση μεγάλων εταιρικών πελατών. Μάλιστα αυτός φέρεται ως ο βασικός λόγος για τον οποίο η Telefonica έρχεται στην Ελλάδα, καθώς ήδη πολυεθνικοί πελάτες της ισπανικής εταιρείας απαιτούν συνολική κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών τους αναγκών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Στο μεταξύ, θυγατρική εταιρεία δημιουργεί στην Ελλάδα και η αμερικανική Tellabs, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων και ειδικά στις λύσεις δικτύων οπτικών ινών (FTTx).