Ένα λάθος στον προγραμματισμό τους φαίνεται πως οδήγησε τους δορυφόρους του συστήματος Galileo που εκτοξεύθηκαν πρόσφατα σε άλλη τροχιά από αυτή που έπρεπε.


galileo_satelliteΗ Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ανακοίνωσε πως οι δύο τελευταίοι δορυφόροι που εκτοξεύτηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συστήματος Galileo -του αντίστοιχου του αμερικανικού GPS- δεν προγραμματίστηκαν σωστά και, πιθανότατα, βρίσκονται σε λάθος τροχιά. Οι δορυφόροι Doresa και Milena (ο πέμπτος και έκτος κατά σειρά) είχαν εκτοξευτεί χθες από τη Γαλλική Γουϊάνα.


“Οι παρατηρήσεις μετά την απόσπαση των δορυφόρων από τον πύραυλο Soyuz δείχνουν ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην τροχιά που έχουν και αυτή που είχε αρχικά σχεδιαστεί”, αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ESA.


Η ESA, που έχει αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος της ΕΕ ύψους πολλών δις ευρώ (περίπου 13), προβλέπει συνολικά να θέσει σε τροχιά 27 δορυφόρους και εκτιμά ότι το σύστημα θα είναι λειτουργικό το 2017. Ωστόσο, παρόμοιες “αστοχίες” είναι πιθανό να καθυστερήσουν το πρόγραμμα, που θεωρείται απαραίτητο για να καταστήσει την Ευρώποη ανταγωνιστική έναντι των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι ανάλογα προγράμματα διαθέτουν η Ρωσία και η Κίνα.