Το Galileo, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δορυφορικής πλοήγησης, θα στείλει δύο ακόμα δορυφόρους στο διάστημα, ανεβάζοντας σε 6 τον συνολικό αριθμό δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά.


galileo_satelliteΗ απογείωση θα πραγματοποιηθεί στο ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο κοντά στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας στις 14.31 ώρα Κεντρικής Ευρώπης, και θα μεταδοθεί απευθείας εδώ. Η εκτόξευση αυτή σηματοδοτεί νέο ορόσημο για το Galileo, αφού αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς τη δημιουργία πλήρως αναπτυγμένου συστήματος δορυφορικής πλοήγησης ευρωπαϊκής ιδιοκτησίας. Οι δύο δορυφόροι είναι οι πρώτοι μιας νέας σειράς, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στην ΕΕ. Με την επικείμενη προσθήκη του νέου κύματος δορυφόρων στους ήδη υπάρχοντες, η διαθεσιμότητα και η κάλυψη του σήματος του Galileo θα βελτιωθούν σταδιακά και θα μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στη φάση πλήρους λειτουργίας του προγράμματος. Οι δορυφόροι Doresa και Milena, που θα εκτοξευθούν αύριο, πήραν το όνομά τους από τις δύο μαθήτριες που κέρδισαν στον σχετικό πανευρωπαϊκό διαγωνισμό ζωγραφικής.


Ο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας, κ. Ferdinando Nelli Feroci, δήλωσε τα εξής: «Με την εκτόξευση αυτών των δύο δορυφόρων ξεκινά η φάση της πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας του προγράμματος Galileo. Δίνεται νέα ώθηση σ’ αυτό το πραγματικά ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε με πόρους των χωρών της ΕΕ με σκοπό να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για τους πολίτες της ΕΕ. Το Galileo χρησιμοποιεί τεχνολογίες αιχμής και παρέχει εφαρμογές με τεράστιες οικονομικές δυνατότητες, στηρίζοντας τους στόχους της ΕΕ για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα. Είμαστε στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε επίσης ότι από το 2015 και μετά η ΕΕ θα μπορεί να χρησιμοποιεί ένα ευρωπαϊκής κατασκευής σύστημα εκτοξεύσεων, το Ariane 5, χάρη σε μια νέα σύμβαση ύψους 500 εκατ. ευρώ για την ευρωπαϊκή διαστημική βιομηχανία.»


Τα οφέλη ενός ενωσιακού συστήματος δορυφορικής πλοήγησης
Οι βελτιωμένες πληροφορίες θέσης και χρονισμού που θα παρέχονται από το Galileo θα επηρεάσουν θετικά πολλές υπηρεσίες και πολλούς χρήστες στην Ευρώπη. Προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, π.χ. οι συσκευές πλοήγησης στο εσωτερικό των αυτοκινήτων και τα κινητά τηλέφωνα, θα επωφεληθούν από την επιπλέον ακρίβεια που θα εξασφαλίζει το Galileo. Τα δεδομένα δορυφορικής πλοήγησης του Galileo θα ωφελήσουν επίσης υπηρεσίες ζωτικής σημασίας για τους πολίτες και τους χρήστες: για παράδειγμα, θα καταστήσουν ασφαλέστερα τα συστήματα οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών και θα βελτιώσουν την ανταπόκρισή μας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.


Έχουμε ήδη αποκομίσει οφέλη από το ευρωπαϊκό σύστημα πλοήγησης με υπέρθεση γεωστατικών δορυφόρων (EGNOS), μια συμπληρωματική υπηρεσία του Galileo. Το EGNOS χρησιμοποιείται, π.χ., από τον κλάδο των αερομεταφορών για την παροχή των επακριβών στοιχείων θέσης που απαιτούνται για ακριβέστερες προσγειώσεις, λιγότερες καθυστερήσεις και εκτροπές πτήσεων, καθώς και αποδοτικότερες διαδρομές στην Ευρώπη.


Το Galileo, μόλις ξεκινήσει η επιχειρησιακή του φάση, θα δημιουργήσει ευρύ φάσμα νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών σε άλλους κλάδους και θα φέρει οικονομική ανάπτυξη, καινοτομία και θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Το 2013 η παγκόσμια αγορά για προϊόντα και υπηρεσίες δορυφορικής πλοήγησης υπολογίστηκε σε 175 δισ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, φθάνοντας σε 237 δισ. ευρώ το 2020.


Επόμενα βήματα
Στόχος της Επιτροπής είναι, πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας, να έχει τεθεί σε λειτουργία η πλήρης συστοιχία 30 δορυφόρων Galileo (η οποία περιλαμβάνει έξι ενεργούς εφεδρικούς δορυφόρους σε τροχιά).


Η Επιτροπή, για να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και να μεγιστοποιήσει τα προσδοκώμενα κοινωνικοοικονομικά οφέλη του προγράμματος, σκοπεύει να επικαιροποιήσει το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τις εφαρμογές του παγκόσμιου συστήματος δορυφορικής πλοήγησης και να προτείνει νέα μέτρα για την προώθηση της χρήσης του Galileo.


Ιστορικό
Το Galileo είναι το πρόγραμμα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσει ένα παγκόσμιο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης το οποίο θα υπόκειται σε ευρωπαϊκό πολιτικό έλεγχο. Τα σήματα του Galileo θα δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να γνωρίζουν την ακριβή θέση τους στον χρόνο και στον χώρο, με μεγαλύτερη ακρίβεια και αξιοπιστία σε σύγκριση με τα υφιστάμενα συστήματα. Το Galileo θα είναι συμβατό και –σε ορισμένες υπηρεσίες του– διαλειτουργικό με τα υφιστάμενα παρόμοια συστήματα, αλλά θα είναι αυτόνομο.


Από το 2011, έχουν εκτοξευθεί τέσσερις δορυφόροι Galileo που έχουν χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της φάσης επικύρωσης σε τροχιά, γεγονός που επέτρεψε, τον Μάρτιο του 2013, τον πρώτο αυτόνομο προσδιορισμό θέσης αποκλειστικά με βάση σήματα του Galileo.


Το EGNOS, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 2011, είναι το ευρωπαϊκό σύστημα που βελτιώνει τις επιδόσεις των παγκόσμιων συστημάτων δορυφορικής πλοήγησης. Το EGNOS βελτιώνει την ακρίβεια και την αξιοπιστία των σημάτων των υφιστάμενων συστημάτων, αφού διορθώνει τα σφάλματα μέτρησης σημάτων και παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ακεραιότητα του σήματος.