Μπορεί να τα χρησιμοποιούμε καθημερινά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι φορείς κινδύνων, όπως δείχνει γερμανική έρευνα που έγινε για τα USB Sticks.


MAURICE_USBkey_yellowΠολύ σοβαρά ερωτηματικά αναφορικά με την ασφάλεια των συσκευών αποθήκευσης αρχείων και οπτικοακουστικού υλικού, γνωστών και USB, προκύπτει από νέα έρευνα Γερμανών ερευνητών, των Κάρστεν Νολ και Τζέικομπ Λελ, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο. Σύμφωνα με το BBC που επικαλείται τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, μια συσκευή USB μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ηλεκτρονικούς εγκληματίες για να «μολύνει» με κακόβουλο λογισμικό υπολογιστές και λοιπές «έξυπνες» συσκευές, χωρίς ο χρήστης να αντιληφθεί το παραμικρό.


Οι δύο επιστήμονες υποστήριξαν, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει πρακτικά κανένας τρόπος να διασφαλίσουν οι χρήστες την ασφαλή χρήση των συσκευών αποθήκευσης USB. Απόδειξη για του λόγου το αληθές αποτελεί, σύμφωνα με τους ίδιους, η ηλεκτρονική επίθεση που εξαπολύθηκε κατά του Ιράν με τον ιό Stuxnet και στόχευε στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι χάκερς που κρύβονται πίσω από την επίθεση, χρησιμοποίησαν ιούς που μεταφέρθηκαν μέσω USB sticks.


Όπως τόνισαν οι Λελ και Νολ, ακόμη και στικάκια USB που εμφανίζονται άδεια μπορεί να περιέχουν «κρυφούς» ιούς και να μολύνουν υπολογιστές. «Μπορεί να μη σημαίνει ότι έρχεται το τέλος του κόσμου λόγω αυτού του φαινομένου» υπογράμμισε ο Νολ και πρόσθεσε με νόημα: «Αλλά να είστε σίγουροι ότι θα μας επηρεάσει όλους, λίγο ή πολύ, μέρα με τη μέρα για τα επόμενα δέκα χρόνια».