Οι πωλήσεις υπολογιστών γραφείου (desktop) θα μειωθούν κατά 8,4%, ενώ των φορητών και netbooks θα αυξηθούν κατά 20%, περίπου
Γράφει ο Μάκης Ζώτος

LG-netbook-X110Οι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές (laptops και netbooks) θα εξακολουθήσουν να διατηρούν την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών και κατά συνέπεια και στις πωλήσεις στην ελληνική αγορά, στους επόμενους «δύσκολους» μήνες της κορύφωσης της κρίσης.
Αυτό αναφέρουν νεότερες προβλέψεις των αναλυτών της IDC σχετικά με τις πωλήσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών στη χώρα μας.
Ειδικότερα οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών γραφείου (desktop) θα σημειώσουν πτώση κατά 8,4% σε αντίθεση με τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που υπολογίζεται να σημειώσουν αύξηση πωλήσεων κατά μέσο όρο γύρω στο 20%, λιγότερο βέβαια σε σύγκριση με τα προηγούμενα οικονομικά τρίμηνα.
Τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι καταναλωτές κινούνται προς την αγορά των notebooks και netbooks, πιέζοντας προς τα κάτω τις πωλήσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών γραφείου. Ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προτιμούν τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Μάλιστα, στη σημερινή οικονομική συγκυρία, στο πλαίσιο περικοπής εξόδων, οι διευθύνσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα επιδιώξουν την επιμήκυνση του κύκλου ζωής των συγκεκριμένων μηχανημάτων. Σύμφωνα με την IDC, οι επιχειρήσεις, που θα αναβάλουν τις αγορές λόγω της κρίσης, είναι πιθανό να αντικαταστήσουν τους υπάρχοντες ηλεκτρονικούς υπολογιστές γραφείου με φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.