Tο τρίτο τρίμηνο του έτους 2014, η Siemens κατέγραψε ισχυρά αποτελέσματα στους περισσότερους τομείς δραστηριοποίησής της.


siemensΤα καθαρά κέρδη τριμήνου αυξήθηκαν στα €1,4 δισ., από τα €1,1 δισ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Τα αντίστοιχα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα €1,62 από €1,27 από χρονιά σε χρονιά. Τα συνολικά κέρδη των Τομέων της εταιρείας αυξήθηκαν στα €1,7 δισ., αλλά συγκρατήθηκαν λόγω τρεχουσών προκλήσεων για την κερδοφορία του Τομέα Ενέργειας. Συγκριτικά, τα συνολικά κέρδη των Τομέων έναν χρόνο πριν, είχαν διαμορφωθεί στα €1,3 δισ. και είχαν επιβαρυνθεί από δαπάνες ύψους €418 εκατ., οι οποίες αντιστοιχούσαν στο πρόγραμμα “Siemens 2014”.


Οι αντιξοότητες που προήλθαν από το ισχυρό ευρώ συγκράτησαν την ανάπτυξη των παραγγελιών και των εσόδων. Σε οργανική βάση, εξαιρουμένων των συναλλαγματικών διαφορών και των επιπτώσεων στο χαρτοφυλάκιο, τα έσοδα αυξήθηκαν ένα τοις εκατό, στα €17,9 δισ. και οι παραγγελίες παρέμειναν στα ίδια επίπεδα σε ετήσια βάση, στα €19,4 δισ. Ο δείκτης καταγραφής της τάσης πωλήσεων έφτασε στο 1,08 και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών διαμορφώθηκε στα €101 δισ. Η ελεύθερη ταμειακή ροή από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αυξήθηκε στα €1,1 δισ. από το €1 δισ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου.


«Ενώ σημειώσαμε πρόοδο στις περισσότερες δραστηριότητές μας, υπάρχουν προκλήσεις για τον Τομέα Ενέργειας, οι οποίες θα συνεχιστούν και στα επόμενα τρίμηνα. Το πρόγραμμα “Siemens – Vision 2020” μας δείχνει το δρόμο για τη βιώσιμη βελτίωση των επιδόσεών μας», σχολίασε ο Joe Kaeser, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens.


Αποτελέσματα Τομέων
Τα κέρδη του Τομέα Ενέργειας μειώθηκαν στα €405 εκατ., λόγω πτώσης δύο τοις εκατό στα έσοδα, σε συγκρίσιμη βάση. Τα αποτελέσματα του τριμήνου επηρεάστηκαν επίσης από τρέχουσες προκλήσεις για την κερδοφορία του Τομέα, ιδιαίτερα στις δραστηριότητες Μεταφοράς Ενέργειας, οι οποίες επιβαρύνθηκαν κυρίως από δαπάνες έργων ύψους €128 εκατ. οι οποίες σχετίζονται με τη διασύνδεση αιολικών πάρκων με δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και από δαπάνες €27 εκατ. οι οποίες σχετίζονται με ένα έργο μεταφοράς συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στον Τομέα Ενέργειας σημειώθηκε σημαντική ανάπτυξη των παραγγελιών, λόγω της ανάθεσης μεγάλων συμφωνιών/ έργων σε όλα τα Τμήματα του Τομέα, συμπεριλαμβανομένης μιας παραγγελίας ύψους €1,6 δισ. για ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο.


Τα κέρδη του Τομέα Υγείας για το τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν στα €436 εκατ., κυρίως λόγω των δυσμενών επιπτώσεων από συναλλαγματικές διαφορές, ιδιαίτερα στις δραστηριότητες που αφορούν συστήματα απεικόνισης και θεραπείας. Σε συγκρίσιμη βάση, τα έσοδα του Τομέα Υγείας μειώθηκαν κατά ένα τοις εκατό, ενώ οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά δύο τοις εκατό.


Με κέρδη €548 εκατ. (από τα €363 εκατ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου), ο Τομέας Βιομηχανίας είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στα συνολικά κέρδη των Τομέων. Η επίδοση αυτή αντανακλά μια βελτίωση στις δραστηριότητες σύντομου κύκλου του Τομέα. Το ευνοϊκό προϊοντικό μείγμα υπερσκέλισε τις αρνητικές επιπτώσεις των συναλλαγματικών διαφορών, ενισχύοντας το περιθώριο κέρδους των Τμημάτων του Τομέα. Σε συγκρίσιμη βάση, τα κέρδη του Τομέα Βιομηχανίας αυξήθηκαν κατά τρία τοις εκατό, με τις παραγγελίες να αναπτύσσονται κατά πέντε τοις εκατό.


Ο Τομέας Υποδομών και Αστικών Κέντρων σημείωσε δυναμικές επιδόσεις, με τα κέρδη τριμήνου να ανέρχονται στα €350 εκατ., καθώς καταγράφηκε αύξηση κερδών σε όλες τις δραστηριότητες του Τομέα. Οι δραστηριότητες Μεταφορών και Logistics είχαν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στη βελτίωση των κερδών του Τομέα σε ετήσια βάση, συνδυάζοντας τα σημαντικά αυξημένα έσοδα με τη δυναμική εκτέλεση μεγάλων έργων τροχαίου υλικού. Τα έσοδα του Τομέα αυξήθηκαν κατά οκτώ τοις εκατό σε συγκρίσιμη βάση. Οι παραγγελίες προς τον Τομέα Υποδομών και Αστικών Κέντρων ήταν σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα, όταν και σημειώθηκε ένας ιδιαίτερα αυξημένος όγκος μεγάλων παραγγελιών προς το Τμήμα Μεταφορών και Logistics, μεταξύ των οποίων και μια παραγγελία για τρένα και τη συντήρησή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ύψους €3 δισ.


Εκτιμήσεις
Η Siemens επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της για το σύνολο του χρηματοοικονομικού έτους 2014. Η εταιρεία αναμένει ότι τα έσοδά της – σε οργανική βάση – θα παραμείνουν σταθερά σε σχέση με το προηγούμενο χρηματοοικονομικό έτος, καθώς και ότι τα μεγέθη των παραγγελιών θα είναι μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα των εσόδων, με το δείκτη καταγραφής της τάσης πωλήσεων να ξεπερνά τη μονάδα (1). Δεδομένων αυτών των εξελίξεων και των αποτελεσμάτων του πρώτου ενιαμήνου, η Siemens αναμένει ότι τα βασικά κέρδη ανά μετοχή (καθαρά κέρδη) για το χρηματοοικονομικό έτος 2014 θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 15% σε σχέση με τα €5,08 του χρηματοοικονομικού έτους 2013.


Οι παραπάνω εκτιμήσεις βασίζονται στην καταγραφή 843 εκατομμυρίων κυκλοφορουσών μετοχών, στις 30 Σεπτεμβρίου 2013. Επιπλέον, δεν περιλαμβάνουν επιπτώσεις που σχετίζονται με νομικά και κανονιστικά ζητήματα.