Οι ερευνητές της ESET ανακάλυψαν μία νέα έκδοση του Simplocker, του ransomware που κρυπτογραφεί αρχεία σε συσκευές Android.


Eset logo13Η νέα αυτή παραλλαγή του Simplocker, στην αγγλική πλέον γλώσσα, εμφανίζεται ως ψευδής προειδοποίηση του FBI ότι η παραβιασμένη συσκευή έχει χρησιμοποιηθεί σε ενέργειες σχετικές με την κακοποίηση παιδιών και άλλες παρανομίες, και ζητά την πληρωμή προστίμου $300 εντός 48 ωρών.


Το γεγονός ότι τα λύτρα είναι περισσότερα από εκείνα που ζητούσε η προηγούμενη έκδοση του ransomware Simplocker, υποδηλώνει ότι η συγκεκριμένη οικογένεια κατορθώνει με επιτυχία να αποσπά χρηματικά ποσά από τα θύματα.


«Σε σύγκριση με τις προηγούμενες, η συγκεκριμένη έκδοση του Simplocker κρυπτογραφεί ένα μεγαλύτερο φάσμα τύπων αρχείων και η απεγκατάσταση της από τις συσκευές είναι δυσκολότερη» σημειώνει ο ερευνητής της ESET, Robert Lipovsky.


Για την προφύλαξη των χρηστών, διατίθεται λεπτομερής ανάλυση της νέας αυτής έκδοσης, καθώς και πληροφορίες για το πώς μπορούν οι χρήστες να αποφύγουν τη μόλυνση από παρόμοιες μορφές κακόβουλου λογισμικού στο WeLiveSecurity.com.


Ταυτόχρονα, η ESET διαθέτει τη δωρεάν εφαρμογή ESET Simplocker Decryptor σε όλους τους χρήστες που τα αρχεία τους έχουν κρυπτογραφηθεί από το #Simplocker, για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την επίθεση του malware.