Η Schneider Electric προσφέρει εξοπλισμό για το Κέντρο Ελέγχου και Εποπτείας του γηπέδου Μαρακανά καθιστώντας το ένα από τα πιο σύγχρονα και ασφαλή του κόσμου.


maracanΤο εμβληματικό γήπεδο της Βραζιλίας, στο οποίο έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί ο τελικός του World Cup 2014 στις 13 Ιουλίου, είναι πλέον ένα από τα πιο προηγμένα και ασφαλή γήπεδα στον κόσμο


Το Κέντρο Ελέγχου και Εποπτείας του σταδίου «Εστάντιο Ζορναλίστα Μάριο Φίλιο», πιο γνωστού ως Μαρακανά, είναι υπεύθυνο για την ομαλή λειτουργία 3.000 λαμπτήρων πυλώνων φωτισμού, 17 ανελκυστήρων, 12 κυλιόμενων σκαλών, 292 WC, 60 μπαρ και περισσότερων από 500 μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και διατάξεων προστασίας.


Παράλληλα, εκτός από την παρακολούθηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, το Κέντρο Ελέγχου έχει την ευθύνη διαχείρισης και άλλων Η/Μ συστημάτων του γηπέδου, όπως τα συστήματα γενικού φωτισμού, εξαερισμού, κλιματισμού, αδιάλειπτης παροχής (γεννήτριες και UPS), ελέγχου πρόσβασης, πυρόσβεσης, CCTV, καθώς και όλων των υδραυλικών εγκαταστάσεων.


Ακολουθώντας τις αυστηρές προδιαγραφές της FIFA, η Schneider Electric, παγκόσμιος ηγέτης σε θέματα διαχείρισης ενέργειας, και οι συνεργάτες της προχώρησαν στην ανάπτυξη ενός ευφυούς δικτύου το οποίο ελέγχει περισσότερες από 36.000 παραμέτρους λειτουργίας διαφόρων Η/Μ συστημάτων του σταδίου. «Το Μαρακανά ανήκει πλέον σε ένα μικρό γκρουπ ‘έξυπνων’ γηπέδων σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου οι τεχνολογικές υποδομές και τα συστήματα αυτοματισμού μας επιτρέπουν να διαχειριζόμαστε σε πραγματικό χρόνο διάφορες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων τους, καθώς και να παίρνουμε γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις για οποιοδήποτε θέμα προκύπτει,» ανέφερε ο κ. Ζοάο Κάρο Αντεράλντο, αντιπρόεδρος στο τμήμα Partner Business της Schneider Electric Brazil.


Ο φωτισμός του σταδίου ελέγχεται από συστήματα τα οποία αξιοποιούν τα πρωτόκολλα DMX και KNX, αλλά και το ευφυές δίκτυο ελέγχου, ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση διαφόρων προγραμματισμένων σεναρίων φωτισμού, όπως φως συγκεκριμένου χρώματος ή συνδυασμών για τη δημιουργία φωτιστικών εφέ κλπ. Παράλληλα, υπάρχει παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο όλων των παραμέτρων λειτουργίας και επεξεργασία κάθε ένδειξης σφάλματος (alert), ώστε η λειτουργία του σταδίου να είναι ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική, ενώ σε ολόκληρη την έκταση του σταδίου έχουν εγκατασταθεί περισσότερα από 300 σύγχρονα πάνελ αυτοματισμού, βασισμένα σε ανοικτά πρωτόκολλα επικοινωνίας. Πέρα από την εύκολη ενσωμάτωση και την παρακολούθηση της λειτουργίας όλων των Η/Μ διατάξεων, το σύστημα δίνει τη δυνατότητα σημαντικής εξοικονόμησης ενέργειας, η οποία μπορεί να φθάσει μέχρι και 36%.


Παράλληλα, το σύστημα διαχείρισης των υδραυλικών εγκαταστάσεων του σταδίου φροντίζει για τη μείωση της κατανάλωσης νερού στα WC. Πιο συγκεκριμένα, οι βαλβίδες νερού των ουρητήρων λειτουργούν σε πολύ πιο αραιά διαστήματα όταν το στάδιο δεν βρίσκεται σε λειτουργία, ενώ το αντίθετο συμβαίνει κατά τη διάρκεια των αγώνων, ώστε να αποφεύγονται οι δυσάρεστες οσμές.


Η Schneider Electric ήταν ο προμηθευτής και του συστήματος ασφαλείας, το οποίο περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης, έξυπνα συστήματα εποπτείας και συστήματα αποθήκευσης του ψηφιακού υλικού. Μέσα από ένα ενιαίο περιβάλλον εργασίας, οι υπεύθυνοι ασφαλείας μπορούν να διαχειρίζονται όλα τα υποσυστήματα (καταγραφή βίντεο, εποπτεία συγκεκριμένων χώρων, έλεγχο πρόσβασης κλπ.). Το σύστημα αποθήκευσης αναλαμβάνει το βαρύ έργο της ανάλυσης και της αυτόματης επισήμανσης όλων των δεδομένων που προκύπτουν από τα συστήματα εποπτείας, ενώ σε περίπτωση εντοπισμού κάποιας ύποπτης δραστηριότητας ενημερώνει αυτόματα τους υπεύθυνους διαχειριστές. Χάρη στη δυναμική επεξεργασία των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, ενδεχόμενα επεισόδια εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται άμεσα, εξασφαλίζοντας ένα υψηλό επίπεδο ασφαλείας για όλους τους θεατές. Τέλος, η Schneider Electric ήταν υπεύθυνη και για την προμήθεια όλων των συστημάτων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων μέσης και χαμηλής τάσης, των μετασχηματιστών, των πινάκων διανομής και των ηλεκτρικών πινάκων σε διάφορα σημεία των εγκαταστάσεων.


Οι ολοκληρωμένες λύσεις της Schneider Electric εγγυώνται αποτελεσματική λειτουργία των εγκαταστάσεων, μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και το σημαντικότερο, υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας για τους επισκέπτες. Κι επειδή όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στο Μαρακανά δεν περιέχουν οποιαδήποτε επιβλαβή ουσία, η SE είναι σε θέση να εγγυηθεί την πιστοποίηση LEED.


Η Schneider Electric διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία σε μεγάλα έργα υποδομών. Η συμμετοχή της σε έργα σχετικά με τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων ξεκινά από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Γκρενόμπλ (1968) και της Αλμπερτβίλ (1992), συνεχίζεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα (1996) και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 1998 στη Γαλλία (ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του Stade de France), για να φτάσει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2004 στην Πορτογαλία (ανακαίνιση του Σταδίου Ντα Λουζ ) και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στη Ν. Αφρική (ανακατασκευή μιας σειράς αθλητικών εγκαταστάσεων). Όσον αφορά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 που διεξάγεται τώρα στη Βραζιλία, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η SE προσέφερε μια σειρά ηλεκτρολογικά προϊόντα και λύσεις, τόσο για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, όσο και για την ανακατασκευή παλαιότερων.