Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία του Facebook να κάνει ένα ψυχολογικό πείραμα σε 689.003 αγγλόφωνους χρήστες του, χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν.

Ο Adam Kramer (data scientist στη Facebook) προσπάθησε να εξηγήσει ποιο ήταν το κίνητρο για τη διεξαγωγή της έρευνας και τόνισε ότι επηρέασε μόλις το 0.04% των χρηστών για μία εβδομάδα το 2012, δηλώνοντας:
“Πραγματοποιήσαμε αυτή την έρευνα επειδή ενδιαφερόμαστε για την επίδραση του Facebook στα συναισθήματα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν την υπηρεσία. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να μελετήσουμε αν τα θετικά posts που ανεβάζουν οι φίλοι κάποιου χρήστη επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία του επειδή μπορεί να νιώθει αποκομμένος ή αν η αρνητικότητα των posts τους οδηγεί να εγκαταλείψουν την υπηρεσία”
