Ο αριθμός των νοικοκυριών με δορυφορική τηλεοπτική λήψη αυξήθηκε κατά 20% στην Ελλάδα, την περίοδο 2012 – 2013.


ses logoΗ SES S.A. (NYSE Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange: SESG) ο κορυφαίος πάροχος δορυφορικών υπηρεσιών παγκοσμίως, παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας Satellite Monitor, η οποία καταγράφει την ανάπτυξη της αγοράς δορυφορικών και ευρυζωνικών τηλεοπτικών υπηρεσιών σε 35 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.


Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, κατά την περίοδο 2012 – 2013 η λήψη δορυφορικού τηλεοπτικού σήματος στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 70.000 περίπου δορυφορικές συνδέσεις. Σήμερα, καλύπτει συνολικά 770.000 νοικοκυριά, τα οποία αντιστοιχούν στο 20% των συνολικών οικιακών χρηστών τηλεόρασης. Η χρήση υπηρεσιών IPTV (μετάδοση τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων) αυξήθηκε επίσης, κατά 30.000 οικιακούς χρήστες και καλύπτει σήμερα 110.000 νοικοκυριά, που αντιστοιχούν σε 3% της αγοράς.


Η επίγεια μετάδοση μειώθηκε κατά 400.000 οικιακούς χρήστες, παραμένοντας ωστόσο η πιο διαδεδομένη υποδομή, με 2,95 εκατομμύρια νοικοκυριά (77% του συνόλου) να τη χρησιμοποιούν ως κύριο τρόπο λήψης τηλεοπτικού σήματος.


Στη διάρκεια της ίδιας περιόδου, η SES αύξησε την εμβέλειά της στην Ελλάδα φθάνοντας σε συνολικά 540.000 οικιακούς χρήστες. Ειδικότερα, η SES καλύπτει σήμερα το 58% του συνόλου των δορυφορικών οικιακών συνδέσεων στην Ελλάδα, παρέχοντας υπηρεσίες σε 450.000 νοικοκυριά έναντι 300.000 στο τέλος του 2011. Η SES παρέχει επίσης έμμεσα υπηρεσίες σε 90.000 οικιακούς χρήστες IPTV έναντι 30.000 στο τέλος του 2011, καλύπτοντας πλέον το 82% του συνόλου.


Ο κ. Pietro Guerrieri, Γενικός Διευθυντής της SES Italia, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης τόνισε:“Η αύξηση των δορυφορικών οικιακών συνδέσεων στην Ελλάδα, σε μια περίοδο έντονων οικονομικών προκλήσεων, επιβεβαιώνει ότι σε μια αγορά που κυριαρχείται από επίγειες υποδομές, η δορυφορική τεχνολογία έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η SES συνέβαλε σε αυτή την τάση, όπως προκύπτει από την αύξηση της εμβέλειάς μας σε οικιακούς χρήστες κατά τα δύο προηγούμενα έτη. Δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ανάπτυξη των ψηφιακών τηλεοπτικών υπηρεσιών στη χώρα, ενισχύοντας την ανταγωνιστική μας θέση και αυξάνοντας περαιτέρω την εμβέλειά μας, τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε εμπορικό επίπεδο. Αξιοποιώντας την ανεπτυγμένη υποδομή μας και την εξειδικευμένη τεχνογνωσία μας, είμαστε σε θέση να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο στο μέλλον της τηλεοπτικής αγοράς στην Ελλάδα».


Σύμφωνα με την έρευνα Satellite Monitor, η SES το 2013 αύξησε την εμβέλειά της σε 291 εκατομμύρια οικιακούς χρήστες παγκοσμίως και σε 151 οικιακούς χρήστες στην Ευρώπη. Η ετήσια έρευνα Satellite Monitor που υλοποιείται για λογαριασμό της SES, καταγράφει συστηματικά την ανάπτυξη των δορυφορικών και ευρυζωνικών τηλεοπτικών υπηρεσιών σε 35 χώρες, οι οποίες καλύπτονται από τον ευρωπαϊκό δορυφορικό στόλο της. Παρέχοντας ποιοτική πληροφόρηση σχετικά με τη δυναμική ανάπτυξη των αγορών λήψης τηλεοπτικού σήματος στην Ευρώπη, οι έρευνες Satellite Monitor αποτελούν σημείο αναφοράς για το σύνολο της αγοράς δορυφορικών υπηρεσιών και τα στοιχεία τους χρησιμοποιούνται από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς διεθνώς.