Η TEAM:MEDIA και η υπηρεσία NewsSpotter της Eutelsat βοηθούν τους τηλεοπτικούς σταθμούς να καλύψουν τις πρόσφατες πλημμύρες στη Βοσνία.


eutelsat bosnia miniΤη δορυφορική υπηρεσία συλλογής ειδήσεων NewsSpotter της Eutelsat χρησιμοποίησε η εταιρεία TEAM:MEDIA για να μεταδώσει περισσότερες από 50 τηλεοπτικές ανταποκρίσεις σχετικά με τις καταστροφές από τις εκτεταμένες πλημμύρες που σημειώθηκαν το Μάιο στη Βοσνία. Οι ζωντανές αυτές ανταποκρίσεις βοήθησαν τους τηλεθεατές, τους οργανισμούς παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας να καταλάβουν το μέγεθος της καταστροφής και την ανάγκη για γρήγορη και αποτελεσματική στήριξη των πληγέντων.


Οι κινητές μονάδες μετάδοσης της TEAM:MEDIA, με εξοπλισμό μια δορυφορική κεραία στο πίσω μέρος ενός BMW Mini, μπόρεσαν να κινηθούν σε ολόκληρη τη χώρα και να μεταφέρουν, μέσω της υπηρεσίας NewsSpotter, ζωντανή εικόνα από τις περιοχές που είχαν δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα.


Οι απεσταλμένοι της TEAM:MEDIA χρησιμοποίησαν το δίκτυο κορμού του δορυφόρου KA-SAT, για να μεταδώσουν στα κεντρικά στούντιο ειδήσεων των σταθμών RTRS, Hayat TV και FTV υλικό σε κανονική (SD) και υψηλή (HD) ανάλυση, από όπου και έγιναν οι αναμεταδόσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.


Η TEAM:MEDIA, ένας από τους νεώτερους παρόχους υπηρεσιών teleport στην Ευρώπη, προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών δορυφορικής μετάδοσης, κρυπτογράφησης, παραγωγής, υπηρεσιών Play Out και Occasional Use, καθώς και υπηρεσίες συλλογής ειδήσεων (SNG) και επίγειας εξυπηρέτησης.


“Η ταχύτητα με την οποία μπορούμε να στήσουμε μια δορυφορική μετάδοση και η ευκινησία που μας προσφέρει η υπηρεσία NewsSpotter της Eutelsat μας επέτρεψαν να μεταφέρουμε στα κεντρικά μας στούντιο εικόνα από τις πληγείσες περιοχές λίγα λεπτά αφότου φθάναμε σε αυτές,” ανέφερε ο κ. Emir Cengic, διευθύνων σύμβουλος στην TEAM:MEDIA. “Το NewsSpotter μας βοηθά να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η ζωντανή κάλυψη ειδησεογραφικών γεγονότων, αξιοποιώντας μια πολύ γρήγορη και οικονομική λύση για τη συλλογή των ειδήσεων.”


Η υπηρεσία NewsSpotter έχει σχεδιαστεί για ειδησεογραφικές αποστολές οι οποίες πρέπει να μεταδίδουν live βίντεο υψηλής ή/και κανονικής ανάλυσης με ταχύτητες της τάξης των 10Mbps/10Mbps, με τρόπο γρήγορο και προσιτό.


Με διαστάσεις που του επιτρέπουν να μεταφέρεται σε ένα σακίδιο ή να τοποθετείται στην οροφή ενός μικρού αυτοκινήτου, ο εξοπλισμός του NewsSpotter μπορεί να εξασφαλίζει την ταχύτατη σύνδεση μιας δημοσιογραφικής αποστολής με το κεντρικό στούντιο, για τη μετάδοση ζωντανών ανταποκρίσεων, φωτογραφικού υλικού ή δεδομένων. Χάρη στην εγγενή δυνατότητα δημιουργίας συνδέσεων IP, το NewsSpotter γίνεται το ιδανικό εργαλείο συλλογής ειδήσεων, με το οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αξιοποιούν το ίχνος κάλυψης του KA-SAT στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική, αλλά και σε μεγάλο τμήμα της Μέσης Ανατολής.


Το δορυφορικό πιάτο και το τερματικό του NewsSpotter μπορούν να στηθούν σε δύο λεπτά, χρόνος στον οποίο περιλαμβάνεται η ανάπτυξη της κεραίας, η αυτόματη στόχευση του δορυφόρου και το άνοιγμα του λινκ, εξασφαλίζοντας ταχύτατη σύνδεση από το πεδίο των γεγονότων κατευθείαν στην οθόνη των τηλεθεατών. Οι απεσταλμένοι δημοσιογράφοι μπορούν, μέσω ειδικής εφαρμογής, να κάνουν online δέσμευση καναλιών ή σε περίπτωση προγραμματισμένων μεταδόσεων να κάνουν προ-κράτηση κυκλωμάτων με εγγυημένη δέσμευση συχνοτήτων. Το μόνο που θα πρέπει να κάνει ο χρήστης, είναι να μπει στο portal της υπηρεσίας, να εισάγει τον αριθμό του τερματικού, τη γεωγραφική του θέση, το εύρος και την ταχύτητα των κυκλωμάτων μετάδοσης και επιστροφής.


Ο κ. Jean-François Fenech, Γενικός Διευθυντής στη Eutelsat Broadband, δήλωσε τα εξής: “Η ταχύτητα με την οποία μπόρεσαν να μεταδοθούν ζωντανές εικόνες από τον τόπο της καταστροφής συνέβαλε στη διεθνή κινητοποίηση και την παροχή βοήθειας στους πληγέντες. Η ευελιξία, η ταχύτητα στησίματος και το κόστος μιας δορυφορικής μετάδοσης μέσω της υπηρεσίας NewsSpotter της Eutelsat, σε συνδυασμό με τις γνώσεις και την εμπειρία συνεργατών όπως η TEAM:MEDIA, αλλάζουν ριζικά τον τρόπο συλλογής των ειδήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αξιοποιώντας την υπηρεσία αυτή, αλλά και τις μοναδικές τεχνολογικές δυνατότητες του δορυφόρου KA-SAT, η συλλογή ειδήσεων μπορεί να γίνεται από μικρότερες και πιο ευέλικτες ομάδες σε σχέση με το παρελθόν.”


Ο KA-SAT, ο πρώτος δορυφόρος υψηλής ταχύτητας (High Throughput Satellite – HTS) στην Ευρώπη, αξιοποιεί τη νέα γενιά δορυφορικής τεχνολογίας πολλαπλής δέσμης (multi-spotbeam), προσφέροντας ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας στην Ευρώπη και τη λεκάνη της Μεσογείου. Η τεχνολογία spotbeam επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση των διαθέσιμων συχνοτήτων 20 φορές, οδηγώντας τη συνολική χωρητικότητα σε επίπεδα υψηλότερα των 90 Gbps. Αυτό σημαίνει, ότι ο KA-SAT είναι σε θέση να προσφέρει μεγαλύτερο bandwidth και υψηλότερες ταχύτητες επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας μικρότερο και πιο προσιτό τερματικό εξοπλισμό. Η συγκεκριμένη τεχνολογία επιτρέπει στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε περιοχές με περιορισμένες δυνατότητες σύνδεσης στο Ίντερνετ να αποκτούν, γρήγορα και άμεσα, αποτελεσματικές υπηρεσίες διασύνδεσης, απολύτως προσαρμοσμένες στις εκάστοτε ανάγκες τους.